Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

HŐSÉGRIASZTÁS - marad a kánikula, csütörtökön is 37 fok

Tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Csütörtök

Csütörtökön is kánikulára készülhetünk sok napsütéssel, melyet csak elvétve zavarhat meg egy-egy hőzivatar. Nyugaton, északnyugaton megélénkül a déli, délkeleti szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37°C között alakul - írja az időkép.hu.


Szerda

17.52 - Megdőltek a napi melegrekordok

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt szerdán - közölte Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-vel.

Elmondta, hogy az országos és a fővárosi június 19-i melegrekord 2012-ben dőlt meg legutóbb. Tavaly ugyanezen a napon Budapesten Újpesten volt a legmelegebb, 34,8 Celsius-fokot mértek. Az ország legmelegebb pontja akkor Bugac volt, ahol 35,5 fokot mértek.

Most ennél is magasabb hőmérsékletet mértek. Budapesten, szintén Újpesten 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ennél egytized fokkal melegebb volt a Bács-Kiskun megyei Kelebián, így az új országos napi melegrekord 37,3 fok lett.

Szerdára virradóra az eddigi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt, méghozzá több helyen.

A legmagasabb értéket hajnalban a Kab-hegyen mérték, ahol csak 24,2 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet.

13.15 - Vizet osztanak a győri vasútállomáson

A hőségriasztásra való tekintettel a MÁV-Start vizet oszt utasainak a budapesti fejpályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson, a szakemberek pedig folyamatosan mérik a sínek hőmérsékletét, és szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a MÁV szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a budapesti Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson osztanak ivóvizet. A MÁV-Start Zrt. azt javasolja utasainak, hogy vasúti utazásaikra elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak útnak.

Ha vasúttársaság szakemberei 45 Celsius-fokos vagy annál magasabb sínhőmérsékletet mérnek, akkor a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Megjegyezték: a tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a pályában, magas sínhőmérséklet - 50-60 fok - esetén a pálya deformálódhat. Ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást rendelnek el.

A nagy meleg hatására a felsővezetékek megnyúlnak, emiatt vezetékszakadás, áramszedőtörés, -sérülés fordulhat elő.

Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak. Rendkívüli helyzetben pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe - olvasható a MÁV közleményében.

11.50
- Szerdára virradóra több helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. A legmagasabb értéket hajnalban a Kab-hegyen mérték, ahol csak 24,2 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Azt írták, nemcsak napközben, hanem éjszaka is egyre melegebb a levegő. Mérőállomásaikon 1901 óta nem regisztrálták ilyen magas hőmérsékleti minimumot június 19-én. A tavalyi év hasonló időszaka is igen meleg volt, ekkor a hajnali órákra Szeged belvárosában 22,2 fokig csökkent a hőmérséklet - tették hozzá.

Most viszont több helyen is melegebb volt ennél: Sátoraljaújhelyen 22,6, Pécs-Árpádtetőn 22,9, Szeged belterületén 23,3 fokot mértek, de a legmagasabb értéket a Kab-hegyen regisztrálták, ott 24,2 fok volt a hőmérsékleti minimum, így mostantól ezen a napon ez tekinthető az új országos rekordnak - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul, késő este 23-30 fok várható.

10.55
- Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet, ilyenkor emelkedik a szívpanaszok száma is.

A szolgálat szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Azt javasolják, hogy langyos, vagy hideg vízzel zuhanyozzanak naponta akár többször is, érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni, sok folyadékot (vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek), kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket. Érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget és világos színű, bő szabású pamut öltözetet viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő fényvédőkrémet használni. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a hőségben ne sétáltasson senki kisbabát, a csecsemőket, kisgyermekeket pedig árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Szerda - 8.30 - Fokozta és az egész országra kiterjesztette a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseit szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezekben a megyékben 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Az összes többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható szerdán.Az erős UV-B sugárzás miatt is figyelmeztettek. Szerdán az UV-B sugárzás maximuma már a 8-as értéktől kezdődő extrém szintet is elérheti.

Emellett öt megyében a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy zápor vagy zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternyinél több csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul, késő este 23-30 fok várható.

21.20 - Hőség - OMSZ-figyelmeztetés: szerdán extrém UV-B sugárzás várható

Szerdán extrém (8.0-ás) UV-B sugárzás várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által kedd este kiadott figyelmeztetésben. A meteorológiai szakemberek ezért azt javasolják, hogy szerdán mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Ha lehetséges, akkor napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

A vállat takaró póló és szalmakalap viselete, valamint fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A normál bőrtípusúak esetében már 15-20 perc napon tartózkodás esetén bőrpír keletkezhet - írták.

Szerdán a déli megyékben még melegebb lesz

Szerdán a déli megyékben még melegebb lesz, északkeleten viszont enyhül a hőség - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott figyelmeztetéséből.

A meteorológiai szolgálat szerdára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nem adott ki figyelmeztetést a hőség miatt. Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Mivel a többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol már 27 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű.

A meteorológiai szolgálat a szöveges figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, amelyet viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökés kísérhet. és egy-egy helyen kisebb méretű jég eshet.

Az előrejelzés szerint szerdán a minimum-hőmérséklet 16 és 22 fok között várható. Napközben 31-36 fokig melegedhet a levegő. A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy szerdán már csaknem az extrém szintet elérő, 7,9-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható.

17.55 - Megdőlt a budapesti melegrekord

Megdőlt a fővárosi napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden az MTI-vel. Mint elmondta, az új június 18-i fővárosi melegrekord 35,7 fok, amelyet Újpesten rögzítettek. Korábban ezen a napon 1918-ban volt a legmelegebb, akkor Budapest belterületén 34,8 fokot mértek.

13.20

A hőségriasztás miatt kedd reggel óta vizet oszt utasainak a GYSEV Zrt. A vasúttársaság munkatársai a GYSEV két nagyobb vasútállomásán, Szombathelyen és Sopronban adnak palackos ásványvizet az utazóknak.

Emellett az intercity-vonatok utasai is kapnak vizet, de igény esetén a regionális közlekedésben részt vevő utazók is kaphatnak frissítő vizet a GYSEV Zrt. jegyvizsgálóitól.

A vasúttársaság kéri, hogy a hőség miatt az utasok hosszabb utakra vigyenek magukkal egy-két liter folyadékot. A GYSEV Zrt. a víz osztását a hőségriadó végéig biztosítja az utasoknak.

Kedd, 08.22

A dél felől fölénk húzódó szubtrópusi anticiklon és az azt kitöltő forró, afrikai levegő határozza meg időjárásunkat - írja a met.hu.

Keddi előrejelzésükben az áll: túlnyomóan napos idő várható, főleg délután helyenként gomolyfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután 32, 35, késő este 22, 28 fok között alakul.

Megyénkre is narancssárga figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.


Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Hétfő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés.

A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul. Ezért 2013. június 17. hétfő 12:00 órától 2013. június 21. péntek 24:00 óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki.

A következő napokban napos, száraz idő várható, a napközben akár 35 fok is lehet. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve kedden, szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar.

A csapadék valószínűsége péntektől növekszik.Szerdán, csütörtökön északkelet felől várhatóan pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, így az ország északkeleti harmadán 25 fokos középhőmérséklet alá mérséklődhet a hőség. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Dátum Minimum Maximu
6. 17. hétfő 14 19 31 34
6. 18. kedd 15 20 32 35
6. 19. szerda 16 21 29 35
6. 20. csütörtök 15 21 29 35
6. 21. péntek 16 21 29 34
6. 22. szombat 16 21 24 30
6. 23. vasárnap 14 20 23 29

A győri önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

Klimatizált helyiségek Győrben:

Győri Látogatóközpont – Győr, Baross Gábor út 21.
Győr Plaza - Győr, Vasvári P. u. 1/a.
INTERSPAR áruház - Győr, Fehérvári u. 6.
TESCO - Globál Hypermarket - Győr, Királyszéki u. 33.
ÁRKÁD Üzletház - Győr, Budai u. 1.
Spar (Arrabona) Áruház - Győr, Arany J. u. 2.
Dunacenter Győr, Csipkegyári utca 11.
ETO Park Győr, Nagysándor József u. 31.

Hasznos tanácsok:


Korábban:

A közlés szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, napközben akár 35 fok is lehet.

A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul, ezért hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást ad ki.

 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. soproni 2013. június 20. 19:43
  „Soha nem fogom megérteni,hogy miért kell a legnagyobb hőségben pici babákkal sétálgatni a tűző napon?”
 • 29. Lacika62 2013. június 20. 19:24
  „26. Mankapunka 2013.06.20. 16:42 Nem a főnök, az hanem te.”
 • 28. soproni 2013. június 20. 19:10
  „Mankapunka! Kezdelek sajnálni!”
 • 27. Virs-Lee 2013. június 20. 17:22
  „Itt a nyar veeregre hurrrraaaa”
 • 26. Mankapunka 2013. június 20. 16:42
  „Amint látod, sokmindent, hogy itt heverészhetek, és vígan élek. Nem abból áll az ide írásom, "Köcsög a főnököm, nekem nem köszön"

  Bárki bemehet, és kiválthatja a vállalkozói igazolványt, és utána úgy alakítja az életét, ahogy akarja.

  tricse Én sem használok klímát, én sem szeretem, megnyugodhatsz, én csak azt írom, hogy mindenki hisztizik érte, de a saját lakásába bezzeg nincs.”
 • 25. oxana 2013. június 20. 14:33
  „22. Mankapunka

  Te mit építettél fel a sok eszeddel?”
 • 24. tricse 2013. június 19. 23:30
  „jaj má hát tényleg az agyadra ment a meleg te manka! Rakjá a háztetőre az utcára vagy a kemence mellé klímát!:) Amúgy én learom a klímát mert drága,sokat fogyaszt,nem bírja a derekam, a szemem! Jójeza kis tescos ventillátor itt a hátam megett!:)”
 • 23. Beretta84 2013. június 19. 20:26
  „22. Mankapunka 2013.06.19. 19:52 <moderálva>”
 • 22. Mankapunka 2013. június 19. 19:52
  „Mindenki szidja a főnökét. Akkor miért nem megy el főnöknek? Mert még arra sincs soknak esze, hogy maga építsen fel valamit.”
 • 21. oxana 2013. június 19. 18:54
  „20. Mankapunka

  Mint sokszor, megint mellébeszélsz. Most ráfogom a melegre. Teljesen más tartalma volt a kommentemnek.”
 • 20. Mankapunka 2013. június 19. 16:28
  „oxana tricse

  Elmész magánvállalkozónak, megmutatod, hogyan is kell élni, és akkor a beosztottaidnak megadhatod a klímás helyiségeket.

  Könnyű más embernek kiosztani, miért nem rak klímát. Sok itt hisztizőnek van otthon klímája? Max. 100-ból 2-nek.
  Akik a legnagyobb putriból jönnek, azok sírnak a klímáért.”
 • 19. oxana 2013. június 19. 12:38
  „13. poorman

  Gondolom, ezt viccnek szántad. Vagy olyan jóban vagy a fönököddel? Akkor egyikötöknek sincs ott helye. Szánalom minden ügyfélnek, aki kezetek alá kerül.”
 • 18. tricse 2013. június 19. 11:09
  „Manka én általában bírom a gyökérségeidet,néha még egyet is értek velük,de ezzel a hozzászólással alulmúltad önmagad! Hová a búbánatos vérvörös napkorongba menjen máshova dolgozni egy ács,egy postás egy soron dolgozó egy útburkoló és sorolhatnám akiknek lópikulát se ér a légkondicionált politikusaink és jól megfizetett tanácsadóik hőségriasztása? Nem azért nem dolgoznak jól hűtött irodákban,mert nem szeretik a hideget!:)”
 • 17. tricse 2013. június 19. 11:03
  „13 poorman

  Lehet humoros a dolog és remélem csak nagy volt a szád,mert ha engem mint ügyfelet bárki bárhol elküldene kifele oda se én se az ismerőseim többet nem mennének be ügyfélként,hacsak a főnök ki nem rúgja a kedves beosztottat! Aki aztán majd mehet keresni magának melót és nem biztos,hogy klimatizáltat talál!”
 • 16. Tündenéne 2013. június 19. 10:34
  „10. oxana 2013.06.18. 16:21

  Szegények nálunk így is 3/4 6-kor kezdik. A házunk előtt. Mikor mi még aludnánk, mert olyan rohadt szerencsések vagyunk. És ma reggel 7-kor 30 fokot mutatott a hőmérő. Akkor mikor kezdjen a munkás? 3-kor???”
 • 15. Beretta84 2013. június 19. 10:29
  „9. Mankapunka 2013.06.18. 16:15 Okos kislány a szobádban, biztos jó idő van onnan könnyű az észt osztogatni , mennél inkább hasznosabbat tenni, nem a lovaglásra gondoltam.....”
 • 14. Túrabakancs 2013. június 18. 22:32
  „poorman! /13/
  Lehet a főnököd ismerőse volt az illető, csak te nem tudtál róla. :)

  Egyébként a mai napon nem kimondottan a magas hőmérséklettel volt a legnagyobb
  gond, hanem a magas páratartalommal, meg a szélcsendes idővel. Ez így összességében
  volt megerőltető. Azért én letekertem 20Km-t a mai napon is, és ne tudátok meg a
  nagy kinti katlan után milyen üdítő volt hazamenni a 28-30-fokba. Valóságos felüdülésnek
  tűnt a kinti klíma után :) Kitekertem az Aranypartra is, ott meg a párolgó bűzös iszap szaga
  ami gyomorforgató volt, nem is értem hogy bírják ki ezt a Révfalusi emberek.”
 • 13. poorman 2013. június 18. 20:44
  „Hááááát.....

  Ma délelőtt bejön az ügyfél a 25 fokos helyiségbe és elkezd vinnyogni, hogy itt milyen hideg van! :))))
  Mondtam neki mi a francnak jött be, maradt volna kinnt! :))

  Még ő volt megsértődve! :)))))))))”
 • 12. intar 2013. június 18. 18:02
  „Vízosztás az van, béremelés meg már 5 éve nincs!”
 • 11. oxana 2013. június 18. 16:28
  „9. Mankapunka

  Te kisokos, nem dolgozhat mindenki ott, ahol van klíma meg hideg víz! Millióknak kell eltürni a meleget, mert nincs más lehetöség!! Te nem kussoltál, úgy látszik, elötted áll a fönök és pálmalevéllel legyezi a pofikádat? Egyet intesz és már hozza is a jégbehütött itókát? Szeretném, ha elárulnád, hol van ilyen és hogy van-e még szabad munkahely? Különben mindegy, hogy magánvállalkozó vagy alattvaló, ilyen melegben mindenki szenved. Csak te nem.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség: megdőltek a napi melegrekordok

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt szerdán - közölte Török László, az Országos… Tovább olvasom