Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egész Közép-Európában rekord meleget mértek

Nyári hőség árasztotta el szombaton Közép-Európát: Németország, Csehország és Ausztria egyes vidékein is 30 fok fölötti meleget mértek.
Nyári hőség árasztotta el szombaton Közép-Európát: Németország, Csehország és Ausztria egyes vidékein is 30 fok fölötti meleget mértek. Magyarországon a budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt.

A napi fővárosi melegrekord mostanáig 28,7 Celsius-fok volt, amelyet 1969-ben Budapest belterületén mértek. Most az új csúcsot 30,5 fokkal Újpesten állították be - tájékoztatta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-t.

Az április 28-i országos melegrekord 1947 óta 29,9 fok volt, amelyet Pécsen mértek. Szombaton viszont ennél melegebb, pontosan 31,3 fok volt a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon, így az országos melegrekord is megdőlt - közölte a meteorológus, aki elmondta, vasárnap folytatódik a meleg idő, zavartalan napsütésre kell számítani.

A nagy meleg miatt Budapesten több vonalon is felpúposodtak a villamossínek. A BKV fődiszpécsere, Takács Renáta szombat kora délután például arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megemelkedett a villamossín Újpesten; a "vágánykivetődés" a Szülőotthon megállóhelynél történt.

A nyáriasra fordult időjárásban a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. locsolóautói is elkezdték hűteni a villamossíneket Budapesten. A társaság közleménye szerint az FKF öt locsolóautója már a szombat délutáni műszakban besegített a BKV szakembereinek, vasárnap pedig újabb öt, így összesen tíz munkagép hűti majd a síneket.

Nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát nyári hőség árasztotta el szombaton, s volt, ahol több évszázados áprilisi melegrekord dőlt meg. Alsó-Ausztriában 32 fokot jelzett a hőmérő a Szaharából érkezett szubtropikus léghullám miatt.

Bécsben sokan töltötték a napot a Duna-parti strandokon a 28 fokos időben. Az előrejelzés vasárnapra is napos időt jósol. Prágában a feljegyzések 212 évvel ezelőtti kezdete óta nem volt ilyen kánikula április 28-án: a jezsuiták egykori kollégiumában, a Clementinumban lévő meteorológiai állomás 27,7 fokot mért.

Az előző rekord áprilisnak ezen a napján 25,9 fok volt 1800-ban, illetve 1866-ban. Berlinben 28 fokot, Moszkvában rekordnak számító 25 fokot mértek. Varsóban három szabadtéri fürdőhelyet is megnyitottak szombaton a jó időnek köszönhetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárias hétvége: melegrekordok dőltek meg

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton - tájékoztatott Gaál Áron, az… Tovább olvasom