Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Hózáporokkal támad a tél! Hófúvások jönnek és feldönthet a szél

Hétfőn térségünk keleti részein többnyire havazás valószínű, akár 10 cm-t is meghaladó hóréteg is lehet.A szlovén hóhelyzet miatti helyzetre már most készülnek Győr-Moson-Sopron megyében, így abban az esetben, ha kamionstopot rendelnek el, akkor az ETO Park vezetősége felajánlja a megrekedt sofőrök számára, hogy a stop feloldásáig az élményközpont parkolójában állomásozhatnak. Mindez kb. 40 kamion ideiglenes várakozását teszi lehetővé. (Az ETO Park nem először tesz hasonló gesztust a kamionosok számára, a két évvel ezelőtti emlékezetes márciusi havazásnál is hellyel, étellel és takarókkal segítette a bajba jutott autósokat.)21.30 - Vasárnap eleinte kevés felhő lesz az égen, napsütés is várható. Később észak, északnyugat felől gomolyfelhősödni kezd az ég és hózáporokra, néhol hózivatarra számíthatunk - írta a sopronmet.hu.

Heves hózáport 80-90 km/h-s szél és több cm friss hó kísérhet.

Az északnyugati szél hózáporoktól függetlenül is erős, néha viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban -3, délután +1 fok körül lesz. Este ismét gyengén fagyni fog.

Hétfőn a déli óráktól nyugat felől megvastagszik a felhőzet és havazás kezdődik. A havazás az Alpokalján havasesőbe, esőbe megy át az esti órákig. A térség keleti részein többnyire havazás valószínű, csak a csapadék legvégén lehet eső, így főleg itt várható akár 10 cm-t is meghaladó hóréteg. Kedd reggelig folytatódik a gyengülő csapadéktevékenység, de már egyre többfelé esővel, hajnalban akár ónos esővel.

Vasárnapi figyelmeztetés
Vasárnapi figyelmeztetés

18.25 - Vasárnap több helyen várható erős hófúvás


A hófúvás veszélye miatt vasárnapra hat megyére első-, öt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken arra kell készülni, hogy friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre az erős szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mint kifejtették: vasárnap hajnalban viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik.

Az Alföldön és északkeleten is 60 kilométer per órát meghaladó lökésekre lehet számítani. A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések akár a 85 kilométer per órás erősséget is elérhetik. Emellett vasárnap napközben hózáporok kialakulása várható, melyek nyomán legjobb eséllyel az Alföld délkeleti részén pár centiméter, helyenként esetleg 5 centiméternél is több friss hó hullhat.

13.00 - Délutánra a déli megyékben is csökken a felhőzet, másutt derült marad az ég

. Az éjszaka második felében észak felől fátyolfelhők sodródnak térségünk fölé, vasárnap pedig vastagabb felhők is érkeznek, de a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Hajnalig csapadék nem várható, ugyanakkor vasárnap szórványosan hózáporok, hódarazáporok, egy-egy hózivatar is kialakulhat. Legnagyobb eséllyel és számban az Alföld déli részén lehet csapadék, ott estére néhány centiméteres hótakaró is kialakulhat. Szombaton a még szeles területeken is mérséklődik a légmozgás, vasárnap hajnaltól azonban nagy területen viharossá fokozódik az északira forduló szél, amely a Dél-Dunántúlon erősebb hófúvást eredményezhet. A legerősebb széllökések a Dunántúlon hózáporok idején elérhetik a 80-85 km/h sebességet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között várható, de a hófedte Dél-Dunántúlon -10, -15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +5 fok között alakul.

9.00 - Hófúvások nehezíthetik a közlekedést a Dunántúlon


Közlekedési nehézséget okozhatnak a szombatra jelzett hófúvások Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében, az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szombaton az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor figyelmeztetett arra, hogy a nagy erejű széllökések az elmúlt napokban hullott friss havat könnyen az utak burkolatára hordhatják, azt követően, hogy például Baranya és Somogy megye déli részén egy nap alatt átlagosan 20-30 centiméternyi friss hó esett.

Közlése szerint az Útinform szombat reggeli összesítése alapján szinte teljesen megszűnt a csapadék az országban, már csak Baranya megyéből jeleznek elszórtan gyenge hószállingózást. A látási viszonyok általában jók, köd sehol sincs. A Dunántúl nyugati felén továbbra is erős szél fúj.

Az autópályák burkolata mindenütt vizes vagy sónedves, a főutak Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyében, valamint Vasvár, Baja és Marcali térségében még lehetnek hókásásak, latyakosak, helyenként havasak, a Balatontól északra és a keleti országrészben viszont nagyrészt szárazak a főbb útvonalak. Baranya megyében a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. A korlátozás az M6-os és M60-as autópályára nem vonatkozik - közölte Pécsi Norbert Sándor.

8.30 - Árokba csúszott hókotrókat mentettek


Az úttisztítási munkálatok közben két hókotró is árokba csúszott éjszaka Nagykanizsa térségében, ahol szombat reggelig mintegy 20 centiméteres hó hullott. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hajnali egy óra után Sormás és Szepetnek között az árokba csúszott egy hókotró.

A nagykanizsai tűzoltók kézi szerszámokkal tisztították meg a jármű körüli területet, majd egy darus kocsival csörlőzték ki az árokból a hókotrót. Nem sokkal négy óra előtt a 7-es főúton, Zalasárszegnél szintén árokba csúszott egy hóeltakarító jármű, amelyet végül a tűzoltók ugyancsak daru segítségével tudtak kicsörlőzni az út menti területről. A katasztrófavédelem közlése szerint szombatra virradóra Zalában mindenütt elállt a péntek reggel kezdődött havazás, ami a megye déli részén okozott leginkább közlekedési gondokat. Nagykanizsán mintegy 20 centiméternyi hó hullott, Keszthelyen pedig öt centiméter körüli a hóréteg vastagsága, míg Zalaegerszeg és Lenti környékén egyáltalán nem esett hó.

7.00 - Sokat csökkent a csapadék intenzitása

, de Baranya és Csongrád megyében, Bács-Kiskun megye déli felén szállingózik a hó, Békés megyében hódara hull. Baranya és Somogy megye déli felén az eddig lehullott hó vastagsága 20 és 30 cm között van, a legtöbb havat Pécs és Kaposvár jelentette, 35 cm-t. Az előző jelentés óta Baranya megyében kb. 5 cm friss hullott, az Alföld déli felén ez a mennyiség 1-2 cm. Az autópályák és a főutak burkolata Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyében valamint Baja térségében többnyire hókásás vagy latyakos, ezen belül Marcali és Mohács környékén havas, vagy hóbordás, míg az Alföld déli megyéiben sónedves, máshol száraz.

Az alsóbbrendű úthálózaton az előbb felsorolt megyékben, azaz a Keszthely-Paks vonaltól délre téliesek az útviszonyok, Zala megyében és belső Somogyban döntően letaposott havas, máshol hókásás vagy latyakos a burkolat.  Bács-Kiskun megyében Baja környékén latyakos, Kiskunhalas tájékán havas az alsóbbrendű úthálózat. 

6.55 - Szombaton az éjszakai órákban még változóan felhős idő valószínű, majd napközben mindenütt csökken a felhőzet és sok napsütés várható. Az északias irányú szél a déli órákig még élénk lesz, délután mérséklődik a légmozgás. Reggel -4-5, délután +1-3, késő este -3-4 fok valószínű.

Vasárnap felhőátvonulások várhatóak elszórt hózáporokkal. A jövő hét elején változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk, de síkvidéken a hó mellett eső is várható - írta a sopronmet.hu.

Vasárnap a szélre figyelmeztetnek

Forrás: met.hu
Forrás: met.huSzombat 6.40 - Újraindult a forgalom

A horvát és a magyar hatóságok is feloldották a teherforgalmi korlátozásokat, így a magyar-horvát határon is elindulhatott újból a kamionforgalom - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton kora hajnalban. A police.hu-n adott tájékoztatás szerint rendőri felvezetéssel elindultak a kamionok a horvát határ felé, egyelőre szakaszosan engedik fel azokat az autópályára azért, hogy ne torlódjon a forgalom.

Ennek megfelelően szombaton 0 óra 20 perckor megszűnt a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek várakoztatása Zala megyében, amelyet a horvát időjárási viszonyok miatt rendeltek el pénteken reggel. Ezzel egy időben ugyancsak megszűnt a forgalomkorlátozás Nagykanizsán, ahol a havas, csúszós út miatt a rendőrök pénteken 10 órától lezárták a 61-es főút egy részét. Még pénteken 16 óra körül a szlovén hatóságok engedélyezték a reggel óta tiltott kamionforgalmat, így újraindulhatott a teherforgalom Tornyiszentmiklósnál az M7-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os főúton is.

Ez történt pénteken

Útzár Zala megyében

A védelmi bizottságok döntése alapján

lezárták Zalában a kamionok elől a 61-es főút, a 86-os főút, továbbá az M7-es autópálya és az M70-es autóút egy részét

- közölte pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKVI).

A nagykanizsai járási védelmi bizottság döntése alapján a 61-es főúton, a nagykanizsai Teleki utcai körforgalom és Iharosberény között megtiltották a 3,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát, miután számos kamion akadt el ezen az útszakaszon.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján a 86-os főúton Rédicsnél, továbbá az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál és az M7-es autópályán Letenyénél a 7,5 tonna össztömeg feletti félpótkocsis és pótkocsis tehergépjárművek forgalmát állították le.

Cseresnyés Dániel, a ZMKVI szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy Zala megyéből sem Szlovéniába, sem Horvátországba nem léphetnek át a kamionok egyetlen határátkelőn sem.

Mindenhol elsőfokúra mérsékelték, vagy visszavonták a korábban az ónos eső miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásot

A nap második felében a hófúvás miatt várhatók másodfokú riasztások.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében valamint a fővárosban várható még gyenge ónos eső.

Emellett az ország nagy részén viharos szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a havazás miatt Baranyára, a hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Mint írták: a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a délelőtti órákban helyenként még várható ónos, illetve fagyott eső vagy eső, amit fokozatosan mindenütt havas eső, majd havazás vált fel. Az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számítani lehet. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

Szombat reggelig 5-10 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében várható, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 centiméternél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni - emelte ki a meteorológiai szolgálat. 

 

Fagyos éjszakák

A sopronmet.hu előrejelzése szerint a kontinenstől északnyugatra megerősödött anticiklon mintegy blokként állja útját északról a mediterrániumban örvénylő ciklonnak, így minden bizonnyal nem ér fel a havazás a Kisalföldre, de Vas-megye északi részein sem kell komoly hóra számítani. Ennek megfelelően csupán erősen felhős idő lesz pénteken, számottevő csapadék nélkül. A térség déli részein lehet gyenge havazás. Az északkeleti szél megerősödik, néha viharos lökések is lehetnek. Hajnalban -3, délután pedig 1 fok körül lesz a hőmérséklet.

A hétvégén fagyos éjszakákra, pár fokkal nulla fok feletti nappalokra és száraz időre van kilátás. Hétfőn és kedden nyugat felől megvastagszik a felhőzet és gyenge havazás, hószállingózás is lehet majd. A lehulló hó mennyisége az Alpokalján  bizonyul kevésbé jelentéktelennek. Erőteljes felmelegedés nem körvonalazódik egyelőre.

Ónos eső, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében

- hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez péntek reggel eljuttatott közleményében.

Az Útinform szolgálat összesítése alapján a látási viszonyok mindenhol jók, csak Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegő. Az elmúlt órákban az északnyugati országrészt leszámítva sokfelé megerősödött a szél. Az autópályák és főutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, Kiskőrös tájékán pedig az ónos eső miatt számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már csütörtökön gondoskodott arról, hogy az intenzív havazásban és hófúvásokban érintett megyékbe szükség esetén nagyteljesítményű munkagépeket csoportosítsanak át - áll a közleményben.

A munkákat ütemezetten végezik, azaz első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be. A közútkezelő azt kéri, hogy az érintett megyékben közlekedők utazás előtt minden esetben tájékozódjanak weboldalukon vagy a diszpécsereknél.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is lehet gyenge ónos eső.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Emellett több megyében havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek. Havazás miatt Baranya megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Somogy és Zala megyére hófúvás miatt érvényes másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emel.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a kora délelőtti órákban többfelé várható gyenge, időnként közepes intenzitású ónos eső, amelyet fokozatosan mindenütt havazás vált fel. Péntek éjfélig 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében valószínű, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 15-20 centiméternél is több friss hó hullhat. Az említett területeken nagy mennyiségű vizes, tapadó hóra kell felkészülni.

Emellett az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is lehet számítani - tették hozzá.

Hófúvás

Az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye több járására narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is lehet gyenge ónos eső.

Emellett több megyében havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek. Havazás miatt Baranya megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Somogy és Zala megyére hófúvás miatt érvényes másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emel.

Kifejtették: a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a reggeli, kora délelőtti órákban többfelé várható gyenge, időnként közepes intenzitású ónos eső, amit fokozatosan mindenütt havazás vált fel. Péntek éjfélig 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében valószínű, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 15-20 centiméternél is több friss hó hullhat. Az említett területeken nagy mennyiségű vizes, tapadó hóra kell felkészülni - hívták fel a figyelmet.

Emellett az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is lehet számítani - tették hozzá.

Forgalomkorlátozás

Az időjárási körülmények miatt péntek reggel ismét forgalomkorlátozást vezettek be a szlovén hatóságok a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépjárművekre - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szlovén hatóságok reggel hét óra óta korlátozzák a Ljubljana felé haladó kamionok közlekedését. Az intézkedés a Magyarországról érkező teherforgalmat is érinti.


Ónos eső, havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, illetve havazásra figyelmeztet Baranyában, hófúvásra három megyében.

A figyelmezetés szerint tartós több órás ónos eső várható pénteken Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy megye területén, a várt csapadék mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert.

Baranyában azonban jelentős havazás is várható, pénteken a nap végéig a 20 centimétert is meghaladhatja a lehullott hó mennyisége.
Hófúvásra az OMSZ narancs fokozatú figyelmeztetése alapján Baranyában Somogyban és Zalában kell számítani, ahol a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjárás: hideg, téli idő vár ránk a hétvégén!

Viharos szél, ónos eső, havazás, hófúvás is várható. A leghidegebb helyeken mínusz 10 Celsius-fokig… Tovább olvasom