Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hófúvás után kánikula: hova tűnt a tavasz?

Március közepén hófúvás tombolt, április végén a kánikula köszöntött be megyénkbe. Mostantól le kell mondanunk a legszebb évszakról? Szavazás.

Kiss Márton soproni meteorológust arról kérdeztük: mennyire tűnik reálisnak, hogy a jövőben gyakran csak nyár és tél lesz a Kárpát-medencében? Interjú.

"A nyári csapadék időbeli eloszlása egyre szélsőségesebb"

- Foglalkoztatja-e a magyar meteorológusokat, klímakutatókat, hogy tavasz és az ősz egyre rövidebb, míg a nyár és a tél egyre jobban kitolódik térségünkben?

- Természetesen foglalkoztatja, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál és az ELTE-n is komoly kutatások folynak a jövő és múlt folyamatait vizsgálva. Néhány érdekesebb folyamatot - elsősorban egyetemi szakdolgozatok kapcsán - vidéken is figyelemmel kísérünk.

Havazások terén például az elmúlt 55 évet elemezve nyilvánvalóvá válik, hogy az őszi (kora téli) és a tavaszi (késő téli) hó csapadék jelenlétének gyakorisága növekvő tendenciát mutat Sopronban, míg a havazások aránya összességében csökken. Jó példa erre az elmúlt tél.

Október 29-én esett le az első hó, míg az utolsó hótakaró április 5-én olvadt el, most pedig már nyárias hőmérsékleteket mérünk. A nyári csapadék időbeli eloszlása egyre szélsőségesebb, azaz rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esik le, majd azt egy hosszabb száraz időszak követi. Ezen szélsőségek a jövőben várhatóan erősödnek majd.


Kiss Márton a soproni Meteorológiai Állomás előterében - fotó: Magasi Dávid.
Kiss Márton a soproni Meteorológiai Állomás előterében - fotó: Magasi Dávid.


- Amit a laikusok éreznek - vagyis egyre inkább két évszak, szélsőséges időjárási helyzetekkel határozza meg az életünket - ezt alátámasztják-e a tudományos mérések, kutatások?

- A téllel kapcsolatban azt figyelhetjük meg, hogy az elmúlt 50 évben csökkenő tendenciát mutatott a hó csapadék mennyisége, ezen belül észrevehetőek 9-10 éves periódusok, amikor is nagyobb volt a hó csapadék mennyisége - ez látszik is a diagramon.


Kattintson a nagyobb képért!
Kattintson a nagyobb képért!


Az idei tél hó csapadék mennyisége alapján az élmezőnyben helyezkedik el, azonban a hófúvásos napok száma kirívóan magasan alakult. Az eddigi soproni rekord 9 nap volt, a legújabb pedig 17 nap lett.

Összességében azért az évszakok nem tűnnek el, de mindenképp azzal számolhatunk, hogy a gyors átmenetek és a szélsőséges időjárási helyzetek fokozódnak.

"Győrben az idei március volt a legcsapadékosabb az ellenőrzött mérések kezdete óta"

- Az év első három hónapjában rengeteg csapadék esett. A korábbi évek
csapadék csúcsa megdőlt megyénkben, ha csak az elmúlt három hónapot vesszük figyelembe?


- Kiemelkedően csapadékos volt az első negyedév. Az országos adatok szerint 98,5 mm csapadékra kell éghajlati adatok alapján számítani az első három hónapban, most ennek több mint kétszerese esett: 239,2 mm.

Megyénkben is kiadós eső, havazás volt az elmúlt három hónapban. Sopronban 214,3 mm-t mértünk, mely az éves összeg 33 százaléka.

Az átlagos első negyedévi mennyiség megyénkben 90-100 mm közötti. Mindhárom hónap az élmezőnyben helyezkedik el. Győrben az idei március volt a legcsapadékosabb az ellenőrzött mérések kezdete óta.


Réti László és felesége már április utolsó napjaiban is az Aranyparton napozott. Elmondásuk szerint a korábbi években erre nem volt lehetőségük. Fotó: Cseh Róbert
Réti László és felesége már április utolsó napjaiban is az Aranyparton napozott. Elmondásuk szerint a korábbi években erre nem volt lehetőségük. Fotó: Cseh Róbert

"Az elmúlt télen 117 cm-nyi hó hullott összesen, ami kiemelkedő mennyiségnek számít"


- Az idei télben számomra újdonságot jelentettek a sűrűn érkező, erős széllökések. Mennyire jellemzőek térségünk időjárására a hasonló, erős szélmozgások?

- Ezeket a havazások mellé társuló erős szeleket mediterrán ciklonok okozták. Ezek száma az elmúlt télen viszonylag magas volt, ennek köszönhettük a kiemelkedő csapadékot. A hideg sarkvidéki és a meleg nedves levegő gyakran a Kárpát-medencében vagy annak környékén keveredett, ütközött.

Ez az aktív ciklontevékenység okozta a gyakori erős szeleket, illetve a lehulló nagy mennyiségű havat és annak gyors olvadását. Az elmúlt télen például 117 cm-nyi hó hullott összesen, ami kiemelkedő mennyiségnek számít.

A viharos napok száma is magas volt. Márciusban, az emlékezetes 15-i hófúváskor például 110km/órás széllökést regisztráltunk Sopronban, de a megye többi pontján is meghaladták a széllökések a 90 km/órát.

"Április végén nem szokatlan a nyári idő"

- A tél után szinte azonnal berobbant nyár. Minek köszönhetjük a strandidőt áprilisban?

- A népi megfigyelés is úgy tartja, hogy április bolondos. Ez idén igazán frappáns megállapítás. Nemrég még hóban lépdeltünk. A megye nyugati részén 3-án még hófúvást is feljegyeztünk, amire áprilisban eddig nem volt példa, alig két héttel később, 18-án pedig már 26,5 fokos nyári meleg volt. Április 22-én Sopronban 26,2, míg Győrben 25,5 fokot mértünk.

Április végén ugyanakkor nem szokatlan a nyári idő. A legmelegebb az elmúlt 110 évben éppen a tavalyi április vége volt, amikor 30-án Sopronban 30 fokot, Győrben 31,2 fokot rögzítettünk.

Ezt megelőzően azonban még nem volt példa arra, hogy a hőmérséklet átlépje a 30 fokot áprilisban. A tavalyi évet kivéve a sorból 1968. április 24-ig kell visszamenni, hogy hasonló értékeket találjunk.

Akkor Győrben 29,5, Sopronban 29,4 fokot regisztráltak. 1901-től 2011-ig tehát egyetlen harmincassal kezdődő értéket sem találunk a feljegyzésekben.

A hőmérséklet végül Csongrádban el is érte a 30 fokot április végén, de megyénkben is nyárias meleg volt: Győr-Likócson 28,9 fokig melegedett a levegő.

"A napozással csak óvatosan!"

- Mit mutatnak az előrejelzések?

- A következő napokban nyárias idő várható 24-30 fok közötti maximumokkal, a hétvégén és azt követő napokban viszont növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Várhatóan kissé hűl az idő, de nem lesz hideg, 22-25 fok közötti hőmérsékletekre készülhetünk.

Érdemes lesz figyelni az UV indexeket, hiszen délben már az erős fokozatot is eléri az UV-B sugárzás, hiába van még csak tavasz, a napozással csak óvatosan!


Olvasóink írták

 • 4. széchenyi12 2013. május 02. 13:00
  „A 6. alaptörvény módosítással megszüntette a kormány a tavaszt!”
 • 3. Mankapunka 2013. május 02. 11:20
  „Már 10 évvel ezelőtt megmondták. Ez most újdonságnak, vagy érdekességnek számít?”
 • 2. mitulatbatti 2013. május 02. 09:20
  „józanparaszt igazad van! Ehhez még csak annyit hogy- "hova tűnt a tavasz?" - fel lett áldozva a kapzsiság a profit
  oltárán! Aztán jöhetnek az elferdült ellenérvek is nyugodtan de akinek helyén van a szíve és az esze is az mind tudja
  hogy ez az igazság.”
 • 1. józanparaszt 2013. május 02. 08:59
  „hát jó, nyomassuk csak az esztelen elvekre épülö gazdasági rendszerünket, a természet majd úgy reguláz, hogy nem az emberiség lesz a gyöztes, ez tuti!...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjárás: Csütörtökön jégeső is lehet!

Csütörtökre már másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak a várható heves zivatarok miatt. Tovább olvasom