Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Érkezik a fagy a hétvégén: hétfőtől további erőteljes lehűlés várható

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók.
A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Mint kifejtette: pénteken hajnalban az ország túlnyomó részén mínusz 10 és mínusz 18 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 10 fok között alakul. Pénteken az ország nagy részén már kevés napsütés valószínű, dél felől egyre több felől megnövekszik a felhőzet.

Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó észak-nyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd - mondta Vadász Vilmos.

A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de a nap folyamán fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Ezt követően hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat - hangsúlyozta a meteorológus.

A hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében mínusz 17, mínusz 22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken mínusz 25 fok körüli értékek is várhatók - mondta Vadász Vilmos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az extrém hideg idő miatt jelenleg az ország hat megyéjében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

A péntekre vonatkozó előrejelzésben összesen tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az extrém hideg által érintett hat megye mellett további öt megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna - a havazásra vonatkozóan adták ki a figyelmeztetést.

Halált hozott a fagy: az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére adott ki elsőfokú riasztást. Fotó: MTI/Vajda János (galéria)
Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés

Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a fagy, illetve a várható havazás miatt.

A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés. Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nem csak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre.

Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV

A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV – közölte az MTI-vel csütörtökön Rázó László szóvivő.

Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárási körülmények indokolják, meghosszabbítják annak hatályát – tette hozzá.

A szóvivő már szerdán jelezte az MTI érdeklődésére: készenlétben vannak a speciális – elsősorban nem sóalapú - jégmentesítő anyagok, gondoskodnak a frekventáltabb állomások váltóinak folyamatos működéséről, azok fűtéséről.

Hozzátette, hogy a GYSEV ügyeletet rendelt el: szükség esetén pluszmunkatársakat rendelhet be dolgozni, erre a vállalati tervben túlóraköltséget különítettek el a vasúttársaságnál. A munkatársaknak folyamatosan biztosítanak védőitalt, általában forró teát.

Tűzifát osztanak Szikszón

Tűzifát osztanak rászoruló családoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón - tájékoztatta Maros Éva, a város önkormányzatának szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 46 család tűzifa-támogatásáról döntött azonnali hatállyal Füzesséri József (független), Szikszó polgármestere, a rászorulóknak csütörtökön és pénteken szállítják ki a családonkénti öt-öt mázsa tüzelőt - mondta Maros Éva.

Közölte azt is: a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ családgondozó és gyermekjóléti munkatársai helyzetfelmérést végeztek a napokban, és a város 46 családnál találtak olyan körülményeket, amelyek szükségessé teszik az azonnali beavatkozást.

Forró teával, étellel és tűzifával is segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

Forró teával, étellel és tűzifával is segíti a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálat a rendkívüli hidegben.

Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak a szeretetszolgált munkatársai, önkéntesei. A "Majd ha fagy" elnevezésű teajárat szerdától vasárnapig tart, de ha az időjárás szükségessé teszi, a szervezet folytatja a hajléktalanok ellátását - közölte a szeretetszolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A rendkívül hideg időjárás nem csak az otthontalanokat veszélyezteti, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta működő Tűzifa programjával is segíti a rászorulókat. Országszerte sok család jelentkezett a segélyszervezetnél, hogy a mindennapi betevő beszerzése után nem jut pénz a tüzelőre a családi költségvetésből. A többgyermekes családoknak és az egyedül élő nyugdíjasoknak is nehézséget okoz eldönteni, hogy ennivaló vagy meleg legyen otthon, ezért a szervezet tűzifát is juttat a fagyoskodóknak.

A szeretetszolgálat önkénteseinek száma országszerte meghaladja a 10 ezer főt, őket arra buzdítja a szervezet, hogy figyeljenek a környezetükben élőkre és jelezzék a hivatalos szerveknek, ha bajba jutott emberrel találkoznak.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Contar 2012. február 03. 10:19
  „Helyzetjelentés: ma reggel Móváron - 15 °C, most -9,5 °C”
 • 23. astra1 2012. február 02. 20:41
  „Holnap akkora tömeg lesz a TE..Oban mint 24én...”
 • 22. Tündenéne 2012. február 02. 18:35
  „16. sicc 2012.02.02. 15:33

  Neeeeem fog bentrekedni a hóban senki, mert, mint tudjuk, az egész országban maximálisan felkészülve várják a telet.
  Ami (csatlakozva az előttem már szólókhoz) már ugye itt van egy ideje... :D
  Vicc ez az egész...”
 • 21. pappe 2012. február 02. 17:50
  „Továbbra sem értem a címet, miszerint: "Érkezik a fagy a hétvégén" Szerintem már napok óta fagy és még nappal sem emelkedik 0 fok fölé. Akkor miről beszélnek?”
 • 20. Amorphis 2012. február 02. 17:08
  „Én nem esek kétségbe. Itt nem lesz sok hó a modell alapján. Kaja van, tüzifa van , bármi jöhet.... :-)”
 • 19. okda 2012. február 02. 16:58
  „Megéltem sokkal nagyobb teleket, de sokkal nagyobb biztonságban. Előző rendszerben nem volt olyan, hogy nem volt tüzelője valakinek, és a valódi rászorulók kapták a valódi segítséget, másként az emberi ÖNZETLEN SZERETETET. A községi tanácson nem pofára és jó módra való tekintettel adtak favágást, hanem a rászorultság elvén. Bár tudnák ezt Rábapatonán a falu vezetői is.”
 • 18. Bo9903 2012. február 02. 16:46
  „Meg amúgy mi lenne, ha annyi hó esne le, mint amennyi nemrégiben Ausztriában esett nagyon sok helyen? Totálisan megbénulna az ország? Akkor látszana csak igazán, hogy mennyire vannak felkészülve az illetékesek. És amúgy is még mindig most essen pár napig, mint a szeszélyes áprilisban....”
 • 17. Accentos 2012. február 02. 15:37
  „Győrt minden hófelhő nagy ívben kikerüli:(
  Három éves a gyerekem,de gyakorlatilag havat még nemigen látott...
  Szánkózni,meg hóembert építeni? Azt se tudja,mi az.”
 • 16. sicc 2012. február 02. 15:33
  „Emberek, itt most nem arról van szó, hogy ez a hideg más ,mint a 25 évvel ezelötti!
  Hanem arról,hogy most sokkal nagyobb a közúti forgalom, ezerszer több a kamion.Úgyhogy el lehet képzelni, hogy mi lesz itt ha a sokezer autó,kamion a hóban reked!
  Én tudom mi volt 25 évvel ezelött,amikor fele ennyi autó sem volt. Mennyi autóst kellett kimenteni, csak az orosz katonai tankok tudtak élelmet eljuttatni az emberekhez!
  Ha tényleg ugyanaz lesz, mint akkor volt, ti lesztek az elsők akik pánikolni fogtok!!!”
 • 15. Viktorka23 2012. február 02. 14:51
  „10-hez!Pontosan..ha tél van akkor legyen tél..:)
  sese666:kíváncsian várom én is az esti híradót,de mindegyik mást fog mondani..mint mindig!!”
 • 14. sese666 2012. február 02. 14:43
  „Alig várom hogy az esti hiradóban milyen pánik keltés lesz!”
 • 13. kisember1 2012. február 02. 14:06
  „Itt Győrben másfél centi hó várható max...én sokkal aggasztóbbnak tartom, hogy csak most van tél...Hol volt két hónapig?”
 • 12. welocyraptor 2012. február 02. 13:51
  „Egy kis tél már tényleg jól jönne. Az hogy pár napot hideg volt még semmi.
  Ez nem tél. A tél legyen hideg, havas, jeges, a nyár meg forró :)
  Ne akarjuk megváltoztatni a természet rendjét...az eddigi próbálkozásaink mind fordítva sültek el.”
 • 11. józanparaszt 2012. február 02. 13:37
  „na erre mondják: van még lejjebb is...”
 • 10. pappe 2012. február 02. 13:32
  „8-hoz: Igazad van. Sajnos a különféle médiumok egymást "überelik". Ha az egyiken 20 centi havat mondanak, a másikon már 30-at. Az egyik -15 fokról beszél, akkor a másik már -25-ről. És így tovább. Egyébként meg témazárásként csak annyit, hogy tél van.”
 • 9. bojtár 2012. február 02. 13:05
  „moderálva offtopic”
 • 8. Viktorka23 2012. február 02. 13:03
  „Ez már vicc.Annyit kihoznak belőle.Én már nem hiszek el nekik semmit se..egyszer ezt írják egyszer azt..tv-be is mindegyik mást mond.Jó lenne ha végre az igazat mondanák és nem kell az falra festeni az ördögöt..”
 • 7. pappe 2012. február 02. 12:52
  „6-hoz: Na igen. Még a végén visszasírjuk az "ígymegúgyparkolós" cikkeket!? :-)))”
 • 6. Epoxigyanta 2012. február 02. 12:40
  „pappe! Láttam ezt a műsort! Ugyanez volt a véleményem! Elmondta a fószer,hogy ilyenkor a lakásban is egy picit jobban fel kell öltözni.Röhej!”
 • 5. pappe 2012. február 02. 12:33
  „2-3-hoz: Bizony! A csúcs az volt egy reggeli hírműsorban, amikor is a stúdióba hívtak egy háziorvost (!) és arról kérdezték, hogy hogyan kell felöltözni ilyen hidegben!? Komolyan, ha nem látom a két szememmel, nem hiszem el! Remélem nyáron is meghívják majd +30 foknál ugyanezt az orvost és felteszik majd neki ugyanezt a kérdést...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hó eshet Győrben, mint korábban jósolták

Szombaton érkezhet meg a havazás a Dunántúl északi felére, várhatóan keddig esni is fog, s mindezt… Tovább olvasom