Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Lébény története

A település legfőbb nevezetessége az a XIII. századi templom, amely máig megőrizte eredeti stílusjegyeit.
A régészeti leletek tanúsága szerint az Árpád-kori település központja a Bille-dombon volt, ahonnét 32 veremházat, 62 küldő kemencét, tárolóvermeket és 6 kutat bontottak ki a régészek. Több veremházban találtak csak a Kisalföldre jellemző melegedőberendezést, az ún. "fűtőgödröt".

Egy 1208-ban kelt oklevél megerősíti a lébényi bencéseket a győr nembéli Pot István által adományozott birtokukban, melyen monostort építettek. A hadak útján fekvő falu sokat szenvedett a háborúktól. 1529-ben a Bécs ellen támadó törökök felperzselték, 1683-ban újból, 1841-ben egy hatalmas tűzvész pusztította. Az 1970-es évek végén Lébénymiklós néven összevonták Mosonszentmiklóssal, de mintegy 10 év "együttélés" után újra önálló községgé vált.

Lébény határában, a Fehér-tó felé haladva találhatóak a "forrástavak". Ez egy természetes úton létrejött tósorozat, amelynek partján sátorozásra kijelölt terület található. Fürdés, lovaglás, horgászás kínálkozik időtöltésül.

A település megközelíthető közúton: az 1-es fő közlekedési út, illetve az M1-es autópálya-leágazás mellett található.

Forrás: www.vendegvaro.hu

Olvasóink írták

  • 1. FülöpViktorné 2009. augusztus 25. 17:06
    „A nyitólapon azt olvasom, hogy Lébény lakosaink száma :"3,149" Szavakkal: három egész, száznegyvenkilenc ezred. Gondolom, hogy a helyes szám 3149, azaz háromezer száznegyvenkilenc. Éedemes lenne a tizedesvesszőt kitörölni, mert így egy kicsit mókás. Ilyen kis számnál nem szoktak helyiértéket tagolni, meg egyébként sem tizedesvesszővel!
    Fülöp Viktorné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levél története

A település megközelíthető: az 1-es úton vagy az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár után. Tovább olvasom