Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az ország déli részén már havazik, harmadfokú figyelmeztetés 9 megyében

A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erős hófúvások magas hótorlaszokat okozhatnak ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hófúvásra vonatkozóan rendelték el a legmagasabb szintű figyelmeztetést.
Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a havazás miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a várhatóan erős hófúvás miatt Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében adták ki a másodfokú figyelmeztetést szombatra.

Ezek mellett szombatra az ország összes megyéjében legalább elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el havazás, hófúvás, illetve az extrém hideg miatt.
A péntekre vonatkozó figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg kilenc megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés havazás, hófúvás, illetve extrém hideg miatt.

Az ország déli részén már havazik

Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa péntek délelőtt az MTI-t; a havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága.

Fehér Tamás közlése szerint az ország déli részén az intenzívebb havazás miatt délután már néhány centiméter vastag hóréteg alakulhat ki, a havazás az esti órákra éri el a főváros térségét.

A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága, míg nyugaton 10-25, északnyugaton pedig 2-10 centiméternyi hórétegre kell számítani.

Az OMSZ munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a megerősödő északi, északkeleti szél miatt az Alföld déli részén már pénteken hófúvások alakulhatnak ki, szombattól pedig a szélerősség viharossá fokozódik, ezért a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben a helyenként 50-70 kilométer/órás szél miatt komolyabb hófúvásokra, hóviharokra kell számítani, amely vasárnap is folytatódik.

Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar település volt, ahol mínusz 20,5 fokot mértek; előző nap mínusz 21,6 Celsius-fok volt a településen a hőmérséklet.

A honvédség felkészült a segítségnyújtásra

A Magyar Honvédség (MH) 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben - jelentette be az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka pénteken Székesfehérváron.

Domján László vezérőrnagy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, mind a létszámot, mind a műszaki eszközök számát növelik. A katasztrófavédelemmel együttműködve elsősorban olyan esetekben segítenek, amelyek megoldásához a katasztrófavédelemnek és a polgári erőknek nincsenek meg a megfelelő műszaki eszközeik.

A honvédségnél a szükséges munkálatokat a regionális védelmi bizottságokkal a kapcsolatot folyamatosan tartó Katasztrófavédelmi Operatív Csoport irányítja, de az egyes alakulatok parancsnokai jogosultak arra, hogy szükség esetén, elsősorban az életmentéssel kapcsolatos kérdésekben, saját hatáskörben is hozzanak döntéseket - mondta a vezérőrnagy.

A sajtótájékoztatót követően az újságíróknak bemutatták azokat a speciális terepjárókat, lánctalpas - és szállító járműveket, amelyek Kolontáron, illetve az árvízi védekezésben is beváltak, s amelyeket szükség esetén Fejér megye területén "vetnek majd be". Valamennyit tapasztalt, felkészült szakember irányítja. Domján László elmondta: a Magyar Honvédség az év minden napján 1200 katonával áll készenlétben arra, hogy katasztrófahelyzetben segítséget nyújtson.

Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók

Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók, már csak mintegy harminc férőhely maradt; valószínűleg nappali melegedőket is megnyitnak éjjelre - tájékoztatta a Menhely Alapítvány pénteken az MTI-t.

A mindenki számára elérhető éjjeli menedékhelyek 1.721 ágya közül csütörtök este 1.694 volt foglalt, "ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer betelt" - írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére küldött tájékoztatóban.

Közölte, jelenleg keresik, és a társszervezetekkel egyeztetve összesítik azokat a lehetőségeket, amelyeket a rendkívüli hideg megszűnéséig az eddigi férőhelyeken felül még használni lehet.

Valószínűleg olyan nappali melegedőket is megnyitnak "krízisférőhelyként", amelyek egyébként éjszakánként nem szolgálnak szálláshelyként.
Az alapítvány az országos adatokról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, mert - mint írták - a vidéki adatokat még összesítik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet.

Készültségben a fővárosi katasztrófavédelem

A fővárosi katasztrófavédelem teljes készenléti személyi állománya és valamennyi műszaki eszköze készültségben van a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzet kezelésére - közölte Kisdi Máté szóvivő pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy ha szükséges, a pihenőnapos kollégáikat is berendelhetik szolgálatba.

Kisdi Máté azt mondta: felkészültek a lakosságvédelmi intézkedésekre, így melegedősátrak, pokrócok állnak rendelkezésre, amelyeket azonnal fel tudnak állítani és ki tudnak osztani szükség esetén az emberek között.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kitért arra: a főváros és az ahhoz tartozó települések tűzvédelmére 16 tűzőrség 33 gépjárműfecskendője és 40 egyéb technikai járműve áll állandó készültségben. A járműfecskendők többsége összkerék-meghajtásos és hólánccal felszerelt, így az esetleges hóakadályokkal nehezített utakon is könnyen megközelíthetik a kárhelyszíneket.

A meteorológiai előrejelzés szerint a fővárost péntek estére éri el a havazás, és 20-25 centiméteres is lehet a hótakaró vastagsága Budapesten és a város környékén.

A szétfagyás miatt elfolyt vízmennyiséget a fogyasztó fizeti

A házi ivóvízhálózaton a fagyás következtében elfolyt vízmennyiséget éppúgy ki kell fizetnie a fogyasztónak, mint ha azt elfogyasztotta volna - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség pénteken az MTI-vel.

A szövetség a közleményében arra figyelmezteti a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban várható nagy hideg miatt készítse fel a vízmérőaknákat, a kerti csapokat, a fagy által veszélyeztetett, falon kívül futó vízvezetékeket a fokozott hidegre.

Mint írták, a fagyás miatt elfolyt víz súlyosan károsíthatja, veszélyeztetheti az emberek értékeit és otthonát. A fagy által károsított vízmérő cseréjének költségét is a felhasználónak kell megfizetnie - tették hozzá, rámutatva, hogy a vízelfolyás következtében keletkező kár összege a több százezer forintot is elérheti.

A víziközmű szövetség közlése szerint különösen veszélyeztetettek azok az ingatlanok, nyaralók, amelyek a téli időszakban fűtés és felügyelet nélkül vannak. Nemcsak a vízmérő aknákban, hanem a fűtés nélküli helyiségekben és pincékben is fagyveszélynek vannak kitéve a vízmérők és a vízvezetékek.

A szövetség azt kéri, hogy amennyiben valaki vízszivárgást észlel, azt haladéktalanul jelentse be vízszolgáltatójánál, a vízdíjszámlán szereplő elérhetőségen.

A Volán társaságok felkészültek hidegre

A Volán társaságok már ősszel, az úgynevezett téli felkészítés keretében előkészíttették autóbuszaikat a téli időjárási körülményekre - közölte a Volán pénteken az MTI-vel.

Mivel a várható időjárási viszonyok az ország területén jelentősen eltérhetnek, így a társaságok az előrejelzések szerint készülnek, illetve készültek fel a helyi, esetleges rendkívüli viszonyokra - olvasható a közleményben.

Mint írták, az autóbuszmotorok üzembiztos működése érdekében a Volán társaságok mély dermedésű gázolajat, illetve dermedésgátló adalékot használnak.

A tájékoztatás szerint a Volán minden megyében szoros kapcsolatot épített ki a közútkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezeteivel, és folyamatos az egyeztetés az utak járhatóságáról, állapotáról.

Jelentős késésekre csak az időjárási és útviszonyok, illetve az esetleges balesetek miatti útlezárások következtében lehet számítani - közölte a Volán, amely azt tanácsolja a feltétlen utazni szándékozóknak, hogy elsősorban a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe úti céljuk elérése érdekében.

Százhalombattai üzemzavar: áram már van

Helyreállt az áramszolgáltatás, így hamarosan fűtés és meleg víz is lesz azon a százhalombattai lakótelepen, ahol egy trafóállomás és egy nagyfeszültségű vezeték meghibásodása miatt hajnalban üzemzavar keletkezett – közölte a város alpolgármestere pénteken késő délelőtt az MTI-vel.

Sinka László korábban arról számolt be, hogy ezer százhalombattai otthonban, valamint több közintézményben nincs áram, fűtés és meleg víz. Hozzátette: a közintézmények zömében aggregátor beiktatásával helyreállították a szolgáltatást, s azt is elmondta, hogy az ELMŰ szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba feltárásán, elhárításán.

Közlése szerint a helyi polgári védelem és a városvezetés felkészült az érintett lakók ellátására. Kevéssel dél előtt az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az ELMŰ felderítette a - tudomása szerint a kemény faggyal összefüggő – hiba okát, s a javítás is megtörtént, így az érintett lakásokban már mindenütt van áram.

A százhalombattai kommunális szolgáltató, a SZÁKOM Kft. szakemberei jelenleg a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás beindítását készítik elő – fűzte hozzá Sinka László. Ha minden ütemszerűen halad, hamarosan ismét folyik a meleg víz a csapokból és a radiátorok is felmelegszenek a lakótelepen - mondta az alpolgármester. Az MTI-nek az ELMŰ illetékeseitől egyelőre nem sikerült információt kapnia.

Még jár a balatoni komp

A Balatonon egyre vastagabbá hízó jég ellenére egyelőre közlekedik a kompjárat Szántód és Tihany között, az azonban az éjszakai fagyok hatásától függ, hogy a következő napokban is el tud-e indulni - tájékoztatta Kovács Miklós, a Balatoni Hajózási Zrt. központi állomásfőnöke az MTI-t pénteken.

A szakember beszámolója szerint a balatoni kompjárat útvonalán a víz állandó mozgása miatt lassúbb a jegesedés, ezért tudták még az elmúlt napokban is elindítani a járatokat.

Alapvetően az éjszakai fagyok hatásától függ, meddig tudják tartani a menetrendet. Reggelente üzemkezdés előtt dől el, hogy beindulhat-e aznap is a közlekedés a tó két partja között - fejtette ki. Hozzátette: a kompok 1-2 centiméteres jégvastagság feltörésére képesek, annál vastagabb jég már sérülést okozhat a hajtóműben.

A balatoni komp jelenleg a szokásos téli menetrend szerint közlekedik, óránként indítva járatokat: Szántódról 7-17 óra között, Tihanyról 7:30 és 17:30 óra között.

Első fokú jégvédelmi készültség a Dunán

Első fokú jégvédelmi készültség lépett életbe pénteken reggel hat órakor a Dunán Rajkától Szobig, valamint a Mosoni-Duna hajózható, Győr és Vének közötti szakaszán – áll az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.
Intenzív jegesedés kezdődött a Rábán, a Lajtán és a Marcalon, valamint a Répce árapasztón. A vízügyi figyelőszolgálat folyamatosan működik, a jégtörő hajók felkészítése megkezdődött - tudatták.

Továbbra is változó vastagságú a jég a Balatonon

Továbbra is változó vastagságú a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, ahol péntek délelőtt még nem volt egyetlen partszakasz sem sportolásra alkalmas; a hétvégén több településen is tervezik jégpálya kijelölését - jelentette az MTI tudósítója.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel pénteken közölte, a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan 10-12 centiméter, a péntek reggeli mérések szerint azonban még csak 4,5-9 centiméter között váltakozik a jég vastagsága a Balatonon és a Velencei-tavon.

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően mind a Balaton, mind a Velencei-tó vizén megindult a jegesedés, és mindkét tavon folyamatosan változik a jég vastagsága az időjárás függvényében.

A vízügy felhívja a sportolni vágyók figyelmét, hogy az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága, ezért kérik, hogy csak a sportolásra kijelölt területeken menjen mindenki a jégre.
A péntek reggeli, a parttól 4-10 méterre történő mérések során Siófoknál 6 centiméteres, Keszthelynél is 6 centiméteres, Balatonakalinál 4,5 centiméteres, és a Velencei-tavon Agárdnál 9 centiméteres jégvastagságot mértek a vízügy szakemberei.

Nyolc megyében szombatra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntekre viszont a korábban jelzetthez képest jelenleg kevesebb megyében van érvényben figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint extrém hidegre vonatkozóan már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Négy másik megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - a havazásra vonatkozóan van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetés adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés adtak ki.

Olvasóink írták

  • 2. tovari 2012. február 03. 21:39
    „1. borsmenta
    aztán ha bedurvul a helyzet nehogy maga legyen aki segítségért fog kiabálni, na meg a hatóságokat átkozni hogy miért nem szóltak időben”
  • 1. borsmenta 2012. február 03. 17:13
    „Várható 30 centi hó (hisszük, ha látjuk), -10-15 fok hideg, a sajtó meg világvégével riogat. Tél van, benne van a pakliban a hideg is, a hó is. Világvége nem várható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érkezik a fagy a hétvégén: hétfőtől további erőteljes lehűlés várható

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további… Tovább olvasom