Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Erős hidegfront - Kedden napközben megyénkben viharos széllökések is lehetnek

Mindenhol elsőfokúra mérsékelték, a korábban a viharos szél miatt kiadott másodfokú riasztásokat.

19. 52 -  Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az egész országban citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben.

Így a következő órákban is számítani lehet az óránkénti 70 kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre. A meteorológiai szolgálat azt írta: a markáns hidegfront, amely északnyugat felől érte el az országot, délkelet felé távozik.

A front előtt és annak mentén továbbra is kialakulnak záporok, zivatarok, főleg délen.

A legerősebb széllökések átmenetileg 60-80 kilométer/óra között várhatók, de a Bakony és a Balaton térségében néhol még előfordulhatnak 85-95 kilométer/óra körüli széllökések.

Egy-egy erős záporhoz vagy zivatarhoz jégeső vagy jégdara is társulhat.

Helyenként rövid idő alatt 10-25 milliméter csapadék is hullhat. Hajnalra gyengül a légmozgás, és a derült, szélvédett északkeleti és délnyugati megyékben talaj menti fagyra is számítani kell.

Kedden napközben északkeleten jégdarával, jégesővel kísért záporok, zivatarok kialakulása valószínű, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek.

Az előrejelzés szerint hajnalban általában 2 és 7 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye szélvédett völgyeiben és délnyugaton, főként a Dráva mentén előfordulhat talaj menti fagy.

Délután 9 és 15 fok közötti értékekre lehet számítani.

16.50 - Több megye számos járására, illetve a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat hétfő délután.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelentős területén, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a következő órákban.

A hétfő éjfélig szóló figyelmeztetés szerint az egész országban viharossá fokozódhat a szél, és több helyen heves zivatarokra is számítani lehet.

A legerősebb széllökések 70-90 kilométer/óra között valószínűek, helyenként azonban 90-100 kilométer/órás szélrohamok is lehetnek.

Az országot elérő erős hidegfront mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel az ország déli felében lehet számítani. Egy-egy erős záporhoz vagy zivatarhoz jégeső vagy jégdara is társulhat. Helyenként rövid idő alatt 10-20, néhol 20 milliméternél is több csapadék hullhat.

Kedd hajnalban főleg északkeleten és délnyugaton talaj menti fagyra lehet számítani. Napközben északkeleten jégdarával, jégesővel kísért záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A Kisalföldön ismét viharossá fokozódhat a szél - írta a meteorológiai szolgálat.

11.50
-  Ausztria északi részét már elérte a csapadék. Hozzávetőlegesen hazánkat délután 3-5 óra között éri el a hidegfront. Valószínűleg egy gyengülő záporsáv éri el a megyét ekkor, mely előtt igen erős, 95-105 km/h körüli széllökések lehetnek átmeneti ideig.

A Kisalföldön nem valószínű heves zivatar, de a régió déli részein kísérheti gyenge zivatartevékenység a záporokat - írja a sopronmet.hu.

8.08 - A hétfőn érkező markáns hidegfront nem csak komoly lehűlést hoz, de a szél is viharossá fokozódik. A sopronmet.hu-n található részletes, domborzatot is figyelembe vevő széltérkép a várható legerősebb szélrohamok területi eloszlását mutatja hétfő délután a front érkezésekor. Átmenetileg, a záporok előterében délután 95-105 km/h-s szélrohamok sem kizártak a Kisalföldön. A magasabban fekvő területeken ennél erősebb széllökések is elképzelhetőek - írja a sopronmet.hu.

Forrás: sopronmet. További részletek itt >>
Forrás: sopronmet. További részletek itt >>


6.50 - Hétfőn kora délutántól még a front előtt, majd késő délután, este a front mentén záporok, zivatarok alakulnak ki. Zivatarokra nagyobb eséllyel az ország déli felében számíthatunk - írta a met.hu



A nyugati, majd északnyugatira forduló szél többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések átmenetileg 70-90 km/h között valószínűek, helyenként azonban 90-100 km/h-s szélrohamok is lehetnek. Erős záporhoz vagy zivatarhoz kisebb méretű jég is társulhat. Helyenként rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullhat (10-20, néhol esetleg > 20 mm).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy felhőszakadás Sopronban - 26,5 mm eső - fotó, videó

Kaphatunk még esőt, és erős marad a szél. Sopronban több utca víz alatt. Fotók. Tovább olvasom