Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elég az esőből! Mikor lesz már nyári idő?

Egy-másfél havi eső zúdult a térségre egyetlen hét alatt. Szerencsére szárazabb időszak következik.

Tavasszal egy-másfél havi csapadék maradt el május közepéig, az elmúlt egy hétben azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sopron-kurucdombi állomásának vezetője a Kisalföld kérésére kigyűjtötte a térség adatait. Eszerint Sopronban 83,1, Mosonmagyaróváron 52, Győrben 81,1, Himodon 94,2, Győrszemerén 107,7, Pápán 85,1, Kisbéren pedig 67,2 milliméter esőt mértek május 19. és 26. között. A májusi sokévi átlag 60–70 milliméter, azaz ezek az értékek egy-másfél havi mennyiségnek felelnek meg.

A Bácsai Agrár Zrt. tábláin csak kisebb belvizes foltok jelentek meg a sok eső hatására. Felvételünkön Pintér Lajos növénytermesztési ágazatvezető.
A Bácsai Agrár Zrt. tábláin csak kisebb belvizes foltok jelentek meg a sok eső hatására. Felvételünkön Pintér Lajos növénytermesztési ágazatvezető.

Holczer József, a győri székhelyű Bácsai Agrár Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: az ő területükön átlagban 93 milliméter hullott, amit azonban a száraz föld el tudott nyelni, a felesleg nagy részét pedig a csatornák elvezették. Csak itt-ott alakultak ki kisebb vízfelületek a tábláikon, a sok eső pedig jót tett a növényeknek.

Hasonló véleményen van Szabó Lajos Győr-Moson-Sopron megyei főfalugazdász is, aki szerint a rendkívüli csapadék több hasznot hozott, mint amennyi kárt csinált. Elsősorban a Rábaközben és a Hanságban jelentek meg belvizes foltok, amelyek ha néhány nap alatt eltűnnek, akkor emiatt nem lesz terméskiesés. Ugyanakkor a kalászosoknak, a kukoricának és még a repcének is nagyon kellett az égi áldás, ami szerencsére nem nagy széllel és jéggel érkezett. Mindenesetre a szakember is azt mondja, mint a legtöbb gazda: most már elég az esőből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése ebből a szempontból biztató. A Kisalföld térségében hétvégétől melegedés kezdődik.

Mit jelent 1 milliméter csapadék?
1 milliméter megegyezik 1 négyzetméterre lehullott 1 liter csapadékkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs jó hírünk - ilyen időre készüljön szerda estig

Sokfelé várható eső, zápor, a középső és északkeleti országrészben helyenként felhőszakadással… Tovább olvasom