Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Hófúvás miatt több utat teljesen lezártak a megyében - fotók, videó

Hófúvás miatt több utat teljesen lezártak a megyében - fotók, videó
Még több utat lezártak, néhol pedig félpályás korlátozás van érvényben. Kamion is árokban landolt. Szerda reggel -15 fok lehet. Videón mutatjuk, mi a helyzet Győrben.
Ön mit tapasztalt az utakon? Küldjön fotót: tudosito@kisalfold.hu
22. 46 - Országszerte havazik
Forrás: Időkép
Forrás: Időkép >>

Az ország középső harmadában szinte mindenhol, a Dunántúl középső és északi részén, illetve északkeleten váltakozó intenzitással havazik.

A gyorsforgalmi utak burkolata vizes vagy sónedves. De az M1-es autópályán Tatabánya közelében, az M7-es autópályán Balatonvilágosnál, az M3-as autópályán pedig Hajdúnánás és Ófehértó térségében latyakos, hókásás szakaszok is előfordulhatnak.

A főutak többnyire havasak, hókásásak vagy latyakosak. Nógrád, Heves és Békés megyében többnyire sónedvesek.

A mellékutak szinte mindenütt havasak, letaposott havasak illetve latyakosak.

A látási viszonyok általában megfelelőek, de Tárnok és Kiskőrös környékén 300 m alatti a belátható út hossza.

Az ország nagy részén szélcsend van vagy gyenge a légmozgás, de a Dunántúl nyugati területein valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős részén közepes erősségű szél fúj. Szombathely, Nagykanizsa és Szikszó környékéről erősödő szelet jeleztek.

20.55 - Árokba hajtott egy busz Rábapatonánál

Árokba hajtott egy autóbusz a 85-ös főúton, a rábapatonai körfogalomnál. A balesethez a győri és a csornai hivatásos, valamint a koroncói és a börcsi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést. A helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani - tájékoztat a katasztrófavédelem.  További részletek itt.
Brutálisan sok a baleset 

A tűzoltóktól elsősorban a havazástól leginkább érintett megyékben, Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Baranyában, Somogyban és Tolnában kértek árokba csúszott járművek miatt segítséget.  Kedden 14 óráig 94 baleset történt, közülük egy halálos volt, többen könnyebben megsérültek, de nagyobbrészt anyagi kárral végződtek a balesetek. 

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: az országban 27 mellékút van lezárva, Vas megyében 11, Győr-Moson-Sopronban 10 és Zalában 6. A teherautók közlekedési korlátozását a 8-as utat kivéve mindenhol feloldották.

Elzárt település nincs az országban. 
20.25 - Mutatjuk, hány busszal volt gond a zord hidegben Győr környékén >>

19.49 - Megdőlt az országos és a budapesti nappali hidegrekord is >>
19.33  - Útinform - Lezárt utak a megyében

Teljes útzár hóátfúvás miatt:

Vitnyéd-Csapod-Iván összekötő úton a 0+000 – 9+000 km szelvény között
Iván-Újkér-Szakony összekötő úton a 11+000 – 16+000 km szelvény (Egyházasfalu-Szakony) között 
Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton a 0+400 – 4+000 km szelvény között
Gyóró közelében a 20+000 és a 21+000 km szelvény között
Hidegség és Nagycenk között a 0+500 és a 3+000 km szelvény között
Balf és Fertőrákos között a 3+700 és a 10+100 km szelvény között
Páli és Edve között a 0+000 és a 4+670 km szelvény között
Vadosfa és Magyarkersztúr között a 2+350 és az 5+170 km szelvény útszakaszon
Kapuvár és Öntésmajor között a 0+000 és a 0+2800 km szelvény útszakaszon
Balf és Fertőrákos között a 3+700 és a 10+100 km szelvény között
Páli és Edve között a 0+000 és a 4+670 km szelvény között

 
Félpályás útzár:


A Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton a (Fertőújlakra bevezető szakasz) 11+000 – 12+700 km szelvény között
Gyóró és Mihályi között a 15+000 és a 19+000 km szelvény között
Fertőújlak és Fertőd között a 11+000 és a 12+760 km szelvény között
Beled és Cirák között a 2+300 és a 6+000 km szelvény közötti útszakaszon
Himod és Kisfalud között a 2+500 és a 7+400 km szelvény között
Kapuvár és Hövej között a 0+000 és az 1+000 km szelvény között
Gyóró-Csepreg összekötő úton a 9+000-12+350 km szelvény között
18.10 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.02.28. szerda éjfélig - Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása:

Éjjel egyre kevesebb helyen várható havazás, hószállingózás. Hajnalig többnyire lepel - 3 cm várható, de kisebb körzetekben 5 cm körüli mennyiség is hullhat. Szerda napközben már csak helyenként (főként a középső megyékben és délen) lehet hószállingózás, gyenge havazás (kb. lepel-1 cm).

Hófúvás:

Az olykor erős (45-55 km/h) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati felében és északkeleten, keleten okozhat hófúvást (az éjszaka első felében kiemelten Vas és Zala megyékben erős hófúvás is lehet). Szerdán valamelyest gyengül a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban a hóval borított tájakon továbbra is lehet hófúvás.

Extrém hideg:

Szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon -15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Szerda késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és Északi-középhegység völgyeiben) -15 fok köré, majd az alá csökken a hőmérséklet.

17.34 - Kamiont mentenek Rábatamásinál

Kamion mentése zajlik Rábatamási és az M85 felhajtó körforgalom között. Lassan végeznek és engedik a forgalmat - tudósított olvasónk, Roland.
Fotó: Boldis Roland
Fotó: Boldis Roland

Egy másik olvasónktól is kaptunk fotót a balesetről:
Fotó: Szalai Márk
Fotó: Szalai Márk


16.25 - Ilyen az utak állapota Győrben
 


16.00 - Egy személygépkocsi hajtott egy ingatlannak az osztrák határátlépési pontnál, Sopron térségében - tette közzé kedd délután a police.hu.

Egy 23 éves nő személygépkocsival közlekedett a 84-es számú főúton, Ausztria irányából Sopron irányába. Közlekedése során a 129-es kilométerszelvénynél nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a személyautó sebességét, ezért a havas úton megcsúszott és nekihajtott egy úttest mellett álló épületnek, amely az ütközéstől összedőlt. A közlekedési balesetben nem sérült meg senki.
 


15.04 - A horvát hatóságok visszavonták a kamionforgalmat korlátozó reggeli intézkedésüket, így 13 órától újra behajthatnak Letenyénél Horvátországba a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.

13.07 - Vas megyében továbbra is teljes útzár van a Gyóró-Csepre, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasdaróc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő úton, illetve a bucsui bekötőúton, továbbá Rum és Rábatöttös, valamint Meggyeskovácsi és Csempeszkopács között. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldottuk az útzárat. 

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár. 
Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötő úton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, illetve Veszprém megyében a 82-es főúton megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozása. Ugyanakkor Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek.

A magyar-horvát határszakaszon a horvát hatóságok Letenyén, a határátkelőnél továbbra is szüneteltetik a 7, 5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését.

12.40 - Havazás és hóátfúvások Sopronban és környékén
 
Fotók: Magasi Dávid


12.50 - Így közlekednek a buszok a megyében

"Győr-Moson-Sopron megye kapuvári és soproni térségében van néhány útszakasz melyen a közlekedés szünetel. Győr, Mosonmagyaróvár, Csorna környékén a közlekedésben nincs fennakadás.
 
Az alábbi szakaszokon függesztettük fel a közlekedést:

Cirák – Beled, Újkér - Egyházasfalu között hóakadály miatt.
Simaság – Iván között pedig a Katasztrófavédelem mentési munka miatt korlátozza a közlekedést.
 
Két zsáktelepülést nem tudunk elérni szintén hóakadály miatt. Ezen települések Nemeskér és Csáfordfa.
 
Kimaradt járatok nem voltak, minden települést (a két zsáktelepülést kivéve) kerülő útvonalon elértünk.
 
A késesek jellemzően 10-15 percesek voltak a reggeli csúcsban. Jelenleg a megyében menetrend szerint indulnak autóbuszaink" - tájékoztatott az ÉNYKK.

11.01 - Földrajzi fekvésnek köszönhetően ebben az egyutcás faluban most van fennforgás. A Közút sárga gépei és különböző traktorok igyekeznek, hogy Völcsejt ne lepje be a hó. Az autósok szinte semmit nem látnak a két falu között (Völcsej-Lövő ill. Sopronhorpács-Völcsej). Lehetne mondani, aki teheti kerülje, ám hasonló bekötő utakat már lezártak, például az Egyházasfalu- Nemeskér utat, de Egyházasfalu (Keresztény)- Újkér úton sem lehet kispályás a helyzet, hiszen ugyanilyen fekvésű út. 
 
Reméljük nem lesz még egyszer olyan hóhelyzet, ami pár évvel ezelőtt volt. Akkor házakat kellett kibontani a hóból, traktorral hozták a kenyeret a kisboltba... Bár még nem áll úgy a szénánk, de ha ez a hófúvás, erős mínuszok és a hóesés így folytatódik, könnyen lehet, hogy pár nap múlva a Völcsejen lakó emberek be lesznek szorulva ismét.
 
Jó látni, hogy a dolgozók nem hagyják magukra a két falu közti területet, sem Lövő felől, sem Sopronhorpács felől" - jelezte olvasónk.
 


10.53 - Olvasónk hajnali felvételei az úthelyzetről:
 
 

10.46 - Országszerte nehezíti a közlekedést a havazás. A havazás és hófúvás elsősorban a Dunántúlt érinti, de az ország más részein is előfordulhatnak rendkívüli időjárási helyzetek. Tovább olvasom >>

10.43 - "Az első képen Csapod -Röjtökmuzsaj felé,a második képen Csapod-Fertőszentmiklós. A harmadik képen Vitnyéd felé útlezárás" - írta a fotók mellé olvasónk.
 


10.24 - "Fertődön meg télen is pörög a turizmus. Kerékkáros vendégünk felfelé tartó útja során itt töltötte az éjszakát, éppen indulásra készül. A mai napra 90 kilométert tervezett éppen abba az irányba, ahol a legrosszabb a hó helyzet. Mint a turisztikai bizottság elnöke marasztaltam hogy maradjon de nagyon mehetnékje volt" - írta olvasónk.
 


9.56 - "Győrben a Petőfi-hídon piros ponyvás teherautóról vödrökkel sózzák a járdát. Nehéz és veszélyes kikerülni őket. Amúgy is dugó van/volt város szerte ma reggel. Ezt jobban is átgondolhatnák. Erre nincs szabályzat?" - írta a fotó mellé olvasónk.
 

"A Győr-Szol Zrt. készenléti ügyeletben lévő állománya február 27-én hajnalban a havazás kezdetével egy időpontban megkezdte a síkosságmentesítési és hó eltakarítási munkálatokat. A társaság munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, a közösségi közlekedés elősegítésére tömegközlekedési útvonalakon dolgoztak, ugyanakkor szóróanyag került a főbb utak és a buszmegállók burkolatira, valamint a közterületi járdákra és terekre.

A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat nagygépek, a belvárosi, szűkebb utcákat kisebb járművek, a buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket kézi erővel síkosságmentesítik. A teljes kapacitással zajló, és jelenleg is tartó munkában összesen 28 gép és közel 100 ember vesz részt.

A Győr-Szol Zrt. felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a speciális körülmények, az erős lehűlés, az élénk szél okozta hóátfúvások együttes jelenléte rontja a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatok hatékonyságát. A nagyobb gondot a hideg okozza, mert jelen körülmények között csökken a burkolatokra kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása. Ezért a szolgáltató a közlekedésben résztvevőtől a szokásosnál nagyobb türelmet kér, egyben a s felhívja a figyelmet, hogy az időjárásban és az utakon télies körülményekre kell számítani, ami a megszokottnál hosszabb menetidőt eredményezhet.

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

Az elmúlt napokba megindult a jegesedés a Győrben található városi tavak felszínén, egyes folyószakaszokon. Ezekre a felületekre rámenni, azokon csúszkálni tilos és életveszélyes. A jégen tartózkodás havazás esetén különösen veszélyes, mert a lehullott eltakarja a jég felületét" - jelezte közleményében a Győr-Szol.

9.41 - "A Fertőendrédi Tercia felől Agyagosszergény község megközelíthetetlen, az utat lezárták. A falu egyenlőre Vitnyéd felől megközelíthető" - írta olvasónk.

9.23 - A hófúvások miatt jelenleg az alábbi korlátozások vannak érvényben az országos közúthálózaton:
 
A 61-es és a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán, Veszprém megyében a 82-es főút első 43 km-es szakaszán, valamint a 75-ös főúton Zala megyében Bak és Rédics között, a 33-68 km közé eső szakaszon is 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a hófúvások miatt.
 
A Dunántúlon jelenleg 17 alsóbbrendű útszakaszt hóátfúvások miatt teljes vagy félszélességben lezárták.

Vas megyében Lócs és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Szombathely és Bucsu, Egyházasrádóc és Nagykölked, Kemenesmihályfa és Tokorcs, a Vönöck és Kemenessömjén, Őrimagyarósd és Viszák, a Zimány és Szőce, valamint a Mersevát és Kemenesszentmárton közötti mellékúton, Győr-Moson-Sopron megyében Vitnyéd és Csapod, Egyházasfalu és Szakony, illetve Nemeskér és Egyházasfalu között van érvényben teljes útzár. Míg Zala megyében Gelse és Pölöskefő között két szakaszon, az Újudvar-Magyarszerdahely összekötő úton, a sármelléki bekötőúton, és a kehidai átkötő úton találkozhatnak az autósok korlátozással. Elzárt település ugyanakkor egyik megyében sincs.

A fentieken kívül a magyar-horvát határszakaszon, a horvát hatóságok az ottani útviszonyok miatt Letenyén a határátlépőnél szüneteltetik a 7, 5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését.

9.15 - 10 fokkal hidegebb várható a sok éves átlagnál. A februári méréseket tekintve legutóbb 2012 februárjában volt "zord" hideg. Tovább olvasom >>

8.37 - Egy ember életét vesztette, amikor két személygépkocsi ütközött az 1-es főúton Bicskénél. A balesetben hárman sérültek meg, egy ember olyan súlyosan, hogy a helyszínen meghalt.  
 
A rendőrség a helyszínelés idejére teljesen lezárta az érintett útszakaszt, a forgalmat Bicske belterületén keresztül terelik el.

8.22 - Összeütközött egy kamion és egy autó a 82-es főúton Győrújbarátnál >>

Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

8.20 - "Fertőszentmiklóson a 85-ösre vezető út, a Hungaropro utáni út szakasz veszélyes! A busz is csúszik rajta, inkább kerülnek miatta" - írja olvasónk.
 

8.10 - "A győri Zrínyi utca ma reggel inkább tűnt falusi utcának mint nagyvárosi útnak" - írta olvasónk.

 

Kamionnal ne közlekedjen a mellékutakon

8.10 - Az útinform közleménye szerint a társaságuk a Dunántúlon több száz munkagéppel dolgozik a hófúvások okozta hóakadályok megszüntetésén, ennek ellenére 100-nál is több olyan útszakasz van az érintett megyékben, főleg a mellékutakon, ahol a viharos szél miatt csak nehezen járhatóak az utak, főleg nehézgépjárművekkel a beszűkült útkeresztmetszet miatt. Jelenleg Vas megyében 3, Győr-Moson-Sopron megyében szintén 3, míg Zalában 1 szakaszon van érvényben teljes útzár hófúvás miatt, de hogy elkerüljük a további jelentős korlátozásokat és azt, hogy elzárt települések alakuljanak ki, arra kérik a teherautóval, nehézgépjárművel közlekedőket, hogy a balesetek, elakadások elkerülése érdekében Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, valamint Veszprém megyében a Bakonyban és déli területeken kedden lehetőség szerint csak a főúthálózatot használják, ha mindenképpen el kell indulniuk.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös, míg Veszprém megyében a 82-es főúton van érvényben 7,5 tonna feletti járművekre vonatkozó korlátozás.

8.05 - Hóátfúvás Csornán a 85-ös főúton- olvasónk fotója

Lezárt utak

7.40 - Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hét útszakaszon rendeltek el korlátozást hófúvás miatt, Tolnában pedig a 61-es és 65-ös úton korlátozzák a kamionforgalmat - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-t.

A rendőrség közleményei szerint Horvátországba sem Letenyénél, sem Barcsnál nem engedik be a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket.

Az Útinform kora reggeli összesítése szerint Vas megyében a 40-70 kilométer/órás széllökések miatt mintegy kilencven útszakaszon tapasztalható hóátfúvás, emiatt a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra.

Vasban emiatt a Lócs és Csepreg, a Szombathely és Bucsu, valamint a Karakó és Jánosháza közötti mellékút egy-egy szakaszát lezárták a hóátfúvások miatt.

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Csapod-Iván, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton és Egyházasfalu-Szakony között, valamint a Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton félpályás korlátozást rendeltek el.

Lezárt vagy félpályán lezárt útszakaszok:
Vitnyéd-Csapod

Nemeskér-Egyházasfalu

Egyházasfalu-Szakony


Tolna megyében a 61-es és 65-ös úton átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését. 

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén havazás várható. A Szombathely-Debrecen vonaltól délre 5-10, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat. Elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható 40-60 kilométer/órás széllökés - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút. 

A rendőrség kora reggel a police.hu oldalon azt közölte, hogy már nemcsak Barcsnál, hanem Letenyénél sem léphetnek be a kamionok Horvátországba, ezért a kamionokat a pihenőhelyekre terelik. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

7.25 - Olvasónk tájékoztatása szerint Győrben is vastagon havasak az utak, lassan halad a forgalom a Szent István úton
 
Kedd 7.15 - Lezárva a Vitnyéd és Csapod, az Egyházasfalu és Szakony közötti, illetve a Nemeskér és Egyházasfalu közötti útszakasz.

A Fertújlak településre vezető mintegy 2 km-es útszakasz jelenleg csak fél szélességében járható.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a 40-70 km/órás széllökések nyomán számos útszakaszon nehezíti hófúvás a közlekedést, csak Vas megyében mintegy 90 útszakasz érintett. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra ezért Vas megyében a Lócs és Csepreg, a Szombathely és Bucsu, valamint a Karakó és Jánosháza közötti mellékút egy-egy szakaszán van érvényben teljes útzár.

Győr-Moson-Sopron megyében három alsóbbrendű úton vezettek be teljes pályás korlátozást: a Vitnyéd-Csapod-Iván, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, valamint Egyházasfalu és Szakony között, a Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton pedig félpályás korlátozás van érvényben.

Tolna megyében pedig a 61-es és 65-ös főúton az intenzív havazás és hófúvások miatt pedig átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését. A hófúvásos szakaszokon ráadásul a látási viszonyok rosszak, a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. Ugyanakkor elzárt település nincs ezekben a megyékben sem. Az intenzív havazásban érintett területeken, főleg a mellékutak egyes szakaszain téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de a gyorsforgalmi úthálózat jól járható.
Úton van és havazás, hófúvás nehezíti a közlekedést? Várjuk tudósítását ide: tudosito@kisalfold.hu

Hétfőn írtuk

22.58 - Az Útinform tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében a 8621-es úton Vitnyéd és Csapod között a 0 és 9-es kilométerszelvények közötti szakaszt hóátfúvás miatt lezárták. Az érintett települések más úton továbbra is megközelíthetők, a megye területén nincs elzárt település.

21.58 - Útinform

A gyorsforgalmi utak burkolata szinte mindenütt száraz. A főutak mindenhol járhatóak és jellemzően szárazak, de a Dunántúlon, illetve a déli megyékben többfelé előfordulnak havas, hókásás, letaposott havas útszakaszok is - írja az Útinform.

A mellékutakon is hasonló helyzettel találkozhatunk. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében többfelé téliesek az útviszonyok; havas, letaposott havas, hóbordás utak előfordulnak. 

A rendőrség honlapján található tájékoztatás szerint Vas megyében hófúvás miatt három útszakasz járhatatlan.

21.30 - Árokba csúszott egy autó a 85-ösön, Pereszteg és Fertőszentmiklós között

Baleset történt a 85-ös főúton, Pereszteg és Fertőszentmiklós között hétfőn késő este, egy autó az árokba csúszott. Ahogy korábban egy másik olvasónk, úgy most a fotókat küldő Kuslics Gergely is jelezte, hogy mindenképpen tartsák be a sebességhatárokat, az útviszonyoknak megfelelően vezessenek. Gergely hozzátette, hogy a közútkezelők dolgoznak a szakaszon, tolják a havat és sóznak is.

Ilyen az út a 85-ösön, Pereszteg és Fertőszentmiklós között
Ilyen az út a 85-ösön, Pereszteg és Fertőszentmiklós között

21.00 - Három útszakasz járhatatlan Vas megyében.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint hóátfúvás miatt lezárt útszakaszra kell számítani a közlekedőknek:

- a 7381-es számú úton, Karakó és Jánosháza között;
- a 8618-as számú úton, Lócs és Csepreg között;
- a 87133-as számú úton, Szombathely és Bucsu között.

Az úton lévőknek helyenként hóátfúvásra, valamint jeges, jégbordás útszakaszokra lehet számítani az alábbi utakon. Lista itt >>

17.28 - Hófúvás nehezíti a közlekedést

Vas, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (Lövő-Völcsej, Sopronhorpács-Zsira, Tormásliget-Csepreg, Völcsej-Sopronhorpács, Újkér-Tormásliget) az autósok fokozott figyelemmel, a sebességhatár betartásával közlekedjenek, hiszen hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A közútkezelők igyekeznek, de így sem bírják mindenhol tisztán tartani az utakat a szél miatt. A héten súlyos mínuszok is betörnek, és ha az időjárás nem kedvez, sajnos néhány bekötő jégpálya is lehet  - írta olvasónk, Varga Rebeka.
Fotó: Varga Rebeka
Fotó: Varga Rebeka

16.00 - Vigyázz, csúszik!

A vasútállomás és környéke.Sopronban:
 

Korábban írtuk


Az előrejelzések alapján a következő napokban szinte valamennyi megyében havazásra, ezzel együtt a nagy erejű széllökések miatt hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők. A 45-60 km/órás széllökések a burkolatról letakarított havat ugyanis rövid időn belül újra az utakra juttathatják. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról.

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőn dél felől havazás kezdődik, a hóval borított tájakon az akár 45-60 km/órás – a Bodrogközben akár 65 km/óra feletti - északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében okozhat hófúvást. Hétfő délutántól, estétől pedig az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, novemberben kihelyezte valamennyi megyében, összesen 760 kilométeren a hófogó rácsokat, oda, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége. Ezzel együtt is az ilyen időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra, ezért eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. A társaság az összes bevethető járművét továbbra is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan be tudjanak avatkozni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az országos és a budapesti nappali hidegrekord is

Megdőlt az országos és a budapesti nappali hidegrekord is
Szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon mínusz 15 fok közelébe csökkenhet a… Tovább olvasom