Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

HAVAZÁS - Kedden jön az utánpótlás - fotók, videó

Az autópályák, a fő- és mellékutak burkolata a jó időnek köszönhetően jellemzően szárazak, vagy felszáradóban vannak. Kedden jön az újabb havazás.

 

Önöknél is havazik? Szép fehér a táj? Várjuk olvasóink fotóit, videóit. E-mail cím: online@kisalfold.hu.

 
15.50 - Az Útinform jelentése:

Országszerte többnyire derült, napos az idő, de a középső országrészben a borult, felhős idő a jellemző.

Az autópályák, a fő- és mellékutak burkolata a jó időnek köszönhetően jellemzően szárazak, vagy felszáradóban vannak. Helyenként azonban nedves szakaszokra is készülni kell.

Győr, Pápa, Ajka térségében az alsóbbrendű úthálózat továbbra is latyakos, Veszprém vonzáskörzetében pedig hókásás.

A hőmérők -2 és +6 fok közötti értékeket mutatnak.

A látási viszonyok mindenhol kielégítőek, de Gyöngyös térségében a párás levegő miatt korlátozottak lehetnek a látási viszonyok.

A légmozgás gyenge, vagy szélcsend van, de közepes erejű északi széllökéseket jeleztek az Alpok aljáról.


15.45 - Kitekintő - Medvéről jelent olvasónk:

Fotó: Csicsay Imre
Fotó: Csicsay Imre


Medvén hétfőn már javult a helyzet. A nappali hőmérséklet +3 fok körül mozgott. Az utak tiszták, néhány mellékúton még fellelhető latyakréteg. A hidakon a vasárnapi korlátozott közlekedési viszonyokhoz képest nem csak felélénkült, de fel is gyorsult a forgalom a megszokott tempójára. A tegnapi egy-két kamionokhoz képest ma már kamion konvojokat is látni áthaladni - írta olvasónk.

Fotó: Csicsay Imre
Fotó: Csicsay Imre10.23 - Újabb havazást ígérnek keddre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben kiadott előrejelzése szerint tfőn tovább mérséklődik a szél, és a déli órákra a Bakonyban is megszűnik a hófúvás. Jelenleg ott – Veszprém megye négy járásában – továbbra is első fokú riasztás van érvényben.

Kedden a Dunántúlon kisebb havazásra számíthatunk, amit a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján havas eső, eső válthat fel. Kedd éjfélig Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, valamint Győr-Moson-Sopron és Vas megye keleti, illetve Fejér megye északnyugati részén lelep és 3 centiméter közötti friss hóréteg kialakulása valószínű.


9.14 -  Árokba csúszott egy kamion pótkocsija hétfő kora délelőtt Fejér megyében, a 81-es számú főút móri szakaszán. A balesetben az elsődleges információk szerint senki nem sérült meg. A helyszínre a székesfehérvári hivatásos és a móri önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a balesetet szenvedett jármű műszaki mentését. A mentés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták, ezért arra kérjük a járművezetőket, hogy kerüljék el a helyszínt! Vezessenek óvatosan!

7.40 - Már vannak száraz utak is

Az Útinform jelentése szerint gyakorlatilag csapadékmentes az idő az országban. Az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján az autópályákon mindenütt sónedves vagy vizes az útburkolat. A főutak többsége szintén jól járható, a nyugati határszél közelében például már száraz utakon is lehet közlekedni, csak Kisbér és Esztergom térségében számíthatnak az autósok latyakos szakaszokra.

A hétvégi intenzív havazásban és hófúvásokban leginkább érintett Komárom-Esztergom és Veszprém megyében, valamint Győr és Székesfehérvár, délebbre pedig Tamási és Kaposvár tájékán a mellékutakon egyelőre még téliesebbek az útviszonyok, lassabb haladásra számíthatnak a közlekedők. A vasárnap éjszakai órákban a jelentős hófúvások miatt Tata és Kömlőd, Pápakovácsi és Döbrönte között, valamint Városlődnél, Pápasalamonnál és Nórápi településnél teljes útzárat kellett bevezetnünk, az utak felszabadításán folyamatosan dolgoznak szakembereink.

Hétfő hajnalban Veszprém megyében is feloldották a vasárnap a havazás miatt csúszóssá vált útszakaszokon elrendelt forgalomkorlátozást - közölte a rendőrség a honlapján.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 77-es, a 82-es és a 83-as főúton is megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik forgalmának korlátozása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Veszprém megye nagy részén továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás veszélye miatt.


Vasárnap még a 13-as, 77-es, 81-es, 82-es és 83-as főutakon a kialakult időjárási helyzetre való tekintettel nem közlekedhettek a nehézgépjárművek, ezek a korlátozások viszont ma, azaz hétfő reggeltől már nincsenek érvényben.

A Dunántúl északnyugati területein élénk szél fúj, Veszprém megyére vonatkozóan a mai napra narancssárga, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megye egyes térségeire pedig citromsárga riasztást adtak ki hófúvások veszélye miatt, így ezekben a térségekben érdemes a mai napon is fokozott óvatossággal közlekedni.

7.10 - Elsőfokú riasztás a megyében

Veszprém megye nagy részén továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Emellett Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye több járásában elsőfokú riasztás van érvényben ugyancsak a hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: napközben tovább mérséklődik a szél a vastagon hóval borított dunántúli tájakon. Veszprém megyében viszont főként a magasabban fekvő részeken délutánig, akár kora estig számítani lehet hóátfúvásra.

Hétfőn napközben már inkább csak délen alakulhat ki kisebb havazás, számottevő megmaradó hó nem várható - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint már inkább csak élénk széllökések lehetnek. Nappal 0 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Késő estére mínusz 5 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő, a kevésbé felhős, hóval borított tájakon lesz a hidegebb.

Hétfő 2.30 -

Az 1-es és 81-es számú főúton

hétfőn 1 óra 30 perctől mindkét irányba megszűnt a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti gépjárművek közlekedésének korlátozása - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfő hajnalban a honlapján.

A rendőrség közleménye szerint a főútvonalakon a tehergépkocsik közlekedése zavartalan.

A korlátozást a havazás, az erős szél és a hóátfúvások miatt rendelték el vasárnap este, az érintett járművek az M1-es autópályán haladhattak a rendelkezés feloldásáig

Vasárnap 23.40 - Jármű zavarja a 85-ös főút forgalmát, ezért az elszállításáig forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett útszakaszon.
Üzemanyag folyt az úttestre egy teherautóból a 85-ös számú főúton, Pinnye térségében. A kifolyt gázolajat a soproni hivatásos tűzoltók tőzeggel felitatják, valamint biztosítják a helyszínt, amíg a tulajdonos gondoskodik a jármű elszállításáról. A beavatkozás ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani a főút érintett szakaszán, ezért arra kérjük a gépkocsivezetőket, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg a helyszínt.

Vasárnap - 20. 02 - Havas fotók Győrből:

Havazás Győrben - 2015. január (III). Fotó: MTI - Krizsán Csaba


19. 49 - Biciklis a hóban

A Tárkány- Bábolnai út csak egy sávban járható célszerű gyalogolni, vagy bicózni! - írta olvasónk.

Biciklis a hóban


19. 45 - Félpályás útlezárást okoz egy sövény Győr-Ménfőcsanakon az Újkút utca 14 szám előtt18. 48 -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat percekkel ezelőtt tette közzé legfrissebb figyelmeztető előrejelzését. Eszerint a Dunántúlon helyenként a viharos (60 km/órás, a Bakonyban 70-75 km/órás) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz. Az esti órákban és éjszaka még főként a Bakony térségében emelhet nagyobb hótorlaszokat a szél, de a Dunántúlon több helyen lehetnek még másutt is hóátfúvások. Hétfőn a nap első felében még előfordulnak hóátfúvások, de délutánra mindenütt legyengül a szél és a hóátfúvások is megszűnnek.

Éjszaka mérséklődik, az éjszaka második felében egyre inkább szűnik a havazás. Vasárnap estétől reggelig még a Dunántúl középső, keleti részén, a Duna vonalában és az Északi-középhegység térségben várható lepel-5 cm friss hó. Hétfőn délelőtt még a déli tájakon hullhat lepe-2 cm, de az ország más részein legfeljebb hószállingózás valószínű.

Jelenleg Veszprém megye 8 járásában van érvényben narancssárga, azaz másodfokú riasztás a hófúvások miatt. Győr-Moson-Sopron megyében a Soproni, Komárom-Esztergomban pedig az Esztergomi járás kivételével elsőfokú riasztás érvényes. Hétfőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

17. 03 - Veszprémvarsány, 40cm. Vasárnap 7cm friss hó esett. Kép: Kamrás István16. 40 - A megváltozott télies útviszonyok miatt délután is több balesethez riasztották megyénk tűzoltóit

Kora délután a győri hivatásos tűzoltók a Bácsai úton egy forgalmat akadályozó útra dőlt fát távolítottak el, majd a Töltésszer útra mentek, ahol egy megsüllyedt autóbuszt kellett kiszabadítaniuk.

A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók Mosonmagyaróváron a Hanság utcában egy kerítésnek ütközött személyautó műszaki mentését végezték.  A balesetben egy ember megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította.

A pannonhalmi hivatásos tűzoltók Bakonypéterdre a Béke utcába vonultak, ahol egy fa veszélyesen megdőlt. Az egység a fát eltávolította.
A 8309-es számú úton Sokorópátkánál egy megrakott sószóró eke borult félig az árokba, mentését a győri hivatásos tűzoltók és a győrszemerei önkéntes tűzoltók végezték daru segítségével.

A 83-as főút koroncói leágazójánál egy személygépkocsi és egy kisteherautó ütközött.  Egy embert  -aki  beszorult a járműbe - a győri hivatásos tűzoltók szabadítottak ki, akik áramtalanították is  a járműveket. A balesetben összesen öten sérültek meg. A műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát lezárták. 

16. 11 - Autók ütköztek Gyirmótnál. Írásunk itt érhető el >>

16. 10 - A tél szépségei

A tél szépségei


16. 09 - Olvasónk nem sokkal dél után autóval mérte fel a terepet


Az útviszonyok változóak, van ahol komoly hófúvás és hótorlasz nehezíti a közlekedést, errefele a terepjárós közlekedés javasolt (Lázit Bakonybánkkal és Tápszentmiklóssal összekötő 8218-as sz. út), bátrabbaknak hólánc ajánlott.

Havazás 2015. január (VI)


Van ahol pedig latyakos, hókásás viszonyok fogadják az arra autózókat, így arra könnyebb a közlekedés - írta. a fotókat pedig a közös galériában nézhetők meg.

16. 05 - Kidőlt fa vagy tuja zárta el a járdát Mosonmagyaróváron, a Magyar úton, az egyik ház előtt15. 33 - A jövő héten mínusz 10 fok körüli hidegre is készülni kell

A jövő héten folytatódik a télies időjárás. Esőre, hózáporra, havazásra és lehűlésre is készülni kell. Több helyen az éjszakai órákban mínusz 10 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel. Az országos, középtávú előrejelzés szerint hétfő reggelre a Dunántúlon is sokat veszít erejéből a szél, majd napközben tovább mérséklődik, már csak élénk széllökések lehetnek. Helyenként valószínű hószállingózás, gyenge havazás.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, a hóval borított, kevésbé felhős területeken lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 4 fok között alakul.

Kedden napközben átmenetileg mindenütt beborul az ég, némi napsütésre délelőtt keleten, délután nyugaton lehet számítani. Összességében sok helyen várható csapadék. Az ország középső területein és északon főként hó, másutt inkább havas eső, eső valószínű. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 6 és mínusz 1 fok között, a havas, kevésbé felhős helyeken azonban mínusz 10 fok körül alakul a hőmérséklet. Napközben mínusz 1 és plusz 5 fok közötti értékekre lehet számítani. Szerdán elszórtan lehet kisebb zápor, hózápor. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű.

A nappali maximumok várhatóan 0 és plusz 5 fok között alakulnak. Csütörtökön délelőtt lehet még némi napsütés, egyébként erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délutántól egyre többfelé várható csapadék: északon főként hó, másutt inkább havas eső, eső valószínű.

Többfelé megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 2 fok között, a havas, kevésbé felhős helyeken azonban mínusz 10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű. Pénteken is sokfelé várható eső, havas eső, ónos eső, északon, északkeleten havazás.

Többfelé megerősödik, az Alföldön viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között, nappal nyugaton és északon 0 és plusz 1, délkeleten plusz 6-7 fok körül alakul a hőmérséklet. Szombaton többnyire felhős lesz az ég, helyenként zápor, hózápor is kialakulhat.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 8 fok között alakul. Vasárnap néhol fordulhat elő zápor, hózápor. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és 0, a maximumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulhat - olvasható az előrejelzésben.

15. 28 - Hóhelyzet a medvei hídon

Hóhelyzet a medvei hídon


14. 22- Erőgép bontja a hóátfúvást Mosonszentmiklóson


Havazás 2015. január (VI)


14. 20 - A hóemberekről se feledkezzünk meg:

Épülnek a hóemberek - 2015 január


13. 35 - Újabb olvasói fotók:

Havazás 2015. január (V)


13. 29 -

Délelőtt tizenegy óra körül egy sportolókat szállító busz került bajba a 85-ös fő úton Kónynál.

A szemből érkező hóátfújásokat eltoló gléderes miatt lehúzódott a laza padkára. S a busz onnan már nem tudott kijönni. Az ijedségen kívül nem lett baja senkinek. A műszaki mentés tíz percig tartott - kaptuk a hírt Gömbitől, az autómentőtől.

Műszaki mentések a havazás miatt. Fotók: Gömbi autómentés és police.hu


12. 50 - Rendőri segítség

A megváltozott időjárási körülmények és heves havazás miatt 2015. január 25-én a délelőtti órákban több gépjármű is árokba csúszott megyénk különböző útjain.

A szolgálatban lévő egyenruhások,ahogy korábban közöltük, Csorna és Szilsárkány, Pér és Pannonhalma, valamint Mosonmagyaróvár és Jánossomorja útvonalon segítették az árokba hajtott gépkocsivezetőket és a járművek mentését.

12. 38 - További tűzoltói beavatkozások:

A délelőtt folyamán a 83-as főúton a győrszemerei önkéntes tűzoltók Tét és Szemere között 2 árokba csúszott személygépkocsit húztak ki. A balesetben nem sérült meg senki.

A 83-as főútra dőlt egy fa a viharos szél következtében, amit a  győri hivatásos tűzoltók távolítottak el.

A 83125-ös számú útra is fa dőlt Kajárpéc és Gyömöre között, itt  a győrszemerei önkéntes tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt. 
A 86-os számú főúton Szil és Szilsárkány között egy kamion lecsúszott az útról. A  műszaki mentést a szili önkéntes tűzoltók végezték, akik visszavontatták a járművet a főútra.

A 83107-es számú úton Bakonyszentkirály és Bakonyszentlászló között a viharos szél következtében egy fa veszélyesen az út fölé dőlt, akadályozva a közlekedést. A forgalmi akadályt a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók szüntetik meg.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy mérlegeljék, hogy feltétlenül útnak kell-e indulniuk. Amennyiben igen, a havas, csúszós utakon a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel, óvatosan közlekedjenek!


12. 33 - Helyzetjelentés az utakról

A Tét–Lébény összekötő út Enese és Bezi közötti szakaszán számos kisebb hóátfúvás nehezíti a közlekedést. Az út több helyen csak egy nyomon járható.

Az M85-ös gyorsforgalmi út enesei elkerülője, a 85-ös főút Enese és Győr közötti szakasza, valamint az 1-es főút Győr térségében sónedves, jól járható – adott helyzetjelentést kollégánk.

Ilyen lesz az idő:

A Pártai Lucia és Aigner Szilárd által fémjelzett EWS is kiadta friss, Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozó előrejelzését. Eszerint vasárnap délután borult marad az ég, de egyre gyengül a havazás, majd megszűnik. A viharos északi szél viszont csak hajnalban mérséklődik érezhetően.

Hétfőn számottevő mennyiségű csapadék nem esik. Sőt vékonyodik, déltájban kissé fel is szakadozik a felhőtakaró. Mérséklődik, éjszaka leáll a szél is. De marad a hideg idő.

A jellemző hőmérséklet megyei átlaga: hétfő reggel -2, hétfő kora délután +3, kedd reggel -1 fok körül lesz.

A legvalószínűbb folytatás:

- Kedden kisebb havazással, átvonul felettünk egy sötét felhősáv.
- Szerdán Nyugat-Magyarországon kevés hó, illetve délután havas eső esik Máshol, változóan felhős, napos, hideg idő várható.
- Csütörtökön, pénteken havazás, némi enyhülés, szombaton, vasárnap újabb lehűlés valószínű.

12. 22 - Árokba hajtott autót mentettek a rendőrök 

A Készenléti Rendőrség beosztottjai 2015. január 25-én 10 óra 8 perckor a 8223-as úton, Pannonhalma és Pér közötti útvonalon észleltek egy árokba hajtott gépkocsit.

A vezető panaszolta az egyenruhásoknak, hogy megcsúszott és az árokba hajtott. A rendőrök a szolgálati gépkocsi vonóhorgára vontatókötelet rögzítettek és a járművet az útra húzták.

A férfi sérülést nem szenvedett és megköszönte a járőrök segítségét.

12. 20 - Olvasóink fotói:

Havazás 2015. január (V)12. 08 - Bőny felé vezető út, az elkerülő után:
12. 03 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben frissített előrejelzése szerint a következőkre kell számítani:

VASÁRNAP:

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS: A Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 kilométer/óra körüli) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként (főként Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, Komárom-Esztergom megye nyugati határán, Veszprém megyében) magas hótorlasz is létrejöhet. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

CSAPADÉK: A Dunántúlon, a Duna-Tisza-közének nyugati felén és az Északi-középhegység térségében további havazás (síkvidéken: lepel-5 centiméter, a magasabban fekvő részeken: 5-15 centiméter) várható, amely napközben síkvidéken olvadhat. Az Alföld keleti felén is egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel az esőt (legkésőbb a Tiszántúl keleti részén, ott a váltás estétől esélyes), de a pozitív hőmérséklet miatt számottevő, nagyobb területet érintő hóréteg kialakulása ott nem valószínű.

HÉTFŐ:

HÓFÚVÁS: A hétfőre virradó éjszaka fokozatosan gyengül a szél. Eleinte erős, délután már csak élénk széllökések várhatók. Eleinte (éjszaka és hajnalban) még a Dunántúl középső és északi tájain helyenként kialakulhatnak kisebb hóátfúvások, majd a nap első feléig még a Bakony térségében fordulhatnak elő.

CSAPADÉK: Már csak gyenge havazás, hószállingózás valószínű helyenként, amiből számottevő (2 centimétert meghaladó) friss hóréteg nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hófúvás miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki, míg az összes többi dunántúli megyére és Pest megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Hétfőre ugyancsak a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyére.

12. 02 - Veszprémvarsány, 33cm. A képet Kamrás István készítette11. 48 - 11 éves kislányt vitt haza a dunaszegi körzeti megbízott. Írásuk itt >>

11. 17 - Fotók Bakonypéterdről:

Havazás 2015. január (V)

11. 14 - Mosonszentmiklós község önkormányzata a legnagyobb közösségi oldalon tájékoztatja folyamatosan lakóit.


Ez alapján először szombaton este szóltak a Magyar Közútkezelőnek, hogy a falu és Öttevény között problémás a haladás. Ma reggel az önkormányzat korán kezdte a hó takarítást.

Először a falu ás a vasútállomás felé vezető útszakaszt tolták el, hogy az 1-es út megközelíthető legyen, így a mecséri elágazásig jó az út. A KPM hóekéje Öttevény felé is elhaladt, arra is megy a forgalom. A falu utcáit és járdáit folyamatosan takarítják.

Az önkormányzat a fűnyírótraktorja elé vett egy hóekét, hogy a járdákat gyorsabban tisztíthassa, ezt az idei hónál vetették be először – olvasható a község facebook oldalán

11. 13 -

Tápszentmiklóson a hóvastagság meghaladja a 22cm-t, de vannak helyen, ahol a szél 30-40cm hóbuckákat is épített.

Havazás 2015. január (V)


A havazás intenzitása változatlan, továbbra is apró szemű, sűrű hó esik, melyet a szél könnyedén hord. A hőmérséklet jelenleg -0,5 Celsius fok - írta olvasónk, Tóth Szabolcs.

11. 09 - A hótól még az apátság sem látszik Pannonhalmán. Cikkünk itt érhető el >>

11. 01 - Kutya egy idő van

Syd kutyus, a 7 éves golden retriver lány Kunszigeten élvezi, vagy éppen vészeli át a havat. Gazdája, Forrás Eszter szeretettel gondoskodik róla, így megfelelő háza van és ha szükséges, még a nyárikonyhába is bemehet.

Kutya egy idő van


10. 50 - Újabb havas képek érkeztek

Havazás 2015. január (V)
Havazás Kunszigeten - 2015. január


10. 40 - Máriakálnokon 20 cm hó esett10. 25 - Rendőrök húzták ki az árokból az autót

A Csornai Rendőrkapitánság beosztottjai 2015. január 25-én 9 óra 40 perc körüli időben a 86-os számú főút, Csorna és Szilsárkány közötti szakaszán egy árokba hajtott gépkocsit észleltek.

A női gépkocsivezető sírva közölte az egyenruhásokkal, hogy megcsúszott a havas aszfalton és az út menti árokba hajtott. A járőrök a szolgálati gépkocsi vonóhorgára kötelet erősítették és a sérült járművet kihúzták az árokból. A hölgy sérülés nélkül köszönte meg a rendőri intézkedést - közölte a rendőrség.

Mosonmagyaróvár és Jánossomorja között több autó az árokba csúszott

Anyagi káros közlekedési balest történt 2015. január 25-én 9 óra körüli időben a 86-os számú főúton, Jánossomorja és Mosonmagyaróvár közötti útszakaszon.

A fenti útszakaszon hat gépjármű csúszott az árokba, illetve fordult keresztbe az úton. Személyi sérülés nem történt. A gépkocsik műszaki mentése és a baleset helyszínelése folyamatban van. Az érintett útszakaszon teljes útlezárás van érvényben!
Az egyenruhások a forgalmat az M1-es autópálya és az 1-es számú főút irányába terelik.

10. 10 - Észak-Dunántúlon másutt is nehézkes a közlekedés.

Felborult egy személyautó a 84-es főúton Zalagyömörő és Sümeg között.

Tét és Győrszemere között a 83-as főúton a győrszemerei önkéntes tűzoltók két személyautót húztak ki az árokból. Személyi sérülés nem történt – tájékoztatott Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bogyoszlón nem állt el a hó. Erős szél fúj. Kis pelyhekben havazik. Az utak nedves csúszósak - írta helybéli olvasónk.

9. 34 - Útlezárások megyénkben. A térképes cikkünk itt érhető el >>

9. 26 - Munkában a tűzoltók

Vasárnap reggel a megváltozott téli  útviszonyok következtében több árokba csúszás, elakadás is volt megyénkben.  A balesetek felszámolásánál a hivatásos tűzoltók munkáját nagyban segítik  a települések  önkéntes tűzoltó egyesületei.

Reggel 6 órakor a 8505-ös számú úton Mosonszolnok és Levél között egy kisteherautó keresztbe forduld az úton, forgalmi akadályt képezve. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók az autót kivontatták. Személyi sérülés nem történt.

Reggel 7óra előtt a 86-os számú főúton Bősárkány külterületén egy kisbusz hajtott az árokba, a gépjármű hátsó része belógott az útra, akadályozva a forgalmat. A bősárkányi önkéntes tűzoltók kivontatták a járművet az árokból, személyi sérülés nem történt.

Szintén ma reggel elakadt egy helyközi járatú autóbusz a 8416-os számú út Csikvánd és Malomsok közötti részén, forgalmi akadályt képezve.  A téti és a győrszemerei önkéntes tűzoltók együtt vontatták ki az elakadt járművet, melyen 4 utas is volt.

A busz tudta folytatni útját, nem sérült meg senki.

Jelenleg a  86-os számú főúton Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között zajlik egy mentés,  keresztbe fordult egy nyerges vontató a főúton.  A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók vontatják le a forgalmi akadályt okozó járművel az útról.

Arra kérik a közlekedőket, hogy a havas, csúszós utakon a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel, óvatosan közlekedjenek.

08. 54 - Olvasóink fotói:

Havazás 2015. január (V)


08. 50 - Kamion fordult keresztbe az 1-es főúton

Keresztbe fordult egy kamion az 1. számú főút 93. kilométerszelvényében. A jármű a teljes utat elzárja.
 
Továbbra sem járható a 13. számú főút Komárom és az M1-es autópálya felhajtója közötti szakasza. Ott egy személygépkocsi fordult keresztbe az úttesten, műszaki mentése és az út takarítása még folyamatban van. Hóátfúvás nehezíti a közlekedést a 13. számú főút M1-es autópálya felhajtója és Kisbér közötti szakaszán, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton.  
 
A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy 2015. január 25-én lehetőség szerint gépjárművel ne induljanak útnak, ha mégis autóba ülnek, kizárólag megfelelő műszaki állapotban lévővel közlekedjenek. A járműveknek legyen tartozéka a hólapát, a takaró és a meleg ital.

08. 40 - Hójelentés

A legfrissebb észak-dunántúli hóvastagság-adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja alapján: Sopron 1 cm, Himod 4 cm, Csorna 15 cm, Győrsövényház 18 cm, Győrszemere 22 cm, Győr 12 cm, Pér 11 cm, Kisbér 23 cm, Bakonykoppány 34 cm, Bakonybél 26 cm.

08. 04 - Helyzetkép az utakról

Több autó is elakadt a csémi bekötőút és az M1-es autópálya lehajtója között.

A rendőrség 2015. január 25-én 6 óra 40 perctől lezárta a 8203-as számú utat a hó eltakarítás idejére. Az érintett útszakaszt a Pápa-Adásztevel-Ugod-Béb útvonalon kerülhetik ki.

07. 59 - Hófúvás - narancssárga riasztás több járásra!

Narancssárga, azaz másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-Dunántúl 12 járására, így többek között, a Győri, a Téti, a Pannonhalmi és a Kisbéri járásra a hófúvás miatt. Emellett nagy területre, pédául Győr-Moson-Sopron megye többi és KOmárom-Esztergom megye nyugati részére elsőfokú riasztás van érvényben.

Az előrejelzés szerint a Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 kilométer/óra körül) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként (főként Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, Komárom-Esztergom megye nyugati határán és Veszprém megyében) magas hótorlasz is létrejöhet. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

Emellett a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közének nyugati felén és az Északi-középhegység térségében további havazás (síkvidék: lepel-5 centiméter, magasabban fekvő részek: 5-15 centiméter) várható, amely napközben síkvidéken olvadhat. Az Alföld keleti felén is egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel az esőt (legkésőbb a Tiszántúl keleti részén, ott a váltás estétől esélyes), de a pozitív hőmérséklet miatt számottevő, nagyobb területet érintő hóréteg kialakulása ott nem valószínű.

07. 50 - Hótorlasz Szanynál

Sobor és Egyed között falakat emelt a hó. Lehetetlen átjutni rajta. Több autót próbálnak kimenteni és visszafordítani Rábaszentanrás Szany irányába ahol szintén kritikus a közlekedés a 40-50 centiméteres hóakadályok miatt - adott helyzetjelentést olvasónk.

07. 40 - Friss hírek az utakról

A Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Több száz munkagépünk, folyamatos rotációban teljesít szolgálatot az utakon.

Ami nehezíti munkavégzésünket, az az, hogy az ország dunántúli területein több ponton is, főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki a nagy mennyiségű friss hó és a viharos erejű széllökések nyomán, így vasárnap hajnalban le kellett zárnunk a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település szerencsére nincs sem a megyében, sem az országban.
 
Fontos kiemelni, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes feladat, mivel munkagépeink hiába takarítják le a havat a burkolatról, az erős szél szinte azonnal visszahordja azt az úttestre.

Ezért a hófúvásokkal érintett területeken élőket arra kérjük, hogy alaposan fontolják meg, útnak indulnak-e és csak halaszthatatlan ügy esetén vállalkozzanak utazásra. A www.utinform.hu weboldalunkon minden nap 5.30. 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül teszünk közzé országos összesítést az aktuális út- és látási viszonyokkal kapcsolatosan, emellett az aktuális forgalomkorlátozásokról szintén itt tájékozódhatnak.

Megyei és országos diszpécserek személyre szabott információkat adnak telefonon, elérhetőségünket megtalálhatják a már említett oldalon. Az autósokat arra kérjük, hogy ha a kapott információk alapján mégis az utazás mellett döntenek csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.
 
Útinform szolgálatunk vasárnap reggeli összesítése szerint egyébként a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső.

A Dunántúlon mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, keleten enyhe az idő. A Bakonyban -3 °C-ot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén már 10 centiméter. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

A főutak burkolata országszerte vizes, sónedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is.

Keleten viszont mindenhol vizes, sónedves a burkolat. A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erős széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán - közölte a Magyar Közút.

07. 23 - A veszprémvarsányi útlezárásról itt olvashatnak bővebben >>

07. 15 -Győrben tíz centiméteres a hó - írta olvasónk07. 00 - 1-es főút Öttevény és Kimle között reggel háromnegyed hétkor. Hol van ilyenkor a hótoló? - tette fel  kérdést olvasónk.06. 30 - Út és látási viszonyok:

Útállapot, időjárás

A Dunántúlon mindenhol, és Bács-Kiskun megye déli részén esik a hó. A középső országrészben havas eső, az Alföldön és a Tiszántúlon eső esik. A Dunántúlon mindenhol fagypont körüli a hőmérséklet, keleten enyhe az idő.

A Bakonyban -3 °C-ot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén 10 cm, Győrnél 8 cm, Pápa, Veszprém és Kápolnásnyék térségében 5 cm.

Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, havas szakaszokat csak az M1-es bicskei szakaszáról jelentettek. Az M60-as autópálya végig latyakos.

A főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata Veszprém megyében havas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és fejér megyében latyakos, máshol országszerte vizes, sónedves.

Nyugaton, sok helyen párás a levegő, közepes a látótávolság Vas és Veszprém megyében, valamint Tamás környezetében. Keszthely környékén ködös az idő, 100 méter alá csökkent a belátható útszakasz. A keleti országrészben mindenhol jó a látótávolság.

A Dunántúlon mindenhol intenzív a légmozgás. Győr, Pápa, Vasvár, Veszprém és Marcali környékén erős, Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka, Keszthely és Tapolca térségében viharos széllökésekre kell számítani.

00. 30 - Éjfél után nem sokkal ilyen Győr:

Havazás Győrben - 2015. január (II)00. 10 - Time-lapse Sopronkövesdről

Videó: Lang TVSzombat

22. 22 - Mosonmagyaróvári helyzetkép:

Havazás Mosonmagyaróváron - 2015. január. Fotók: Cseh Róbert

Videó: Cseh Róbert21. 30 - Fotók a győri havazásról:

Havazás Győrben - 2015. január20. 53 - Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől a rendőrség

A téli időjárási körülmények és a megváltozott útviszonyok miatt óvatosságot és fokozott figyelmet kér a rendőrség a közlekedőktől. A police.hu oldalon szombaton közzétett felhívásában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt írta: fontos, hogy a járművezetők alkalmazkodjanak a csúszós utakhoz és a romló látási viszonyokhoz.

Télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre és a gumiabroncsok csökkent tapadására - hívták fel a figyelmet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este kiadott veszélyjelzésében több megyében is havazásra, hófúvásra figyelmeztetett. A hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére vasárnapra narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

20. 25 - Levi, Bogi es a mindenevő hóemberNarancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ebben a térségben a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. További 8 megyében, így Komárom-Esztergomban is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint az északi szelet a Dunántúl nyugati és középső megyéiben viharos (60-85 kilométer/órás) széllökések kísérhetik a vasárnap esti órákig. A 75 kilométer/óra feletti széllökések gyakrabban Veszprém megyében valószínűek.

A Dunántúlon folytatódik a havazás, vasárnap hajnaltól már a Duna-Tisza közén is egyre nagyobb területen havazás válthatja fel az esőt. Napközben az Északi-középhegység térségében, majd a nap második felétől már másutt is kialakulhat időnkénti havazás fokozatosan gyengülő csapadékintenzítás mellett.

Szombat éjfélig a Dunántúlon néhány centiméternyi hó várható. Ezt követően vasárnap éjfélig a Dunántúlon 5 centiméter feletti, Bács-Kiskun és Pest megye nyugati részén pedig kisebb területen 5 centimétert elérő hó hullhat döntően a nap első felében. Az ország több részén vasárnap éjfélig csak helyenként alakulhat ki lepel-néhány centiméternyi hó.

Az éjféli óráktól a vasárnap délutáni, esti órákig Veszprém megyében (főként a magasabban fekvő részeken), illetve Győr-Moson-Sopron megye keleti részén erős hófúvás is kialakulhat, amely főként Veszprém megyében magas hótorlaszokat emelhet.

19. 32 - A győri Nagy Péter és barátnője úgy gondolta, nem hóembert, hanem egy hószfinxet épít. Nem csak a forma, a műanyagcsipesz szem is kreativitásról tanúskodik:19. 25 - Botond és a hóember ami apa remekműve Győrből - írta olvasónk:18. 55 - Hóember bukósisakban

Egy különleges hóember
Egy különleges hóember18. 43 - Erdélyi Tibor Győrben élvezte a tél örömeit és épített egy remekül sikerült hóembert.

Győrben is épül a hóember18. 31 - Fotók Kimléről

Tél Kimlén18. 23 - Épül a hóember Mosonszentmiklóson

Olvasónk küdte: a mosonszentmiklósi Farkas Zsolt és kislánya Rebeka hatalmas hóembert épített az udvarukban

Épül a hóember Mosonszentmiklóson17. 20 -

A legfrissebb észak-dunántúli hóvastagság-adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja alapján: Győrsövényház 4 cm, Mosonmagyaróvár hólepel, Győrszemere 5 cm, Sokorópátka 15 cm, Győr 5 cm, Pér 6 cm, Kisbér 13 cm, Bábolna 6 cm.

17. 15 - A folytatás:

A két ismert meteorológus, Pártai Lucia és Aigner Szilárd által fémjelzett EWS honlapján (eumet.hu) a következő előrejelzés olvasható Győr-Moson-Sopron megyére:

Szombat délután borult, igazi téli idő várható, további havazással, és viharos északi széllel. Hófúvásra is számítani kell. Éjszaka folytatódik a havazás, egyre komolyabb hófúvással. Vasárnap további, nagy mennyiségű havazással, igen erős, gyakran viharos északnyugati széllel tovább csökken a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet megyei átlaga: vasárnap reggel +1, vasárnap kora délután +3, hétfő reggel -1 fok körül lesz.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőtől, csütörtökig kevés csapadék, változóan felhős, hideg idő várható.

- Csütörtökön, pénteken havazás valószínű.

- Előreláthatóan február 1. hetében is marad a fagyos hideg idő, időnként további jelentős mennyiségű hóval


16. 58 - Egy újabb hóember

 

Egy újabb hóember.
Egy újabb hóember.16. 01 - Tettünk egy kört Győrben15. 30 - Út- és látási viszonyok

A Duna-Tisza közén és a Tiszántúl déli részén esik vagy szemerkél az eső. A Dunántúlon szállingózik a hó, a határ menti területeken pedig havazik vagy havas eső esik.

Az autópályák, autóutak jellemzően sónedvesek. A főutak burkolata általában sónedves, vizes, de hókásás szakaszokat jeleztek Csorna, Győr és Tapolca környezetéből, latyakosakat Pápa térségéből. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok: Pápa környékén havas az alsóbbrendű úthálózat burkolata.

A hőmérséklet -1 és 7 °C között változik.

Közepes a látótávolság Mosonmagyaróvár, Sárvár, Vasvár és Keszthely térségében.

Viharos a szél Szombathely környékén, de a Dunántúl nyugati határ menti területein erős vagy közepes a szél. A Tiszántúlon is több helyen mérsékelt a szél, Nyíregyháza környezetéből erős szelet jeleztek.


14. 48 -

Egy újabb hóember
Egy újabb hóember14. 22 -

Hé, mister hóember! Olvasónk fotója.
Hé, mister hóember(ek)! Olvasónk fotója.13. 46 - S esik, csak esik

Havazás 2015. január (IV)12. 50 - Bogyoszlón reggelre az emberek 3-4 centiméteres hóra ébredtek. Jelenleg is nagy pelyhekben havazik és erőteljes széllökések vannak - jelezte olvasónk.

12. 48 - Olvasóink újabb fotói:

Havazás 2015. január (IV)12. 41 - Út és látási viszonyok

A Dunántúlon továbbra is többfelé változó intenzitással havazik, elszórtan havas eső esik. A Duna vonalától keletre az Alföld déli részén esőre kell számítani, északabbra csak elszórtan esik az eső.

A gyorsforgalmi utak országszerte jellemzően vizesek, nedvesek. A havazásban érintett Dunántúli területek közül Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Somogy és Tolna megyékben a főutakon helyenként előfordulhatnak hókásás, latyakos szakaszok, míg a mellékutakon az említett megyékben, de főként a bakonyi régióban többfelé kell télies útviszonyokra számítani. Az ország keleti felében a Mátra útjain helyenként hókásás, latyakos az utak burkolata.

A léghőmérséklet a Dunántúlon fagypont közelében alakul, az ország keleti felében 2 és 7 fok közötti értékeket mérnek.

Az általában mérsékelt északi szél a Dunántúl északnyugati és középső részén időnként viharossá fokozódik, az ország északkeleti megyéiben élénk, olykor erős lökések kísérik.

A havazásban érintett Dunántúli területeken a csapadék intenzitásától függően 100-500 méter között alakul a belátható út hossza.

12. 40 - Tápszentmiklóson 8 centiméter hó esett - jelezte olvasónk.

Havazás 2015. január12. 29 - Erre ébredek Pusztakovácsiban és annak térségében:

Fotó: tudósító
Fotó: tudósítóNagyon hangulatos, igaz az ünnepekre jobban jött volna, de azért most is szép, legfőképpen, a meleg kályha mellől, pohárral a kézben nézegetve - írta olvasónk.

12. 09 -

A rendőrség feloldotta a forgalomterelést a 82-es számú főúton, ahol korábban a Veszprém megyei Csesznek térségében baleset történt. A forgalom ismét mindkét irányban haladhat.

A Dunántúl más részein is közlekedési baleseteket okoz a hó. A katasztrofavedelem.hu tájékoztatása szerint Veszprém megyében a 8-as főúton Somlójenőnél egy kisteherautó fának ütközött, emellett teljes útzár van a 84-es főúton Uzsa és Sümeg között.

11. 10 -

Autószállító kamion csúszott meg a havas úton Csornánál. Fotós írásunk itt érhető el >>

10. 57 -

A legfrissebb észak-dunántúli hóvastagság-adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja alapján: Csorna 2 cm, Győrsövényház 3 cm, Mosonmagyaróvár 1 cm, Győrszemere 5 cm, Marcaltő 2 cm, Győr 4 cm, Pér 2 cm, Kisigmánd 2 cm, Kisbér 7 cm, Bábolna 5 cm, Tatabánya 4 cm, Bakonykoppány 9 cm.

10. 50 -

Frissítette vasárnap éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint az északi szelet a Dunántúl középső és nyugati, északnyugati megyéiben viharos (60-75 kilométer/órás) széllökések kísérhetik a vasárnap esti órákig. Vasárnap hajnalban, délelőtt főként a Dunántúl középső és nyugati megyéiben időnként 70-85 kilométer/órás széllökések is kialakulhatnak, Veszprém megyében síkvidéken egy-egy kevéssel 85 kilométer/órát meghaladó széllökés is előfordulhat.

Havazás 2015. január

A Dunántúlon ma folytatódik a havazás, a Dunától keletre inkább eső valószínű, majd vasárnap hajnaltól a Duna-Tisza közén, később az Északi-középhegység térségében, majd vasárnap a nap második felétől már másutt is kialakulhat havazás fokozatosan gyengülő csapadékintenzítás mellett.

Ma éjfélig 5 centimétert elérő vagy meghaladó hóréteg (vizes, tapadó hó) Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopron megye keleti és Fejér megye északnyugati részén, valamint a Mecsekben valószínű. Az említett tájakon az erős vagy viharos szél hófúvást okozhat.

Vasárnap a Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részein főként a nap első felében további havazás valószínű, a lehulló hómennyisége elérheti az 5 centimétert, míg az ország többi részén csak helyenként fordulhat elő lepel-néhány centiméternyi hó. Vasárnap éjfélig elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő hófúvás, Veszprém megyében magasabb hótorlaszok is kialakulhatnak, elsősorban a magasabban fekvő részeken.

Jelenleg citromsárga, azaz elsőfokú riasztás van érvényben a viharos szél miatt a Soproni és a Kapuvári járásban, míg a hófúvás veszélye miatt a Csornai, a Mosonmagyaróvári, a Győri, a Téti, a Pannonhalmi, a Kisbéri és a Komáromi járás területén. Hasonló okok miatt riasztást adtak ki Veszprém megye egészére, valamint Vas, Zala és Somogy megye egy részére is.


10. 24 - Erdei út Ravazdon

Havazás 2015. január10. 20 - Elakadt egy nyergesvontató, a tűzoltók dolgoznak a mentésén

Elakadt egy nyergesvontató a 82-es úton Csesznek térségében, az emelkedő aljánál. A zirci önkormányzati tűzoltók drótkötéllel próbálják kimenteni a bajba jutott járművet. A műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben, ezért kérik, lehetőség szerint válasszanak másik útvonalat!

9. 45 - Síkosságmentesítés Győrben

Szombaton hajnali öt óra tájban intenzív havazás kezdődött Győr térségében, a Győr-Szol Zrt. készenléti ügyeletben lévő állománya teljes gépi és személyi kapacitással azonnal megkezdte a társaság kezelésében lévő utakon a síkosságmentesítési munkákat.

Mintegy 30 gépjármű és 40 dolgozó bevonásával történik a tömegközlekedési útvonalakon, felüljárókon, hidakon, fő közlekedési útvonalakon a szóróanyag kijuttatása és a hóeltakarítás.

A belváros útjain és járdáin valamint a buszmegállókban és közvetlen környékükön kisgépekkel valamint kézi erővel takarítják el a lehullott havat. A főutak elsődleges síkosságmentesítése után a gépjárművek a forgalmas alsóbb rendű utakon is végeznek hóeltakarítást.

A munka mindaddig tart, amíg a közlekedési és időjárási körülmények indokolttá teszik - közölte a társaság.

9. 17 - Újabb fotók a havazásról

Havazás 2015. január (III)Havazás 2015. január (II)8. 59 - Út és látási viszonyok a közutakon

A Dunántúl túlnyomó részén havazik, havas eső esik. A Duna-Tisza közén és a Duna vonalától keletre, eső esik. A fő és mellékutak vizesek, nedvesek, Kisbér és Pápa közelében havasak, Győr, Tapolca környezetében latyakosak, hókásásak. A szórást ahol szükséges folyamatosan végzik a munkagépek.

Az autópályák közül az M1-esen esik váltakozó halmazállapotú hó, az M7-es autópálya délnyugati szakaszán havazik. A burkolat valamennyi autópályán vizes, vagy nedves.

A hőmérséklet az ország nagy részén 0 C fok feletti, a Dunántúl északi-nyugati területein helyenként fagypont alatti.

A látási viszonyok általában jók, helyenként ködös, párás a levegő.  A Dunántúlon a havazás miatt lecsökkent a látótávolság.

A légmozgás többnyire gyenge, de a Dunántúlon és észak-keleten közepes vagy erős szél fúj. Viharos erejű a szél Sárvár, Tapolca és Sátoraljaújhely térségében - olvasható a Magyar Közút honlapján.

8. 50 - Kapuváron továbbra is nagy a szél, havazik.

Havazás 2015. január8. 19 - Kapuváron havazik és nagy a szél - jelezte tudósítónk. Mezőőrös ugyancsak havazik.

 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található térkép szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye keleti felén, valamint Komárom-Esztergom megyében esik a hó. Csornán, Győrsövényházon, Győrben, Marcaltőn és Csatkán 2-2, Győrszemerén és Péren 1-1, míg Kisbéren 5 centiméteres hóvastagságot mértek. A Bakonyban ennél is több hó esett, Bakonykoppányban például 9 centiméter.

8. 14 -

Citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás veszélye miatt Dunántúl több járására, így a Mosonmagyaróvári, a Csornai, a Győri, a Pannonhalmi, a Téti, a Komáromi és a Kisbéri járás területére. A Soproni járásra a viharos széllökések miatt van érvlényben elsőfokú riasztás.

Forrás: idokep.hu
Forrás: idokep.hu

Az előrejelzés szerint az északi szelet a Dunántúl középső és nyugati, északnyugati megyéiben többfelé kísérik viharos (60-75 kilométer/órás) széllökések.

A Dunántúlon fokozatosan mindenütt havazás váltja fel az esőt, ami a legtöbb helyen a pozitív felszíni hőmérséklet miatt olvadni fog. Szombat éjfélig 5 cm-t meghaladó hóréteg (vizes, tapadó hó) Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopron megye keleti és Fejér megye északnyugati részén, valamint a Mecsekben valószínű. Az említett tájakon az erős, vagy viharos szél hófúvást okozhat.

6. 40 -

Szombaton több hullámban várható további csapadék kelet felől, mely döntő többségében már szilárd halmazállapotú lesz. Megmaradó, vizes hórétegre a Mosonmagyóvár - Beled vonaltól keletre nyílik esély. Az északias szél erős lesz, viharos széllökések is várhatóak. Reggel 0, 2 délután 1, 4 késő este 0, 2 fok valószínű.
 
Vasárnap továbbra is viharos északi szél várható, kisebb havazás továbbra is főként a térség keleti területein fordulhat elő. A jövő hét közepéig átmenetileg nyugodtabb idő valószínű - írja a sopronmet.hu.

Péntek:

Tolna és Baranya megye kivételével az egész Dunántúlra citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra. Az előrejelzés szerint az északi szelet több helyen kísérik viharos széllökések, a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát. A Dunántúlon emellett több helyen várható napközben havazás, de a talajon ez sokfelé olvadni fog. 5 centimétert meghaladó hó a Dunántúl középső és északkeleti részének magasabban fekvő területein valószínű. Többnyire tapadó hó várható. Az OMSZ hozzátette: a Dunántúl középső, északkeleti részén a magasabban fekvő terülteken a viharos északi szél helyenként hóátfúvásokat okozhat.

Ma Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A prognózis arról szól, hogy pénteken fokozatosan erősödni fog az északi, északkeleti szél. Viharos lökésekre a délutáni óráktól először a Nyugat-Dunántúlon, majd az északkeleti országrész folyóvölgyeiben is számítani kell. Az esti, éjszakai órákban a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát. Késő estétől a Dunántúl északnyugati és középső részén az eső havas esőbe, majd az éjszaka második felében, hajnalban havazásra vált. A hegyvidéki területeken megmaradó hó várható. Ekkor is tapadó hó valószínű.


Szombat hajnalig a Dunántúl déli, délnyugati tájain néhol 20 millimétert megközelítő csapadékösszegre lehet számítani, túlnyomó részt esőből.Csütörtökön írtuk:

Az előrejelzés szerint a köd pénteken a dél felől érkező markáns csapadékzóna és a megerősödő szél hatására mindenütt feloszlik. Péntek délután a Nyugat-Dunántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északi, északkeleti szél megerősödik, majd viharossá fokozódik. A késő esti órákban ezeken a tájakon a legerősebb széllökések elérhetik a 70-75 kilométer/órát.

Szintén késő este a Dunántúlon az esőt egyre inkább havas eső, havazás váltja fel, de megmaradó hó csak a hegyekben valószínű.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínusz 10 fok is lehet a héten

A következő napokban folytatódik a télies időjárás - esőre, hózáporra, havazásra és komoly lehűlésre… Tovább olvasom