Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Himodon esett a legtöbb eső - Jön a 30 fokos meleg

A következő napokban fokozatosan javul időjárásunk, hétvégén ismét 30 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk.

9.40 - Eső után nyári napok jönnek

A száraz június után szerdán többfelé esett kiadós csapadék megyénkben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli jelentése alapján a legtöbb esőt a szerdai zivatarokból Himodon regisztrálták, 25.6 mm-t. Szintén kiadós eső volt Sopronhorpácson (24 mm) és Csornán (20.5 mm).

A megye nyugati és keleti szélén jóval szerényebb mennyiségeket mértünk: Sopronban 7.8mm, Péren 7.3 mm esett, de Győrszemeréről csupán 4.7 mm-t jelentettek - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

A sopronmet.hu előrejelzése szerint megyénkben a következő egy hétben várható időjárás: csütörtökön a napsütés mellett délután megnövekszik a gomolyfelhőzet.A szél mérséklődik, majd délkeletire fordul. A hőmérséklet napközben 23, 25 fokig emelkedik.

Pénteken napos idő lesz, a délkeleti szél megerősödik. A hőmérséklet nappal megközelíti a 30 fokot.

Szombaton a napos időt délután erőteljes gomolyfelhő-képződés követi és estétől a megye nyugati részén zivatarok is kialakulnak.A hőmérők 28-30 fokot mutatnak majd.

Vasárnap és hétfőn napos, kánikulai meleg idő várható, a hőmérséklet eléri a 30-33 fokot.

Kedden északnyugat felől egy hidegfront érkezik a nap második felében, így szerdától mérséklődik a meleg  és kissé változékonyabb napok következnek.

Csütörtök 7.20 - Az átvonult hidegfront mögött csütörtökön nyugat felől egyre szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe - írta a met.hu

18.55 - Az elmúlt órában átfordult a szél északnyugatira Sopronban, egyúttal a hőmérséklet értéke is számottevően csökkent. A kora délutáni órákban még 27,4 fokon tetőzött a hőmérséklet, míg jelenleg 19,3 fokot mérhetünk - írta a sopronmet.hu

Fertőrákoson 26,8 Celsius fok volt a maximum, ott jelenleg 20,0 fokot mutatnak a hőmérők. 17 óra körül zivatarok pattantak ki a Kisalföld nyugati felén, Sopront azonban nem érintették érdemien a zivatarcellák.

A következő órákban nyugat felől kiterjedtebb csapadékmező érkezik megyénkbe, többfelé okozva csapadékos időjárást. Területi átlagban 3-10 mm eső várható, néhol azonban több is eshet beágyazott záporcellákból. 
A szárazság egyébként enyhült a héten, ugyanis vasárnap óta Fertőrákoson 29,9. Sopronban pedig 31,1 mm esőt mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat  állomásain. A következő napokban fokozatosan javul majd időjárásunk, hétvégén ismét 30 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk.

16.15 - Hidegfront egy-egy heves zivatarral

A középső troposzférában (nagyjából a 3-7 km-es szinteken) az esti órákban az Alpok felől egy rövidhullámú teknő indul el, amelyhez a talajon egy hidegfront tartozik. A front előtt nedves, labilis légtömeg áramlik, 30-35 mm kihullható vízzel, illetve 500-1000 J/kg közötti labilitással - írta a met.hu

Az alsó 6 km-es rétegben a szélnyírás (a magasabb illetve az alacsonyabb szintek közötti szelek vektoriális különbsége) eléri, kissé meg is haladja a 15 m/s-ot. A talajközeli erőteljes összeáramlás és a frontális emelés vonalas szerkezetének köszönhetően a zivatarok várhatóan délnyugat-északkelet tengellyel vonalba rendeződnek, és az éjszaka folyamán kelet felé helyeződnek át. A vonalba szerveződés, illetve az egyedi szupercellák hatására néhol heves kísérőjelenségek (a széllökés átmenetileg meghaladhatja a 90 km/h-t, a jégméret pedig a 2 cm-t) is társulhatnak a zivatarokhoz. A front vonulásának megfelelően este a Dunántúl nyugati, északnyugati részén, éjszaka a középső és a déli, hajnalban pedig a keleti megyékben számíthatunk zivatarokra. Bár viszonylag nagy a zivatarok áthelyeződési sebessége, a magas kihullható víztartalom miatt lokálisan előfordulhat felhőszakadás is (rövid idő alatt 30 mm fölötti csapadékmennyiséggel). A heves zivatarok kialakulásának kockázata alacsony, ezért elsőfokú figyelmeztetés érvényes.Este azonban északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, így a Dunántúlon egyre több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Ez azt jelenti, hogy szerdán éjjel megint villámparádé lehet, heves zivatarokra is esély kínálkozik jégeső, felhőszakadás és viharos szél kíséretében - írja idokep.hu.


Csütörtökön a Dunántúlon már napos idő lesz gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A Dunától keletre eleinte erősen felhős lesz az ég több helyen esővel, záporral, néhol zivatarral, majd nyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, és a gomolyfelhő-képződésből főleg az Ózd-Szeged vonal mentén alakulhat ki zápor, esetleg zivatar.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21, 26 fok között várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyi volt a hidegfront, jöhet a kánikula

Pénteken és szombaton már napos, meleg, nyári időre számíthatunk. Tovább olvasom