Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

10 napja nem láttuk a napot - Lefagyott az ország

10 napja nem volt napsütés térségünkben és szerdán sem bízhatunk napfényes órákban.

15.00 - Az ónos eső miatti fakidőlések miatt 160 ezer fogyasztónál szűnt meg a hét elején az áramszolgáltatás, a szerda reggeli adatok szerint egyelőre 4 ezernél továbbra sem volt áram - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerdán az MTI-vel.

A főigazgató tájékoztatása szerint néhány olyan település volt, ahova az éjszaka nem tudtak eljuttatni aggregátort, mert olyan nehéz volt a terep, a kidőlt fák ezreit kellett eltakarítani az útból.

Hozzátette, hogy ezekre a helyekre szerdán délelőtt szállították ki az aggregátorokat.

Különféle mellékirányokból történt árambetáplálással és aggregátorok beállításával a fűtés, világítás és az ivóvízellátás feltételeit rövid időn belül biztosítani tudjuk - mondta a főigazgató.

Megjegyezte, a teljes elektromos hálózat helyreállítása, amelyben nagyfeszültségű rész is megsemmisült Gödöllő térségében, akár heteket is igénybe vehet.

Bakondi György szavai szerint Dobogókőn "kritikus helyzet van", de a nehéz körülmények ellenére sikerült oda aggregátorokat eljuttatni és üzembe állítani, valamint a közlekedés már konvojokban lehetséges.
Az állandó jelleggel ott lakók a hasonló helyzetekre fel vannak készülve, tehát a fűtés nem okoz problémát és élelmiszertartalékokkal is rendelkeznek - fűzte hozzá.

Az OKF főigazgatója hangsúlyozta: ahogy az olvadás lehetővé teszi, a Pilisi Parkerdő dolgozóival együtt megkezdődik az erdei utak tisztítása annak érdekében, hogy az elektromos hálózat helyreállítását el lehessen kezdeni.

8.55 - Szerda reggel még 26 településen, illetve településrészen 6100 fogyasztónál nem volt áram az ónos eső okozta károk miatt országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Hajdú Márton elmondta: a legtöbb áramkimaradás Pest megyében történt, az OKF az áramszolgáltatóval együttműködve folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán. A többi között aggregátorokat szállítanak a településekre.

Ugyanakkor további fakidőlésekkel már nem számolnak és az időjárás is melegszik, ami segíti a károk felszámolását - mondta.

Arról is beszámolt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, illetve a fővárosban vannak még lezárt útszakaszok.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Budapest XII. és a II. kerületében harminc tűzoltó dolgozik a károk felszámolásán. Munkájukat a Pilisi Parkerdő Zrt. favágói segítik.
Szerda reggel nehezen, vagy nem lehet közlekedni a Karthauzi utcában, a Konkoly Thege Miklós utcában, a Csillagvölgyi úton, a Béla király utcában, a Magas utcában, az Irhás-árokban, a Melinda úton és a Hollósi úton.

A Budakeszi út még mindig le van zárva. Budakesziről a fővárost Budaörs vagy Perbál irányából lehet megközelíteni.

8.00 - Az Útinform reggeli összesítése alapján az ország felett mindenhol borult, felhős az ég. "Szemerkélő esőt jeleztek útellenőreink Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből. Debrecen térségében is szemerkél, Kiskunhalas, Vasvár, és Tatabánya vonzáskörzetében viszont elállt az eső. Az autópályák, a fő- és mellékutak szinte mindenhol vizesek vagy nedvesek.

Száraz burkolatot jeleztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, valamint Kisújszállás, Makó, és Pécs térségéből. Az ország jelentős részén jók a látási viszonyok, de Ajka térségében ködfoltok nehezítik a közlekedést, mert a látótávolság csak 100 méter körüli. Párás a levegő és csak 100-500 méter a belátható útszakasz hossza Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Szolnok és Csongrád megye egyes részein. A hőmérséklet általában 1-5 fok között alakult, túlnyomóan szélcsend van az országban, csak Mohács vonzáskörzetéből jeleztek közepes széllökéseket" - írta facebook oldalán a Magyar közút nonprofit Zrt.

7.15 - Immár 10 napja nem volt napsütés térségünkben és szerdán sem bízhatunk napfényes órákban - írta a sopronmet.hu.

Túlnyomóan borult lesz az ég, a hajnali és esti órákban többfelé képződik köd, de nappal is párás lesz a levegő. Számottevő csapadék nem hullik, de kisebb szitálás, havas eső, a 400 méter feletti területeken hószállingózás, ónos szitálás is lehet. A szél továbbra is mérsékelt lesz, iránya északkeleti majd délkeleti lesz. A hőmérséklet a hajnali -1, +2 fokról nappal 2, 4 fokig emelkedik, estére 1, 2 fokig csökken.

A hét hátralévő részében is bongós napok következnek, napsütésre legfeljebb nagyon rövid időre lehet számítani, elsősorban csütörtökön.

Szombaton és vasárnap aztán ismét csapadék érkezik 400 méter felett hóval, havas esővel, a síkvidéken esővel. A hőmérsékletek kissé magasabban alakulnak az ilyenkor megszokottnál.

Katasztrófavédelmi szakember dolgozik a jég súlyától az útra dőlt fák eltávolításán a Dobogókőre vezető úton 2014. december 2-án. A katasztrófavédelem és a rendőrség lezárta az utat az ónos esőtől kia
Katasztrófavédelmi szakember dolgozik a jég súlyától az útra dőlt fák eltávolításán a Dobogókőre vezető úton 2014. december 2-án. A katasztrófavédelem és a rendőrség lezárta az utat az ónos esőtől kialakult eljegesedés miatt, a településre csak a katasztrófavédelem terepjáróival juthatnak fel a helyi lakosok. MTI Fotó: Kovács Attila7.00 - Harmincegy településen 12900 fogyasztónál nincs áram a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet miatt. A főváros XII. kerületében jelentős változás csak csütörtöktől, a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható.

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

z ónos esőben a megvastagodott jég súlyától leszakadt faág Budapesten, a Konkoly-Thege Miklós úton 2014. december 2-án.MTI Fotó: Marjai János
z ónos esőben a megvastagodott jég súlyától leszakadt faág Budapesten, a Konkoly-Thege Miklós úton 2014. december 2-án.MTI Fotó: Marjai János


A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester azt mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg tizennyolc hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet". A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Jelenleg harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram, vagy akadozik a szolgáltatás a leszakadt felsővezetékek miatt.
Mogyoródon több száz lakásban hétfő este óta nincs áram, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe. Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást.

Az M0-s autóút teljesen lezárták a péceli és a maglódi csomópont között, mert attól tartottak, hogy nagyfeszültségű vezetékek leszakadnak. Maglód térségében mindkét irányban nagy torlódás alakult ki, a lezárást késő este oldották föl, miután leolvasztották a jeget a vezetékekről.
A Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útlezárás van érvényben a kidőlt fák miatt. Pest megyében is több útszakasz le van zárva.

Ugyanakkor ismét van áram, és közúton is elérhető a Pest megyei Nagykovácsi: a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján közölte: a főváros II. kerületében, a Budakeszi út és a Szépjuhászné útja kereszteződésében továbbra is útlezárásra kell számítani, de a Nagykovácsi út lezárását délután feloldották.

Forgalomkorlátozás van Budapest XII. kerületében a Konkoly-Thege úton, a Magas úton, az Eötvös úton, a Karthauzi úton, a Hableány utcában, a Tündér utcában, az Irhás árok 71-es számtól kezdődő szakaszán, a Budakeszi út és az Árnyas út kereszteződésében, a Csillagvölgyi út és a Béla király út kereszteződésében, a Melinda úton és a Mártonhegyi út 10/A előtt.
Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatták el délutántól Dobogókőt. Kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.
Hétfő óta több mint 700 embernek segített a Magyar Vöröskereszt a hirtelen jött ónos eső és a jegesedés okozta krízishelyzetben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat még hajnalban is kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt, de ezeket délutánra mindenhol visszavonták. A vasúti közlekedésben már nincsenek nagyobb késések.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ónos jég után, ma éjjel faggyal bekopog a tél

Az ónos eső hétfőn és kedden okozott komoly gondokat, csütörtökön virradóra viszont beléphet a… Tovább olvasom