Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Román kamionosok zárták le a nagylaki átkelőt

Nagylak - Mintegy 200 román kamionsofőr rendezett néhány órás spontán sztrájkot hétfőn reggel a magyar-román határszakasz nagylaki határátkelőhelyénél, román oldalon. A magasnak tartott bírságok miatt tüntettek.
Órákra megállt a teherforgalom a nagylaki határátkelőnél tegnap fél kilenctől, mert a határ túloldalán mintegy kétszáz román kamionsofőr döntött úgy, hogy spontán módon tiltakozik a magyar hatóságok buzgósága ellen. A megmozdulást az váltotta ki, hogy egy román sofőrt a Magyarországra való belépéskor megbüntettek azért, mert nem tartotta be a számára előírt pihenési időt. Az egyik tiltakozó elmondta: vasárnap este kilenc órától hajnali háromig a magyar vámosok csak húsz teherkocsit ellenőriztek. Az ilyen kényszerű várakozás miatt órákat veszítenek a határnál, így meghaladják a pihenés nélkül engedélyezett vezetési időt, amiért aztán magyar területen kénytelenek borsos büntetéseket fizetni. A tegnap ezek után megbírságolt sofőr nem fizetett, megtagadta a határátkelést, és többi várakozó társával egyetértésben elzárta a határt. A tiltakozás végül békésen ért véget, a teherforgalom újraindult.

200 román kamionsofőr sztrájkolt Nagylaknál. Archív fotó.
200 román kamionsofőr sztrájkolt Nagylaknál. Fotó: DM/DV Archív. Képünk illusztráció.

A román kamionsofőrök panaszairól lapunkban többször, már hónapokkal ezelőtt is beszámoltunk. Véleményük szerint a magyar hatóságok túlbuzgók velük szemben, valósággal vadásznak rájuk, és mindig találnak valamilyen okot arra, hogy végül büntetést szabjanak ki. Ráadásul úgy érzik, a kirótt büntetések példátlanul magasak, nem egyszer elérik a 300-500 ezer forintot, de előfordul még ennél is magasabb. A szomszédos ország teherszállítóit tömörítő egyesületek szerint a magyar hatóságok által a román kamionsofőrökre kiszabott büntetések összege csak idén eléri a húszmillió eurót.

Mennyit kell a sofőrnek pihennie?

A sofőrnek négy és fél óránál többet nem szabad vezetnie egyhuzamban, ezt követően ki kell vennie az előírt 45 perces pihenőidőt, és a menetíró készülék, a tachográf üzemmódkapcsolóját ennek megfelelő állásba kell helyeznie – ennek révén ellenőrzik a kötelező pihenőidő betartását. Hat perc túlvezetésért 50 ezer, 6 és 20 perc közöttiért 100 ezer, 20 és 40 perc közöttiért 200 ezer, 40 és 90 perc közöttiért 300 ezer, 90 perc fölött pedig 400 ezer forint a bírság. Amennyiben például az ellenőrzés során a menetíró korong 4 óra 52 perc folyamatos vezetést, tehát 22 perc túlvezetést mutat, a bírság összege 200 ezer forint.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága a demonstrációt kiváltó esettel kapcsolatban lapunkat – a Magyar Közút Kht.-tól kapott adatok alapján – úgy tájékoztatta, hogy a kérdéses napon este kilenctől hajnal négyig nem 20, hanem 121 kamion lépett be Magyarországra. Hozzátették azt is, hogy a vám- és pénzügyőrség intézkedései miatt torlódás egyébként sem alakulhat ki, mivel ha az eljárás hosszabb időt vesz igénybe, a kocsit félreállítják az ellenőrzés elvégzéséhez, így az a további forgalmat nem akadályozza.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény hangsúlyozza: a vámhatóság az ellenőrzéseket a nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló, a vezetési időre, a megszakításra és pihenőidőre vonatkozó európai megállapodás (AETR) alapján végzi, amely egyformán érvényes minden uniós és egyéb, az egyezményhez csatlakozott országra. A bírságot jogsértés esetén a vonatkozó magyar jogszabály alapján állapítják meg, ennek alkalmazásától, illetve a meghatározott bírságösszegektől eltérni nem tudnak.

A statisztikákból egyébként kiderül: a nagylaki határátkelőhelyen szeptember elsejétől 589 esetben szabtak ki bírságot, ami az ötvenezresre becsülhető teherforgalom töredéke csupán. Az adatokból szintén kitűnik, hogy miközben a járművek hetven-hetvenöt százaléka román, a megbüntetett sofőröknek csak mintegy 30 százaléka, szám szerint 204. Megbüntettek 109 magyart és 77 bolgárt is, de szabtak ki bírságot egy-két tucat osztrák, cseh, német, spanyol, olasz, lengyel és török vezetőre is. A kiszabott közigazgatási bírságok teljes összege 172 és fél millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom