Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Havazás: balesetek, korlátozások, útzárak

Az M1-esen déltől lehet közlekedni kamionnal is. Baleset volt a 82-esen Zircnél, a 86-oson Mosonudvarnál, valamint Kapuváron és Sopronban is. A szél mérséklődött, a riasztást visszavonták.
Várjuk olvasóink képeit, beszámolóit a tudosito@kisalfold.hu címre!
18:30 - Visszavonták a riasztásokat, mérséklődik a szél

Mindenhol mérséklődött a szél szombat estére az országban, valamennyi riasztást és figyelmeztetést visszavonta a meteorológiai szolgálat. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: vasárnap nem várható veszélyes időjárási jelenség. Tovább >>

14:20 - És aki szereti a telet
Ezt a fotót pedig Katalintól kaptuk, Győrből.
Ezt a fotót pedig Katalintól kaptuk, Győrből.


13:20 - Baleset Kapuváron

Délelőtt 11 óra körül koccanásos baleset volt Kapuváron az Ipartelepi út leágazása és a volt Vagongyár előtti útszakasz között. Egy Opel Astra és egy Suzuki Wagon R+ típusú személyautó ütközött frontálisan. Fél pályát a helyszínelés idejére lezárták, a forgalmat rendőrök irányítják - írja olvasó-tudósítónk.


12:00 - Feloldották az útzárat a 82-es úton

Feloldották a baleset miatt elrendelt teljes útzárat a 82-es úton Zircnél - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

11:10 - Ismét járható az M1-es autópálya

Ismét mindkét irányában akadálytanul lehet közlekedni az M1-es autópályán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton délelőtt Facebook-oldalán.

Azt írták, a korábban elakadt kamionok egyik sávban sem akadályozzák már a forgalmat.

Most már korlátozás nélkül lehet haladni az autópályán, mind a személyautóknak, mind a tehergépjárműveknek.

10:35 - Koccanás Sopronban az Ágfalvai úton

Fél 9 körül volt egy koccanás Sopronban, az Ágfalvi úton, készítettem egy felvételt - írja olvasó-tudósítónk, Tamás.10:20 - Havazás és közlekedési káosz Sopronban

Fotó: Dresi, olvasó-tudósítónk.
Fotó: Dresi, olvasó-tudósítónk.

10:15 - Széles Sándor: délre állhat helyre a közlekedés az M1-esen

Remélhetőleg délre normalizálódik a kamionforgalom az autópályán, ahol elsősorban Komárom-Esztergom és Fejér megyében okozott problémát az időjárás – tájékoztatta lapunkat Széles Sándor kormánymegbízott. A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: a legnagyobb problémát most is – akár tavasszal - a rosszul felszerelt külföldi kamionok jelentik, a bejövő forgalmat a rendőrség ezért folyamatosan ellenőrzi. Tovább >>

10:10 - Éjjeli fotók az M1-esről

Üdvözlet!

Éjjel sikerült 6 óra alatt Budapestről hazajutnom Sopronba. Először az óbaroki zimankó kellős közepébe futottam bele (tényleg egy pillanat alatt, szinte a semmiből lett bokáig érő hó), majd láttam az elakadt kamionokat, 3 alkalommal több km-es kocsisort, látttam a mosonudvari baleset mentését (borzalmasan összetört az a kisteherautó és az oldalára fordult) majd a végén legalább tíz autóstársammal együtt akadtunk meg Fertőboz és Balf közt, a tükörjeges fertő-parti úton.

Nekem téli gumik vannak fent a kocsin, jó a fék, van téli vezetési rutinom: vissza tudtam fordulni a jeges úton. Nyári gumikkal ez esélytelen volt. Nem is értem azokat, akik olyannal elindulnak.

Csatolok két éjszakai képet is: egyik az ó-baroki pihenőhelyen készült, a másikon pedig egy elakadt kamion látható már az M1-es kisalföldi szakaszán!

Olvasó-tudósítónk, B. Zoltán felvétele.
Olvasó-tudósítónk, B. Zoltán felvétele.

Olvasó-tudósítónk, B. Zoltán felvétele.
Olvasó-tudósítónk, B. Zoltán felvétele.

Balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!

B.Zoli
 

10:05 - Mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat országszerte

A viharos szél miatt szombat reggelig országszerte mintegy száz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit. Tovább >>

9:40 - Hajnal óta dolgoznak Győrben a síkosságmentesítésen

A GYŐR­SZOL Zrt. a hajnali hózáporok miatt négy órakor megkezdte a hidak, felüljárók síkosság  mentesítését. Munkagépek  dolgoznak  a  tömegközlekedési  útvonalak, a terek, a közterületi járdák burkolatain, ugyanakkor zajlik a síkosság mentesítés a buszmegállókban is. A hidak járdáira  és lépcsőire  kézi  erővel  kerül  ki  a szóróanyag. A szezon első havas beavatkozásában 18 gép vesz részt.

A  GYŐR­SZOL  Zrt.  felhívja  a  közlekedésben  résztvevők  figyelmét,  hogy  télies útviszonyokra lehet számítani.

9:30 - Baleset miatt teljes útzár van a 82-es főúton Zircnél

Baleset miatt teljes útzár van a 82-es főúton Zircnél, kerülni sem lehet - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Mikó Attila elmondta, hogy Zirc-Imremajornál egy személyautó és egy teherautó ütközött, az autósoknak várakozniuk kell.

Csermák József, az Országos Mentőszolgálat megyei mentésirányítója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a baleset helyszínéről két embert könnyebb sérülésekkel vittek kórházba, egy másik könnyű sérültet a helyszínen láttak el.

9:15 - Görbehalomban nyolckor járt először hótoló

A Sopronhoz tartozó városrészbe a hó megérkezett, az ott lakóknak azonban a hótolóra várniuk kellett, reggel nyolckor érkezett meg először - írja olvasó-tudósítónk, Balázs, aki képeket is küldött a tudosito@kisalfold.hu címre.

Olvasó-tudósítónk, Balázs felvételei.


8:50 - Tatánál a forgalmat az 1-es számú főútra terelik

Az autópálya jégmentesítésének idejére letereli a rendőrség a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán Tatánál, a 67-es kilométerszelvénynél. A személygépjárműveket az 1-es számú főútra terlik, a tehergépjárműveket pedig félreállítják.

8:45 - Baleset Mosonudvarnál

Az idei tél első havazása máris balesetet okozott szombat kora reggel Győr-Moson-Sopron megyében. Egy kisteherautó haladt a 86-os főúton Mosonmagyaróvár felé, amikor Mosonudvar határában a lefagyott úton a kocsi megcsúszott, a jobb oldali padkára hajtott, megpördült, majd az árokba csapódott. A furgont vezető nő beszorult a roncsba, őt a mosonmagyaróvári tűzoltók feszítő-vágó segítségével szabadították ki a roncsból. A sofőrt könnyű, míg a mellette utazó férfit súlyos sérülésekkel szállították a mentők kórházba. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Kisteherautó balesete Mosonudvarnál - fotók: Méhes Ákos


8:40 - Felvezetéssel elindulhatnak a tehergépjárművek Győr felé

A rendőrség szakaszosan megkezdi a tehergépjárművek felvezetését az M1-es autópályára Győr irányába Komárom felől - írja a police.hu. A főváros felé és az 1-es számú főúton továbbra sem közlekedhetnek a tehergépjárművek.

Megcsúszott és elesett egy idős férfi a jeges úton a komáromi körforgalomnál. A férfit mentőhelikopter fogja kórházba vinni, ennek idejére az 1-es számú főút érintett szakaszát lezárták.

8:30 - Feloldották a korlátozást

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság a Komárom-Esztergom megyében az M1-es autópályán elakadt járművek miatt úgy döntött, hogy a hegyeshalmi határátkelőn a tehergépjárművek a műszaki mentés idejére a parkolókban várakoznak.

A reggel hat órakor meghozott döntését a védelmi bizottság hét órakor feloldotta, mivel a szomszédos megyében a forgalom az autópályán megindult.

8:25 - Aktuális útviszonyok

Az Útinform szolgálatának 7.30 órai összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megye keleti területein több útszakaszon is jeges, síkos a burkolat. Havas latyakos szakaszokra kell számítani a Dunántúlon Szombathely, Sárvár, Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Veszprém, Tapolca és Tamási környékén, a keleti országrészben pedig Balassagyarmat, Kecskemét, Kiskunhalas és Szeged környékén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei a hajnali és a kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak a hóeltakarítási és síkosságmentesítése munkákon, a 7.30 órai állapot szerint több mint 200 járművünk teljesített szolgálatot a havazásban érintett megyékben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése alapján Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében a várható erős széllökések a friss hóval fedett területeken alacsony hótorlaszokat emelhetnek. "Ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a megyei és autópálya diszpécsereinknél, Útinform szolgálatunk munkatársainál, minden elérhetőségünk megtalálható a www.utinform.hu oldalon. Ha az utazás mellett döntenek, kérjük fokozott óvatossággal vezessenek és kizárólag a téli időszakra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el!" - áll az Útinform közleményében.

8:15 - Feloldották a narancssárga riasztást

Feloldotta az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések miatt szombat reggel kiadott narancs riasztást Győr-Moson-Sopron megye egyes területein.

Az előrejelzés szerint továbbra is többfelé lesz viharos az északnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-85 kilométer/óra között alakulnak, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és Pest megyében 85-90 kilométer/óra fölötti lökés is lehet elsősorban szombat napközben. Éjjel csupán átmenetileg veszít erejéből a szél, majd szombat késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

8:10 - Viharos szél napközben is

Heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban, napközben még többfelé várható viharos szél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott rövid idő alatt.

A péntek hajnali hidegfront mögött érkező sarkvidéki levegő leghidegebb része szombatra virradó éjjel érkezett az ország fölé - írták. Elsősorban a Dunántúl északi felén, Tatabánya környékén heves hózáporok is előfordultak.

Az 5-6 kilométer magas zivatarfelhőkből rövid idő alatt helyenként több mint 5 centiméter hó hullott. Emellett többfelé viharossá fokozódott a szél, a meteorológiai szolgálat győr-péri automatája 112 kilométer/órás széllökést regisztrált. A csapadék fagypont alá hűtötte az addig 2-3 Celsius-fokos levegőt.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

7:55 - A Magyar Közút hírei

Az M1-es autópályán a Budapest felé tartó szakaszon az 59-es és 49-es kilométerszelvénynél a téliesebb útviszonyok miatt egy-egy kamion elakadt, emiatt jelentősebb torlódás alakult ki. A mentést haladéktalanul megkezdték a katasztrófavédelem munkatársai, a forgalmi akadályt megszüntették, de a 7.00 órai állapot szerint közel 7 kilométeres dugó alakult ki a 64-es és az 57-es kilométerszelvények között a főváros irányába.

A további torlódások elkerülése érdekében az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek, a 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó tehergépjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik.

Az M1-es autópálya térségében lokálisan, mintegy 35 kilométeres szakaszon a 30-as és a 65-ös kilométerszelvények között rövid idő alatt 5 centiméternyi hó hullott. Komárom-Esztergom megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. III-as készültségi fokozatot rendelt el, ennek ellenére a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák lassabban haladnak, mivel a társaság munkagépei is feltorlódott útszakaszon vannak, ezért szemből, az autópálya bal oldalán közelítik meg a szakemberek a kérdéses útszakaszt, hogy a szükséges munkákat elvégezzék.

Az autókat szakaszosan engedik tovább a szakemberek, igyekeznek a személyautó forgalmat folyamatosan fenntartani, de így is torlódásokra kell számítania az arra közlekedőknek. A jelentős forgalom miatt az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák elvégzése lassabban halad, időigényesebb így a feladat elvégzése, ezért a közlekedők türelmét és megértését kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt., aki teheti, a reggeli órákban kerülje el az M1-es autópálya Budapest felé vezető Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszait.

7:30 - Viharos szél és hótakaró

Hajnalban megérkezett az első hó a Szigetközbe is. A viharos szelet, mely több településen is károkat okozott a lakóházakban, épületekben, mára a hó váltotta fel, fehér lepellel borítva a tájat.

A mosonszolnoki sportcsarnok tetőszerkezetét megbontotta a vihar. Fotó: Talpas Balázs (olvasó-tudósító)
A mosonszolnoki sportcsarnok tetőszerkezetét megbontotta a vihar. Fotó: Talpas Balázs (olvasó-tudósító)

Mosonszolnokon a sportcsarnok tetejét bontotta meg a szélvihar - kis riadalmat okozva, amikor éppen a nyugdíjasok napját rendezték. Személyi sérülés nem történt, a helyi önkéntes tűzoltók segítségével a megbontott tetőelemet rögzítették és a nyugdíjasok köszöntése folytatódott tovább, némi módosításokkal - írja olvasó-tudósítónk, Talpas Balázs.

+ Adjon hozzá a cikkhez! akár 25.000 forintot érhet


7:20 - Korlátozás után kerékellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőnél

Reggel hattól egy órán át nem léphettek be Magyarországra a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek a hegyeshalmi határátkelőnél a rossz időjárási viszonyok miatt - közölte az MTI-vel szombaton a katasztrófavédelem illetékese.

Albert-Dobos Viktória hadnagy, Győr-Moson-Sopron megyei szóvivő elmondta: a rendőrség feloldotta a korlátozást, ugyanakkor megkezdték ezen járművek ellenőrzését annak érdekében, hogy csak a megfelelő gumival rendelkezők folytathassák útjukat.

A megyei rendőr-főkapitányság korábban azt közölte: az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszáról a Budapest felé tartó oldalon több ponton leterelik a kamionforgalmat.

Tájékoztatásuk szerint Győr-Moson-Sopron megyében az erős, viharos szél mellett a havazás is nehezíti a közlekedést, emiatt a rendőrség az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as kilométernél az 1-es főútra, a 105 kilométernél az M19-es főútra, míg a 119-es kilométernél a 82-es útra tereli le a kamionforgalmat.

Megérkezett a havazás és a szél a Szigetközbe. Fotó: Talpas Balázs (olvasó-tudósító)
Megérkezett a havazás és a szél a Szigetközbe. Fotó: Talpas Balázs (olvasó-tudósító)

Másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron megye téti, pannonhalmi, győri, csornai, mosonmagyaróvári járásaira.

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. A 90 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes. Szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki.

Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük nyugalmunkat. Keressünk védett helyet, például aluljárót, vagy biztonságos épületet. A fáktól, épületektől távol közlekedjünk, hogy a letört ágak, cserepek ne okozzanak sérülést.

A balesetek elkerülés érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetekben induljanak útnak, és folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat!

Amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani, csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak hóláncot! Az útra mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont! Mindig az útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek!

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon! 

7:05 - A személygépjárművek felhajthatnak az M1-esre

A személygépjárművek felhajthatnak az M1-esre, a tehergépjárműveket a rendőrség továbbra sem engedi fel az autópályára - közölte honlapján szombaton reggel a rendőrség nem sokkal azután, hogy a pálya lezárásáról tájékoztatott a Komárom-Esztergom és Fejér megyei szakaszt érintően.

A kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei és Fejér megyei szakaszát a tehergépjármű-forgalom elől a rendőrség lezárta.

A személygépkocsik felhajthatnak az autópályára.

A tehergépjárművek továbbra sem közlekedhetnek az 1-es számú főúton sem.

7:00 - Viharos szélre és hófúvásra figyelmeztet a meteorológia

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton.

További tizenhárom megyében a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megyék területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a legerősebb széllökések általában óránként 60-85 kilométeres erősség között alakulnak, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és Pest megyében 90 kilométeresnél is erősebb lehet a szél. Várhatóan késő délutántól fokozatosan mérséklődik majd a légmozgás.

6:45 - Lezárták az M1-es autópálya Komárom-Esztergom és Fejér megyei szakaszát

Lezárták az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei és Fejér megyei szakaszát a kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt - közölte a rendőrség honlapján szombaton reggel.

Tájékoztatásuk szerint a személygépkocsival közlekedők Győr, illetve Budapest felé is az 1-es számú főúton kerülhetnek.

A tehergépjármű-forgalom elől az 1-es számú főutat is lezárták.

6:00 - Forgalomelterelés az M1-es autópályán

A rendőrség az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a Budapest felé tartó oldalon több ponton letereli a kamionforgalmat - közölte a rendőrség a honlapján szombat hajnalban.

Tájékoztatásuk szerint Győr-Moson-Sopron megyében az erős, viharos szél mellett a havazás is nehezíti a közlekedést, emiatt a rendőrség az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as kilométernél az 1-es főútra, a 105 kilométernél az M19-es főútra, míg a 119-es kilométernél a 82-es útra tereli le a kamionforgalmat.

5:30 - Kamionok akadtak el az M1-es autópályán

Kamionok akadtak el az M1-es autópályán Budapest felé Vértesszőlős és Óbarok térségében szombaton hajnalban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.

A kamionok pontos számát a Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek nem tudta megmondani, mivel a tűzoltóság egységei jelenleg a helyszínre tartanak.

A rendőrség a honlapján közzétett tájékoztatása szerint a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt torlódás alakult ki az M1-es autópályán Tatabányánál.

Nem lehet felhajtani az autópályára a jeges úton elakadt tehergépjárművek miatt Győr felé Tatabányánál a 61-es kilométerszelvénynél, és torlódásra kell számítani a Budapest felé vezető oldalon a 40-es és az 59-es kilométerszelvényeknél is.

4:40 - Havazás és erős szél nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron megyében

Havazás és erős szél nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron megye útjain - közölte a rendőrség szombaton hajnalban a honlapján.

A rendőrség arra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét a police.hu-n, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az erős, néhol viharos széllökések mellett megindult a havazás, ezek az időjárási tényezők együttesen különösen megnehezítik a közlekedést.
A gépjárművezetőket arra kéri a rendőrség, hogy útnak indulás előtt készüljenek fel a téli időjárásra, illetve közlekedésük során legyenek körültekintőek a megváltozott útviszonyokra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős szél megyeszerte: megrongálódott a sportcsarnok Mosonszolnokon

Mosonszolnokon pénteken, az erős szél miatt megrongálódott a sportcsarnok tetőszerkezete. Megyénkben… Tovább olvasom