Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

HAVAZÁS - Tömegkarambol az M1-esen, autók az árokban, elakadt kamionok - Olvasóink fotói, videói

Sopronban elakadt két kamion, Fertőszentmiklósnál autók, Feketeerdőnél busz csúszott az árokba. Az M1-esen és a főutakon is nehezítette a közlekedést a havazás.
Az ön településén már havazik? Milyenek az utak? Küldjön helyzetjelentést vagy fotót a tudosito@kisalfold.hu e-mail címre.

22.09 - Ezzel a győri hóeséses képpel búcsúzunk pénteken - szombaton már sok napsütésre számíthatunk

"Éjjel nyugat, északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadékhullás, szombat reggel a Dunától keletre, délelőtt északkeleten lehet még eső, havas eső, havazás, délután már sehol.

Felszakadozik a felhőzet és sok napsütésre számíthatunk. A szél kezdetben északon, északkeleten lesz erős, viharos. Hajnalban -4, +2, délután 1, 7°C várható" - olvasható az Időképen.


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
 

20.56 - Olvasónk szerint nem takarították tisztességesen az utakat Mosonmagyaróváron - Ön mit tapasztalt?

"3 óra alatt 2 hókotró, a mellékelt képeket eredményezi. A kamion nem tud elindulni a lámpáknál, a lefagyott, letakarítatlan úton, ami történetesen a város fő közlekedési útja, egy ATI tanuló teherautós húzza le a jégbordákról" - írta Tudósítónk.


Elakadt kamiont kellett kiszabadítani a hóból Mosonmagyaróváron - fotók: Tudósító

20.05 - Újabb tömegkarambol az M1-esen

Háromnegyed 8 körül négy autó ütközött össze az autópálya győri elkerülő szakaszán, a balesetet gyorshajtás okozhatta. A rendőrség még helyszínel a főváros felé vezető oldalon. 17 óra után nem sokkal egy hasonló baleset történt az M1-esen.

Újabb koccanásos baleset történt az M1-es autópályán a 127-es kilométernél - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sztráda győri elkerülő szakaszán négy jármű ütközött össze 19 óra 40 perc körül. Személyi sérülés nem történt.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján az ütközést relatív gyorshajtás és a követési távolság be nem tartása okozta.

A rendőrök a főváros felé vezető oldalon a belső sávban helyszínelnek, a külső- és a leállósávban halad a forgalom.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a sónedves úton kellő óvatossággal és körültekintéssel vezessenek.

17 óra után nem sokkal egy hasonló baleset történt az autópályán, akkor öt autó ütközött össze a csúszós úton, és nem sérült meg senki.

19.50 - Csütörtökön ​és pénteken így festett Győr egy órás havazás után - írta Olvasónk. Köszönjük a képeket!


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító19.35 - Feloldották a tilalmat Rajkánál is

A rendőrségtől kapott információk szerint péntek este feloldották a rajkai határátkelőre és az M15-ös autóút országhatár felé vezető oldalára korábban érvénybe léptetett, 3,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó forgalomkorlátozást, így a járműforgalom az M15-ös autóúton és a rajkai határátkelőnél ismét zavartalan. Megyénkben ismét zavartalan a forgalom az összes határátkelőnél.

18.43 - Remek time-lapse videó a sopronkövesdi hatalmas havazásról


Videó: Láng Richárd18.15 - Szabad az út Vámosszabadinál

Ismét zavartalan a forgalom Győr-Moson-Sopron megyében, a vámosszabadi határátkelőhelynél, ahol péntek délután ideiglenesen korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát.

A rajkai határátkelőhelynél továbbra sem engedik be Szlovákiába a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket.

17.32 - Öt autó ütközött össze az M1-es autópályán

Börcs térségében a főváros felé vezető oldalon öt autó ütközött egymásnak. Senki nem sérült meg.

Az M1-es autópálya 130-as kilométer szelvényében, Börcs térségében 2015. január 30-án 17 óra 5 perckor öt jármű hajtott egymásnak. A balesetben senki nem sérült meg. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján az ütközést relatív gyorshajtás és a követési távolság be nem tartása okozta.

A rendőrök a főváros felé vezető oldalon a belső sávban helyszínelnek, a külső- és a leállósávban halad a forgalom.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a sónedves úton kellő óvatossággal és körültekintéssel vezessenek! - olvasható a Police.hu-n.

17.25 - Olvasónk fotóján jól látszik: erőteljesen olvad a hó
17.15 - Több helyen korlátozzák a forgalmat megyénkben

"A Rajka  határátkelőhelyhez vezető M 15-ös autóúton a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb, Vámosszabadi határátkelőhelyeken a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek behajtását a szlovák hatóságok nem engedélyezik országukba.

Az M 15-ös úton torlódásról van tudomásunk. A 82-es főúton Veszprémvarsánytól Veszprém felé a 7,5 tonnánál nagyobb járművek szintén nem közlekedhetnek.  A  rendőrség pihenőhelyekre  vagy más útvonalra tereli a kamionokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a társszervekkel, akikkel együttműködünk a  a téli időjárással és közlekedéssel kapcsolatos feladataink során.

Az áram és gázszolgáltatók tájékoztatása alapján áramkimaradás, ellátási zavarok nem léptek fel a megyénkben a szolgáltatás során.

A Volán és GYSEV minden járata elindult, járatkimaradás nincs, a havazás miatt néhány perces késésekre kell számítani a utasoknak.

A Máltai szeretetszolgálat - amennyiben megyénk útjain rekednek az időjárási körülmények miatt -  szükség esetén étellel, meleg ruhával tud segítséget nyújtani.

A szeretetszolgálat munkatársai jelenleg a Rajkai határátkelőnél megállított kamionosoknak szállítanak ki meleg teát.

Kérjük, hogy fokozott figyelemmel, a téli útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek" - közölte Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

16.48

"Bogyoszlón intenzíven havazik. Az utak csúsznak. Sok baleseet történhet, vigyázzanak egymásra" - írta Olvasónk. Fogadják meg jó tanácsát!

16.28

Az 1-es főút Győrtől Mosonmagyaróvárig latyakos, de járható. A képek Öttevény után készültek.

15.48 - A Győr melletti péri repülőtéren Vadász László igazgató szavait idézve, állják a sarat. Ami azt jelenti, hogy folyamatosan takarítják és szórják a kifutópályát, illetve az oda vezető szervizutakat. A repülőket is jégteleníteni kell.


Pénteken délután még biztosan várják az Audi szokásos járatát, s ha éjszakára bejelentkezik esetleg másik gép, azt is tudják fogadni.

15.46 - Az Útinform jelentése

A Dunántúl - Balatontól északra eső területein - intenzív havazás kezdődött, a Bakonyban és Vasvár környékén a sűrű hóesés miatt a látási viszonyok is erősen korlátozottá váltak. Somogy megye északi felében havas eső, Fejér megyétől keletre pedig eső esik. Az Alföld déli felén még elszórtan esik az eső.
Az autópályák mindenütt vizesek, csak az M1-es Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán Lébénytől latyakos a burkolat.

A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében a fő- és alsóbbrendű úthálózat hókásás, vagy latyakos, a Bakonyban, valamint Körmend és Lenti térségében havasak az utak.

A Dunántúl déli felén, valamint a Dunától keletre eső területeken mind a fő, mind az alsóbbrendű utak vizesek, a hőmérséklet +3 és +8 C fok között változik. A havas helyeken jellemzően 0 és -2 C fokot mérnek.
A látási viszonyok többnyire, jók csak a sűrű havazással érintett észak-nyugati országrészben csökkent 100 és 300 m közé a látótávolság.
A Dunántúlon többnyire gyenge a légmozgás, így hóátfúvások nincsenek, az Alföld középső és déli részén viszont sokfelé viharos erejű szél fúj. 

15.40 - Így mennek át a vámosszabadi határátkelőn a kamionok - Nincs korlátozás a korábbi hírekkel ellentétben15.30 -

15.20 - Mecséren is havazik - jelezte olvasónk.
15.19 - Vámosszabadi mégis szabad

A kiadott közlemény ellenére a vámosszabadi határátkelőn továbbra is közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek - ezt tapasztaltuk a helyszínen.15.07 -

 A szlovák  hatóságok a havazás miatt nem engedélyezik a 7,5 tonna össztömegnél  nagyobb járművek behajtását Szlovákiába - közölte a  Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel.  

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt  közölte, hogy a korlátozás a Rajka és Salgótarján közötti  határátkelőhelyeket érinti.  
   
Racsné Galambos Gréta, a Komárom-Esztergom Megyei  Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a  korlátozás miatt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a  rendőrség pihenőhelyekre tereli kamionokat.   
   
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása  szerint a megyében az M1-es autópályán és a főutakon erős havazás  nehezíti a közlekedést.  
   
Az M1-es autópálya Győr megyei szakaszán - Bőny és Hegyeshalom  között - lelassult a forgalom, a haladás a külső sávra korlátozódik.  
   
Az OKF azt közölte, hogy az időjárási körülményekre tekintettel,  a szlovák hatóságok péntek kora délutántól tiltották meg a  teherautók forgalmát a Győr-Moson-Sopron, a Komárom-Esztergom, a  Pest és a Nógrád megyét érintő határátkelőhelyeken.


15.01 -15.00 - Hóhelyzet Mosonmagyaróváron
14.48 - Ez a helyzet az M1-es autópályán, Mosonmagyaróvárnál. Köszönjük a képet tudósítónknak!
14.40 -


14.27 - Ekkora pelyhekben hullott a hó Győrben,  most már nem annyira látványos, de továbbra is sűrű a hóesés.14.10 - A vonatok 5-20 perces késéssel közelekednek a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon. Sopron-Győr között nincs fennakadás.

14.02 - Rajka és Vámosszabadi határátkelőhelyen a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek Szlovákia területére nem léphetnek be.

A szlovák hatóságok a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek forgalomkorlátozását rendelték el szlovák-magyar határon.

Rajka és Vámosszabadi határátkelőhelyen a tehergépjárművek Szlovákia területére nem léphetnek be.

A rendőrség kéri a gépjárművezetők türelmét és megértését!


13.55 - Sopron előtt Ausztriából jövet lépésben halad a forgalom - írta olvasónk.
13.46 - Hóesés a soproni Várkerületen

13.40

- Útinform jelentése

Mosonmagyaróvár, Csorna, Szombathely és Sárvár térségében is havazik. Fertőszentmiklós, Körmend, Tamási térségében havas eső esik.
Az autópályák mindenütt vizesek, az M1-es Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán hókásás, havas a burkolat.

Észak-nyugaton és Gyöngyös közelében a főutak is hókásásak, havasak máshol vizesek. A mellékutakon Győr, Vas, Veszprém, Nógrád és Heves megye egyes területein is hókásás, latyakos útviszonyokra kell számítani. A látótávolság általában véve jó, elszórtan párás a levegő. Közepes 100 – 300 m közötti a belátható útszakasz hossza Mosonmagyaróvár, Körmend és Sárvár közelében.

Többnyire gyenge a légmozgás, Dél-keleten Hódmezővásárhely térségében lehet közepes erősségű a szél. A Győr-Szol Zrt. készenlétben lévő állománya pénteken 12:30 órakor, a havazás kezdetekor megkezdte a hidak, a felüljárók, a tömegközlekedési útvonalak, a buszmegállók, a közterületi járdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését. A munkában a kézi állományon túl összesen 20 gép vesz részt. A tevékenység addig tart, amíg az időjárási viszonyok indokolttá teszik.

A Győr-Szol Zrt. készenlétben lévő állománya pénteken 12:30 órakor, a havazás kezdetekor megkezdte a hidak, a felüljárók, a tömegközlekedési útvonalak, a buszmegállók, a közterületi járdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését. A munkában a kézi állományon túl összesen 20 gép vesz részt. A tevékenység addig tart, amíg az időjárási viszonyok indokolttá teszik.

A Győr-Szol Zrt. ezúton is felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy az előttünk álló napokban télies időjárásra lehet számítani.


13.30 - 

Folyamatosan érkeznek Olvasóink fotói az egész megyéből.

Köszönjük a felvételeket!


13.23 - 

Árokba csúszott autóbusz Feketeerdő és Dunakiliti között


A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat riasztották a Feketeerdő és Dunakiliti közötti útszakaszon történt balesethez, ahol egy autóbusz az útról letérve árokba csúszott. A busz kivontatását megkezdték, a mentés idején az egység a helyszínt biztosítja. Az elsődleges információk szerint a balesetben senki nem sérült meg. Az utasokat egy, a már helyszínre megérkezett mentesítő járattal szállítják tovább.

13.15 - Helyzetjelentés a 85-ös főútról Kapuvár és Csorna között

A csapadék állaga akár 100 méterenként is változhat a szakadó eső, vagy a sűrű havazás között. Ennek megfelelően az amúgy is katasztrofális útburkolat néhol hektószám tartja meg a vizet (jól megvezetve az autót), néhol pedig hatástalanná téve a meglepően szorgos tolólapos autók munkáját.Utóbbiakból az említett szakaszon kettőt is lehetett látni. A forgalom meglepően sűrű a rossz útviszonyok ellenére. A 4611-es Kapuvár-Beled úton már kora reggel balesetközeli helyzet alakult ki a mihályi kereszteződésben. Az elsőbbség adás kötelező tábla nem hófogó, ezt jó megjegyezni.
13.12 - Óriási pelyhek Sopronkövesden13.01 -
Mosonmagyaróvári helyzetkép


Mosonmagyaróváron is hatalmas a hó

Mosonmagyaróváron szó szerint hópamacsokban esik a hó! :)  Conaty

12.57 - Ilyen a soproni kertvárosban a sűrű havazás.

Fotó: Cihlár Gábor
Fotó: Cihlár Gábor


12.42 -

Balesetek Sopronban és környékén


Sopronban a határ felé, a Bécsi úti körforgalomnál két kamion elakadt. Személyi sérülés nem történt, de a kamionok forgalmi akadályt képeznek, lassú a haladás arrafelé.

Fertőszentmiklós és Röjtökmuzsaj között több autó is az árokba csúszott, szerencsére itt sem sérült meg senki.

Sopronban és környékén az olvadt hó visszafagy, így nehéz a közlekedés és továbbra is intenzíven havazik.

Ausztria felé lehet közlekedni, a határ nincs lezárva.


12.36 -

HÓGOLYÓ méretű hópelyhek Sopronban

12.30 - Videó Sopronból

12. 20 - Újabb havas fotókat kaptunk Sopronból:

Havazás Sopronban - 2015. január

Havazás Sopronban - 2015. január (I)12.02

- Hatalmas havazás Sopronban

Hatalmas havazás Sopronban11.54 VIDEÓ - Havazás Sopronban - A felvételt a NYME Botanikus kertben készítette olvasónk.11.47 - Mosonmagyaróváron is havazik:

Fotó: Keszei Bálint
Fotó: Keszei Bálint

Fotó: Keszei Bálint
Fotó: Keszei Bálint


11.27 - Tudósítónk jelentése szerint Sopronban egy óra alatt 5-10 cm hó hullott és bár folyamatos az olvadás, továbbra is intenzíven, nagy pelyhekben havazik. Az autók szinte eltűntek a városból, a látótávolság is mintegy ötven méter.

9.30 - Az elmúlt 10 percben havazásra váltott a havas eső Sopronban, nagy pelyhekben hull a hó.

9.20 - Sopronban havas eső esik jelenleg - írta tudósítónk.
 

8.30 - Teljes útzár van a 2-es főúton Nógrád megyében, Drégelypalánknál, ahol két elakadt kamion műszaki mentését végzik - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek reggel az MTI-vel.
Angyal Eszter elmondta, hogy a havas úton megcsúszott, majd az út menti árokba hajtott egy kamion a 2-es főúton Drégelypalánk térségében, a szerelvény pótkocsija az úttesten áll. Egy kamion megpróbálta kikerülni a járművet, de az szintén elakadt - tette hozzá. A balesetben nem sérült meg senki.

 

8.15 - 15-17 cm hó Győrben és Péren

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint. A szolgálat honlapján közöltek alapján a 300 méter feletti települések között Veszprém megyében Zircen 30, Bakonybélen a Somhegypusztán lévő mérőállomáson 29 centiméteres hóréteget regisztráltak. Kékestetőn 19, Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Mátraszentimrén 8 centiméternyi hó van.

A 300 méter alatti települések között a Veszprém megyei Bakonykoppányon 26 centiméter, Komár-Esztergom megyében Csatkán 22, Kisbéren 20 centiméteres a hó vastagsága. A Veszprém megyei Kupon 19, Fejér megyében Balinka Mecsérpusztán és a Komárom-Esztergom megyei Súron egyaránt 17, Győrben a Ménfőcsanaki mérőállomáson 15, a Veszprém megyei Városlődön 14, Győr-Moson-Sopron megyében a Péri repülőtéren lévő mérőállomáson 13 centiméteres hóréteget regisztráltak.

8.05 - Árokba csúszott járművek

Több mint nyolcvan esethez kérték a tűzoltók segítségét a csütörtökön kezdődött havazással összefüggésben, általában árokba csúszó, az úton keresztbeforduló, elakadó járművekhez, valamint koccanásos balesetekhez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel. Részleteket ide kattintva olvashat >>

Éjszaka 6-10 centiméternyi hó hullott Szentendre, Vác, Tárnok, valamint Piliscsaba és Katalinpuszta térségében, utóbbi két helyen a sózás ellenére sorra akadtak el a kamionok – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője péntek reggel az MTI-vel.
Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy Pest megyében folyamatosan dolgoznak munkagépeik, ennek ellenére a szentendrei, a váci és a tárnoki mérnökség területén a fő- és mellékutakon is téliesebb útviszonyokra kell számítani.


A Bakony is kap a havazásból

8.05 - Kora délutántól először az Alpokalján és a Bakonyban, majd fokozatosan a Dunántúl többi részén is egyre inkább megint havas eső, hó hullhat. Délután a Dunántúl északnyugati megyéiben és a Bakonyban képződhet viszonylag rövid idő alatt több centiméteres, vizes hóréteg, estétől már inkább a Bakonytól keletre lévő hegyvidéki területeken eshet több centiméternyi (szintén vizes) hó. A fővárosban késő estétől valószínű újra havazás.

Délutántól a Bakonyban az északnyugatira forduló szél kisebb hófúvást okozhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 3-11 Celsius-fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet Baranya megye déli, valamint az Alföld déli és keleti felén lehet. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott délután tovább csökken a hőmérséklet. Késő estére a Dunántúlon jobbára 0 fok körüli, másutt 3-8 fok közötti értékekre lehet számítani. 

Eső, havazás, szél

8.00 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb veszélyjelzése szerint ma a Dunántúlon sok csapadékra, délutánig esőre, majd fokozatosan ismét havazásra és vizes hóréteg képződésére lehet számítani. Az Alföldön a szél viharos erővel fújhat.

CSAPADÉK, HÓRÉTEG: délelőttre a csapadék a legtöbb helyen esőbe vált át, inkább csak az Északi-középhegység vidékén lehet továbbra is kisebb havazás, illetve havas eső. Kora délutántól északnyugat felől ismét halmazállapot-változás kezdődik: először az Alpokalján és a Bakonyban, majd fokozatosan a Dunántúl többi részén is egyre inkább megint havas eső, hó hullása valószínű. Ez a folyamat estig valószínűleg a Duna vonaláig következik be. Délután a Dunántúl északnyugati megyéiben és a Bakonyban képződhet viszonylag rövid idő alatt több centiméteres, vizes hóréteg, estétől már inkább a Bakonytól keletre lévő hegyvidéki területeken (Gerecse, Budai-hegység) eshet több centiméter, szintén vizes hó. A fővárosban késő estétől valószínű újra havazás.

A mai nap lehulló eső és hó összmennyisége a Nyugat-Dunántúlon 20 milliméter – azaz négyzetméterenként ennyi liter – körül alakul.

SZÉL, HÓFÚVÁS: az Alföldön késő délelőttől többfelé viharossá (60-80 km/h) fokozódik a déli szél. Ettől teljesen függetlenül, délutántól a Bakonyban az északnyugatira forduló szél kisebb hófúvást okozhat.
A havazás szombatra virradó éjszaka a középső és északkeleti országrészre helyeződik át.

Havas eső Lébénynél

7.50 - Az útinform legfrissebb jelentése szerint a Dunántúlon megszűnt a havazás a keleti országrészen Pest és Nógrád megyében intenzíven havazik, kisebb havazást még Heves megyéből jeleztek. Esik az eső Nyugaton Zalában és Fejér megyében, keleten Közép Magyarország és Észak-Alföldön, nagy részén. Az M1-es autópálya Lébényi és Bicskei szakaszán havas eső esik. Az autópályákon  M3-as  gödöllői és káli szakaszán intenzíven havazik, Hajdúnánásnál havas eső esik. Máshol csapadékmentes az idő.

Az autópályák burkolata vizes vagy sónedves, az M3-as autópálya gödöllői szakaszán latyakos. A főutak is vizesek, só nedvesek, Ajka, Szentendre Balassagyarmat és Gyöngyös környékén havas a burkolat.

6.55 - Budapesten az éjjel mintegy 5 centiméter friss hó esett, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan takarítják a havat és síkosságmentesítik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi útvonalhálózatot - közölte a társaság pénteken reggel az MTI-vel.  Közleményük szerint a mellékutak havasak, takarításukat csak a havazás megszűnése után, a főutak rendbetételét követően tudják megkezdeni. A társaság arra kéri az autósokat, hogy nyári gumival szerelt gépkocsival a fővárosban se induljanak útnak, az ingatlantulajdonosokat pedig arra, hogy takarítsák el a havat a járdákról a gyalogos balesetek megelőzése érdekében.Az FKF a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel, a 6-14 óráig tartó munkavégzésért nettó 3350 forintot fizet. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet.

6.45 - Az útinform péntek reggeli jelentése szerint esik a hó Veszprém, Tatabánya, Vác és Monor térségében, Szentendre környékén intenzív a havazás. Havas eső esik Kisbér, Ajka, és Dabas környezetében. Esik az eső a Dunántúlon, Sárváron. A friss hóréteg vastagsága Veszprém térségében 20 cm, Székesfehérvár, Szentendre környékén, valamint az M1-es bicskei szakaszán 6 cm-t mértek.

Az autópályák burkolata vizes vagy sónedves, az M7-es Martonvásárnál havas. A főutak is vizesek, sónedvesek, de Tatabánya és Szentendre környékén havas a burkolat. Az alsóbbrendű úthálózat a Dunántúl északi területein havas vagy letaposott havas, máshol vizes, sónedves.

Megszűnt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik forgalmának korlátozása. A 83-as számú főút Városlőd és Pápa közötti szakaszán megszűnt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának korlátozása 2015. január 30-án 0 óra 30 perckor. Az érintett útszakaszon mindkét irányba haladhatnak a közlekedők.


6.40 - A met.hu előrejelzése szerint 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat, valamint 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó is eshet.

Figyelmeztetés péntekre - Forrás: met.hu
Figyelmeztetés péntekre - Forrás: met.hu


Péntek 6.35 - 20 cm firss hó

A sopronmet.hu szeront reggelre rendkívüli ciklon alakul ki a mediterrániumban, szokatlanul, akár rekord közelien mély légnyomási értékekkel a középpontjában. Ez a ciklon gyorsan megközelíti hazánkat és délutánra már be is lép középpontjával a medencébe, estére pedig el is hagyja azt észak felé. Eközben a késő délelőtti óráktól nyugat felől intenzív csapadéksáv húzódik a Kisalföld fölé melyből a kezdeti vegyes csapadék után kiadós havazás veszi kezdetét. Többfelé, elsősorban a térség középső és keleti felén, az Alpokalján, valamint a Bakonyban számítunk vastag, vizes hótakaró kialakulására.

Néhol akár 20 cm friss hó is lezúdulhat pár óra alatt! Estére a csapadék zöme elhagyja térségünket. A légmozgás iránya a déli órákig délkeleties lesz, majd átfordul északnyugatira a ciklon hátoldalán és viharos lökések kísérik majd. A hőmérséklet éjszaka -1, hajnalban +1, +2, délelőtt +2, +3, míg kora délután már 0 fok körül alakul. Este már ismét fagy várható.

Eplényi lakosok mennek haza a havazásban 2015. január 29-én.MTI Fotó: Nagy Lajos
Eplényi lakosok mennek haza a havazásban 2015. január 29-én.MTI Fotó: Nagy Lajos

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hó és eső miatt is adtak ki figyelmeztetéseket

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az… Tovább olvasom