Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A hőségriasztás mellett heves zivatarok jöhetnek

Csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 Celsius-fok között várható.

Csütörtök

8.40

Csütörtökre a  várható hőség miatt hét megyére és a fővárosra másodfokú  figyelmeztetést, emellett a fél országra a heves zivatarok, több  megyére felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az  Országos Meteorológiai Szolgálat.  
   
Csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33  Celsius-fok között várható. A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez  szerdán eljuttatott veszélyjelzése szerint csütörtökön a napi  középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat, emiatt  narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya,  Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megye, valamint  Budapest területére.   
   
Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron,  Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és  Pest megyére, valamint a fővárosra a várható heves zivatarok miatt  citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül  Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém  és Zala megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő  alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat, így emiatt  ezekre a megyékre a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés  lesz érvényben.  
   
A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta:  csütörtök hajnaltól az Alpokalján, a Kisalföldön alakulhat ki  zivatar. Napközben legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és északon  helyenként intenzívebb zivatartevékenység is valószínű. Ezek között  rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék, az óránkénti  70 kilométernél erősebb szél és esetleg jégeső is lehet. Egy-egy  heves zivatar sem kizárt.  
   
Mint írták, a napi középhőmérséklet főként a déli, délnyugati  országrészben alakul 25 fok felett. A középső és északnyugati  országrészben csütörtökön átmenetileg mérséklődik a nappali  felmelegedés. A következő napokban azonban az országban tovább  emelkedik a hőmérséklet - tették hozzá.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden arra hívta fel a  figyelmet, hogy a következő napokban a nyár eddigi legerősebb  hőséghulláma várható.  
   
Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú  hőségriasztást rendelt el. 

Szerda

11.33


Szerda  délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére  kiterjesztette a korábban a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket.  
   
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint jelenleg hét  megyében és a fővárosban narancssárga, vagyis másodfokú  figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy Baranya,  Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megyében,  valamint Budapesten szerdán tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat  a napi középhőmérséklet.   
   
Kedden még négy megyére (Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun  megyére) adtak ki narancssárga figyelmeztetést.  
   
Szerdán emellett ugyancsak a hőség miatt további öt megye,  Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye  területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  
   
Az előrejelzés szerint szerdán 28 és 34 fok közötti maximumokra  lehet számítani és még késő este is 22 és 28 fok között alakul a  hőmérséklet.   
   
Az OMSZ figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán késő délután,  este a délnyugati országrészben (főként a határ közelében Zala és  Somogy megyében) kialakulhat egy-egy zivatar, amit óránkénti 60  kilométeresnél erősebb szél kísérhet.   
   
Csütörtök hajnaltól az Alpokalján, Kisalföldön alakulhat ki  zivatar. Napközben a Dunántúlon és északon helyenként intenzívebb  zivatartevékenység is valószínű, melyekhez rövid idő alatt 20-30  millimétert meghaladó csapadék, 70 kilométer/óra feletti szél és  esetleg jégeső is társulhat. Egy-egy heves zivatar sem kizárt -  tették hozzá.  
   
Mint írták, a napi középhőmérséklet főként déli, délnyugati  országrészben alakul 25 fok felett. A középső és északnyugati  országrészben csütörtökön átmenetileg mérséklődik a nappali  felmelegedés. A következő napokban azonban az országban tovább  emelkedik a hőmérséklet.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden arra hívta fel a  figyelmet, hogy a következő napokban a nyár eddigi legerősebb  hőséghulláma várható.  
   
Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú  hőségriasztást rendelt el.

11.12

Egy hetes hőség vár ránk, érdemes hűvösen tartani otthonunkat. De hogyan lehet valóban hatékonyan hűteni a lakásunkat? Ritkán hallott, megbízható tanácsok hőség idejére. Forrás: www.tapetacentrum.hu/blog

Le a lámpákkal, ki a számítógéppel!
A hagyományos izzók és az elektromos készülékek, mint a számítógép igen sok hőt termelnek. Sokan követik el azt a hibát, hogy elsötétítenek, majd felkapcsolják a lámpát. Ezzel valójában fűtik a szobát. Hagyjunk inkább egy kis rést a sötétítőn, de ne kapcsoljunk lámpát. A sütés-főzést is időzítsük máskorra, a párolgó forró víz szintén a lakást fűti.

Irány a padló!
Ha emeletes házban élünk, használjuk az alsó szinteket. A meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfele száll. A szoba légterében több fokos hőmérséklet különbségek is kialakulhatnak. Minél közelebb vagyunk a padlóhoz, annál hidegebb van. Kerüljük az emeletes ágyakat, legyen kaland a hőség, aludjunk a padlón!

Házi légkondi!
Kevés házban van légkondicionálás, de találékony nép vagyunk. A házilagos légkondicionáláshoz elegendő egy szobai ventilátor is! Nincs más feladatunk, mint egy kis jeget behűteni, majd egy edényben a ventilátor elég helyezni. A gép máris nem csak keveri a levegőt, hanem hűti is egyben. Megoldást jelenthet az is, hogy hidegvizes törülközőket terítünk szét a lakásban. Vigyázat, ez azonban növeli a páratartalmat is, amitől nehezebben elviselhető a meleg, ezért ezt ne vigyük túlzásba!

Szellőztessünk, de hogy?
A kinti levegő még naplemente után is melegebb, mint a benti, ezért csak akkor szellőztessünk, ha már valóban hűvösebb van kint, mint bent. Ezt hőmérővel ellenőrizzük, mert a szellőztetéskor a légmozgás miatt hidegebbnek érezzük a levegőt, mint amilyen valójában, pedig ha idejekorán kezdünk szellőztetni, lehet, hogy csak a lakást melegítjük fel. Ha már kezd lehűlni a levegő, először az északi és keleti ablakokat nyissuk ki, itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon.

Ne most együk degeszre magunkat!
Az alkohol, de a koffeintartalmú italok is dehidratálják szervezetünket, ezért ezeket érdemes kerülni hőség idején. Hasonló módon nem érdemes evéssel sem elütni az időt. A fehérjegazdag táplálék lebontása hőt termel, és így belülről fűti testünket. Együnk könnyű, lédús ételeket.

Csapjuk be magunkat!
A hőérzet szubjektív dolog, és ha az összes fenti trükköt már bevetettük, jöhet az öncsalás. Tartózkodjunk olyan helyiségekben, amelyekben a hideg színek dominálnak, a tapéták vagy a padlózat fehér, kék, vagy zöld színű. Ezeket a helyiségeket akár két fokkal is hűvösebbnek érezzük, mint meleg színű szobákat.

Végül egy jó tanács: ne pancsoljunk túlságosan. Bár a zuhany lehűti testünket, de növeli a helyiség páratartalmát. A párás meleg viszont sokkal nehezebben elviselhető, mint a száraz meleg. Ha lehet, tartsuk zárva a fürdőszobát, és a párát azonnal szellőztessük ki.

www.tapetacentrum.hu/blog10.29 - A szerdával  életbe lépett hőségriadó miatt ismét vizet oszt utasainak a GYSEV  Zrt. - közölte a társaság szóvivője.  
   
Rázó László jelezte: reggeltől munkatársaik két nagyobb  állomáson - Sopronban és Szombathelyen - kínálják ásványvízzel az  utazókat. Emellett az Intercity járatokon és a regionális  közlekedésben részt vevő vonatokon is kaphatnak palackos ásványvizet  az utasok a GYSEV Zrt. jegyvizsgálóitól.  

Hozzátette: a vasúttársaság kéri, hogy a hosszabb távra induló  utasok vigyenek magukkal egy-két liter folyadékot. Egyben jelezte: a  hőségriadó végéig tart a vízosztási akció.

A nagyobb  pályaudvarokon a MÁV is vizet oszt az utasoknak a hőség miatt, és  szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezet be - közölte a  vasúttársaság szerdán az MTI-vel.  
   
A MÁV délelőtt 10 órakor a budapesti úgynevezett  fejpályaudvarokon és a tizenkét nagyobb vidéki állomáson kezdte meg  a vízosztást. Először a budapesti Keleti, Nyugati és Déli  pályaudvaron lehetett átvenni az ingyenes literes ásványvizet, majd  fokozatosan bekapcsolódott a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a  celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a  pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomás.  
   
A MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy elegendő mennyiségű  ivóvízzel vagy folyadékkal kezdjék meg utazásukat. A vasúttársaság a  kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyekre légkondicionált InterCity  kocsikat közlekedtet.  
   
A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a sínszálak hőmérsékletét  a kritikus pontokon, ha az eléri vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot,  a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Ha pályadeformáció jelei  mutatkoznak, akkor a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében  sebességkorlátozást vezetnek be. Hozzátették, hogy a felsővezetékek  a nagy meleg hatására megnyúlnak, emiatt felsővezeték-szakadás,  áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben.  
   
A szabadban dolgozó vasutasok számára folyamatosan biztosítják a  törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket, ők  megfelelő védőfelszerelést, ásványvizet és óránként 10-15 perc  pihenőidőt kapnak.

05.40 - Szerda nulla  órakor másodfokú hőségriasztás lépett életbe, amely péntek éjfélig  tart. Ezt a várhatóan több napon át tartó kánikulai meleg miatt  rendelte el kedden az országos tiszti főorvos.  
   
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  keddi közlése szerint a riasztás elrendelésére azért volt szükség,  mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint  száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a  Kárpát-medencét.   
   
A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a  Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25  Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28  Celsius-fok körül valószínű.   
   
A tájékoztatás szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet  10-17, a legmagasabb 27-34 Celsius-fok körül várható, pénteken már  14-20 fok lesz a minimum-hőmérséklet, míg a maximum 30-35 fok körül  alakul. Jövő hétfőn hajnalban pedig már 17-22, illetve napközben  33-38 fok lesz.  
   
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ azt  kéri, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, 11  és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, és védjék  bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő  készítmények alkalmazásával, illetve vegyék igénybe a hűtött  helyiségeket.

Kedden írtuk:

A közlemény szerint a riasztás elrendelésére azért lesz szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét.

A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül valószínű.

A hőségriasztás szerdán éjféltől péntek éjfélig tart - közölte az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, és védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, illetve vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Legutóbb június 17-én rendeltek el hőségriasztást.

 
II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
július 24. szerda: 10, 17oC – 27, 34oC
július 25. csütörtök: 12, 18oC - 28, 34oC
július 26. péntek 14, 20oC - 30, 35oC
július 27. szombat: 15, 20oC - 31, 36oC
július 28. vasárnap: 16, 21oC - 32, 37oC
július 29. hétfő: 17, 22oC - 33, 38oC


A győri önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

Klimatizált helyiségek Győrben:
Győri Látogatóközpont – Győr, Baross Gábor út 21.
Győr Plaza - Győr, Vasvári P. u. 1/a.
INTERSPAR áruház - Győr, Fehérvári u. 6.
TESCO - Globál Hypermarket - Győr, Királyszéki u. 33.
ÁRKÁD Üzletház - Győr, Budai u. 1.
Spar (Arrabona) Áruház - Győr, Arany J. u. 2.
Dunacenter Győr, Csipkegyári utca 11.
ETO Park Győr, Nagysándor József u. 31.

Olvasóink írták

 • 5. Madarász 2013. július 25. 09:52
  „2. Hol? Küldjél ide is! :)”
 • 4. ATX 2013. július 25. 09:37
  „Hahó! Működik a kommentelés? Vagy estig kell várni, amíg megjelenik?”
 • 3. ATX 2013. július 25. 09:26
  „Igencsak vékonyka ez a győri felhőréteg. Csodálnám ha ebből egy csepp eső is esne. Pedig igen kellene már...”
 • 2. Tündenéne 2013. július 25. 08:51
  „Jó ez a hőségriadó, de itt esik az eső :) (mondjuk én nem bánom, sőt)”
 • 1. Legs 2013. július 24. 19:35
  „Szóval akkor most nem eszek két napig.Aztán lemegyek a pincébe,de előtte kékre festem magam,és teszek a zsebembe jégkockákat.

  De mit csináljak,ha még ezután is melegem van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiterjesztette a korábban kiadott figyelmeztetéseit az OMSZ

Ma nulla órakor másodfokú hőségriasztás lépett életbe, amely péntek éjfélig tart. Ezt a várhatóan… Tovább olvasom