Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A felmelegedés lassítja a légáramlatokat

A globális felmelegedés észlelhetően lelassítja a hatalmas kiterjedésű légáramlatok hullámszerű mozgását az északi féltekén.
Mindez a tudósok szerint megmagyarázhatja az olyan szélsőséges időjárási jelenségek kialakulását, mint amilyen a 2003-as európai hőhullám vagy a tavalyelőtti rendkívüli szárazság volt az Egyesült Államokban.

A kutatók a Föld körül cirkuláló légrendszereket tanulmányozták, közelebbről a planetáris légáramlatok mozgását követték nyomon az északi féltekén a nyári időszakokban. A szóban forgó, jellemzően 2500-4000 kilométer széles "léghullámok" meleg levegőt szállítanak a trópusokról, amikor észak felé lendülnek, majd az Északi-sarkvidékről hideget hoznak, amikor visszafordulnak déli irányba.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek közölték, hogy megfigyelésük szerint a hullámszerű mozgás az utóbbi években lelassult nyaranta, tikkasztó forróságot kiváltva egyes térségekben.
"Több szélsőséges időjárási jelenségnél is azt tapasztaltuk, hogy a planetáris léghullámok mozdulatlanná merevedtek, mintha hetekre lefagytak volna. Tehát ahelyett, hogy hideg levegőt hoztak volna magukkal, itt hagyták nyakunkon a hőséget" - fejtette ki Vlamidir Petoukhov, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány elsőszámú szerzője.

A kutatók a felmelegedésben látják a probléma gyökerét. Az emberi tevékenység nyomán keletkező üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának emelkedése a többi térséghez képest elsősorban az Északi-sarkvidék hőmérsékletét növeli, ami viszont gyengíti a léghullámok mozgását szabályozó mechanizmust.

A tudósok harminckét év időjárási jelenségeit tekintették át, de úgy vélik, hogy ez az időszak rövid ahhoz, hogy jóslásokba bocsátkozzanak a jövőbeli klimatikus viszonyokat illetően, mint ahogy teljességgel a természetes légköri változások sem zárhatók ki a légáramlatok lelassulásának okaként.

illusztráció
illusztráció
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhe idővel és esővel búcsúzik a tél

A meteorológiai tél utolsó hetében több helyen 10 foknál is melegebb várható. Tovább olvasom