Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Cudar idők: az évezredes aszályok a közeljövőt vetíthetik előre

A szakemberek szerint ezek az ősi szárazságok különböztek a legsúlyosabb, több évtizeden át tartó modernkori aszályoktól.

Az Egyesült Államok délnyugati részét egykor több ezer éven át sújtó aszályos időszakok megmutathatják, mire kell felkészülni a jövőben a növekvő üvegházgáz-kibocsátás miatt - figyelmeztetnek kutatók.

A szakemberek szerint ezek az ősi szárazságok különböztek a legsúlyosabb, több évtizeden át tartó modernkori aszályoktól, így például az 1930-as évek Dust Bowlnak nevezett, homokviharokkal tomboló időszakától is.

Megállapították, hogy e korai évezredes szárazságok alatt a Föld éves átlaghőmérséklete legfeljebb kis mértékben volt magasabb, mint ma.

Peter Fawcettnek, a Nature-ben megjelenő tanulmány szerzőjének, az Új-Mexikói Egyetem professzorának közlése szerint az eredmények összhangban vannak az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzéseivel, amelyek azt jósolják, hogy a globális éghajlatváltozás Észak-Amerikának ezen a részén várhatóan elnyúló aszályokat okoz majd. A kutatók egy kiszáradt új-mexikói tómederből vettek mintákat, és azok alapján következtettek az egykori szárazságok hosszára és jellemzőire. Egyes minták több mint félmillió évesek voltak.

Az amerikai földtani intézet adatai szerint az Egyesült Államok délnyugati részén 1900 és 1990 között 1500 százalékkal nőtt a népesség, miközben az ország egészében csupán 225 százalékkal. A nagy népesség ivóvíz-ellátását komolyan veszélyeztetik az aszályos időszakok. A régmúlt óriásaszályait - akárcsak a jégkorszakokat - a Föld keringési pályájának enyhe változásai váltották ki.

"A pálya jelenlegi helyzete alapján azonban lehűlő klímát kellene tapasztalnunk napjainkban" - fejtette ki Fawcett. A helyzet viszont nem ez: az elmúlt évtized a valaha mért legmelegebb volt, míg az 1990 és 2000 közötti a második, az 1980 és 1990 közötti pedig a harmadik a sorban, ami egyértelmű felmelegedésre utal. Ez a jelenlegi tudományos konszenzus szerint az emberi eredetű üvegházgáz-kibocsátással magyarázható. Egy napokban megjelent másik tanulmány az Egyesült Államok köztudottan csapadékos északkeleti részén, Washington és Oregon államokban is aszályos közeljövőt jósol, amelyben vízhiány is felléphet.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett kutatás alapjául egy Washington állambeli tómederből vett hatezer éves klímaminta szolgált. A Pittsburghi Egyetem kutatói a szárazabbá váló helyi időjárást az El Nino-La Nina klímajelenség intenzitásának növekedésével magyarázzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleten hóhelyzet!

A következő 48-72 órában hazánk térségébe egy anticiklon peremén továbbra is hideg, de egyre… Tovább olvasom