Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A téllel együtt jönnek a jeges utak, nagy esések is - erre kell figyelni!

A leggyakoribb sérülések a kar, váll és láb sérülése, törése. Idős emberek számára ezek a balesetek nagyobb veszélyt rejtenek.


A meteorológiai előrejelzések alapján már szerda délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, a téliesebb időjárás várhatóan kitart a hét hátralévő részéig.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mind a 93 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban látják el a szakemberek a szükséges téli munkákat. Megelőzendő a síkosság kialakulását a közútkezelő munkatársai csütörtök reggelig minimum egyszer preventív sószórást végeznek a mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A társaság ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a következő napokban!

A hét hátralévő részére az évszaknak megfelelően immár valóban téliesebbre fordul az időjárás, így a közlekedők havas vagy ónos esőre, hószállingózásra, havazásra is számíthatnak, pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén ezért már szerdán kettes riasztási fokozat van érvényben, közel 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.

Megelőzendő a síkosság kialakulását, a teljes, mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton csütörtök reggelig minimum egyszer végeznek preventív jellegű sószórást a közútkezelő munkatársai. A szükséges védekezési vagy elhárítási munkákat is folyamatosan végzik majd, először a gyorsforgalmi úthálózaton, utána a főutakon, a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a mellékutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Mivel közel 31 ezer kilométernyi útról van szó, a folyamatos munkavégzés ellenére lehetnek olyan szakaszok, amelyeken időszakosan téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek. Rengeteg hasznos téli vezetési tanács található a www.utinform.hu oldalon, ahonnan egy tájékoztató anyagot is letölthetnek a közlekedők.

Korábban írtuk:

Téli balesetek

Az előttünk álló napokban lehűlés kezdődik és péntektől többfelé havazhat is az előrejelzések szerint.

A nemsokára érkező fagyos, jeges időszakban csúszósak lesznek a járdák, emiatt szaporodnak az esés miatt a balesetek. A Bors összeállítása szerint ezek során a leggyakoribb sérülések a kar, váll és láb sérülése, törése. Idős emberek számára ezek a balesetek nagyobb veszélyt rejtenek.

Esés közben mindenki ösztönösen próbálja a kezével, karjával tompítani az ütközést, ezért nagyon gyakori, hogy a felső végtagunk valamely része megsérül. Ha esés következtében nyújtott karunk fogja fel az esés erejét, a felkarcsont feje erősen beleütközik a fö-lötte ívelő részekbe, emiatt zúzódhat, és sérülhet az ízületi vápa is. A felkarcsont feje, nyaka ilyen esések következtében törik leggyakrabban. Ha a törés során nem sérült a keringés és az idegek épsége, általában műtét nélkül történik a kezelés. Ha műtéti beavatkozásra van szükség, a csont gyógyulási ideje 4-6 hétig tart, de az utókezelést már korábban el kell kezdeni. Először csak a környező, ép ízületeket mozgathatja a beteg, majd az alkalmazott kezelés és a gyógyulás menetének megfelelően óvatosan elkezdhető a törés közvetlen területének is a gyógytornája.

Képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-arhívum
Képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-arhívum

Gyógytorna közben sem szabad erőltetni a kart

Könyök-, alkar- és csuklótörések is gyakran fordulnak elő. Sérülhet az esés miatt az orsócsont felső vége, törhet az ízület, vagy a felkarcsont könyökízülethez közeli része is. A könyök nagyon érzékeny terület. A 4-6 hét gipszrögzítés alatt jellemzően beszűkül az ízület mozgása, és nehéz újra visszanyerni eredeti mozgástartományát. A gyógytorna alatt fokozatosan és sokáig kell dolgozni az izmok és az ízület regenerációján, nem szabad erőltetni, mert kárt okozhatunk vele. Az emberi csontok közül az orsócsont csuklótáji része törik leggyakrabban, és ilyenkor általában a csukló minden ízülete érintett. A kezünk finom mozgásainak megőrzése érdekében ez a terület nagy figyelmet igényel. Gipszrögzítést kap, és konzervatívan kezelik, ha stabil, elmozdulás nélküli a törés. Műtétet igényel, ha érzéshiányt szenved, illetve ha a csontdarabok eltávolodnak egymástól a törés során és összeforrásuk után gátolnák a csukló, az alkar mozgásait.

Hasra eséskor is sérülhet a lapocka

Gyakori a kulcscsont és a lapocka nyúlványa közötti ízesülés ficama, törése. Ennek az ízületnek az épsége fontos a váll-öv stabilitása szempontjából. Általában műtét szükséges az ízület teljes ficamánál, több szalag szakadásánál. Jellegzetes ilyen esetben, hogy a kulcscsont oldalsó vége megemelkedik, és zongorabillentyű módjára lenyomható.

Veszélyes sérülés

A combnyaktörés típusosan időskori sérülés, fiatal korban komoly erőbehatás szükséges ahhoz, hogy ez az erős csont sérüljön. A combnyak- és a tomportáj-sérülések komoly következménnyel járnak, ezért különös figyelmet igényelnek. Az évek során kialakuló csontritkulás következtében meggyengül a csont összetétele, a „tartógerendák" törékennyé és ritkássá válnak. A korral anatómiailag is megváltozik a csont, a combnyak egyre kisebb szöget zár be a combcsonttal, ezért nagyobb erő esik rá, sérülékenyebb a terhelésre. Jellegzetes tünetei vannak a sérülésnek: a beteg nem tud ráállni a sérült végtagra, a lába kifelé fordul és kissé megrövidül, nem tudja megemelni, és erős fájdalmat érez a csípő, lágyék vagy a tompor területén.

Mivel a combfej artériái a combnyak körül és a combfej csúcsából érkeznek, a törés miatt kritikussá válhat a vérellátás, fennáll a combfej elhalásának veszélye, ezért mentőt kell hívni, és minél gyorsabban kórházba kell szállítani a sérültet. Ott általában kétirányú röntgenfelvételt készítenek. Ha törést észlelnek, szinte minden esetben műtétre kerül sor. A műtét utáni időszakban azonnal mobilizálni kell a beteget, hogy megelőzzük a felfekvést, húgyúti szövődményeket, trombózis kialakulását. Már első nap megkezdődik a rehabilitáció, keringésjavítás, légzőtorna, óvatos és fokozatos gyógytorna segíti a beteget, hogy minél előbb lábra álljon.

Tanácsok

Hogyan kerüljük el, előzzük meg a baleseteket? Idős emberek, ha tehetik, kerüljék a csúszós, jeges időben a közlekedést! Ha mégis elindulnak, válasszanak biztonságos, bokát jól tartó, jó talpkiképzésű lábbelit, esetleg húzzanak a cipőjükre egy rossz régi zoknit, csúszásgátlónak.

Fontos!

Ha valaki elcsúszott, elesett, leesett az ágyról vagy bármilyen ütést szenvedett el ezen a tájékon, minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támad a globális felmelegedés - A negyedik legmelegebb év volt 2013

A legmelegebb év 2010 volt. Tovább olvasom