Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Várbalog története

Első írásos dokumentumok alapján az 1250-es években említik mint pusztát, majort ami Pot nádor földesúr tulajdonában volt. A következő jelentősebb esemény 1279-ből származik, amikor IV. Béla,Jakab mesternek adományozta a területet, és ez 1279-ig tartott, amikor is II. András király megegyezett Jakab mesterrel és ismét királyi tulajdonba került majd Csütörtökhely néven vált ismertté.
1451-ben Pfingsmark, Pünkösdvásár néven szerepel az írásos dokumentumok alapján. Sokáig semmi említés nem történik a településről, később mint a magyaróvári főhercegi uradalom pusztája- Jessemajor- szerepel. Önálló községgé fejlődése 1938-ban kezdődik, amikor a magyar állam megvásárolta a főhercegi uradalomhoz tartozó Jessemajort.

1990. január 1-től önálló település, önálló önkormányzattal. Várbalog község településrésze Albertkázmérpuszta is, ami 5 km-re található. Albertkázmérpuszta az uradalom része volt az 1830-as években, ahol 46 telepes család élt, a kapott házban és a hozzátartozó földdel. Később a Major a - Mosonmagyaróvári Gazdasági Akadémia alapítója – Albert – Kázmér tulajdona. 1897-ben épült fel a gótikus templom, Frigyes főherceg és Izabella főhercegnő első fiúk ( Albrecht ) születése alkalmából, aki kilencedik gyermekük volt.

Ekkor a környék legszebb és legmodernebb majorja volt gyárakkal.Albertkázmérpuszta a Trianoni békeszerződés alapján Ausztriához került Féltorony határából először Hegyeshalomhoz került; 1946 óta Várbaloghoz tartozik.A határzár idején-mivel a településrész közvetlenül az államhatárnál fekszik- a jelzőrendszer mögé került ami aztán gyors elsorvadáshoz vezetett.Napjainkban lassan ujjáéled, először a templom lett felújítva majd lassan-lassan megújul a falu is.

A határok végleges eltűnése talán felgyorsíthassa a folyamatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maglóca története

Magyarország északnyugati részén, a 85-ös és a 86-os főút között helyezkedik el; Bősárkány és… Tovább olvasom