Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Kapuvár története

A Fertő-Hanság Nemzeti Park közelében lévő város egyik legfőbb értéke, hogy itt található a tájegység múltját, néprajzi különlegességeit bemutató Rábaközi Múzeum.

A honfoglalás idején itt volt a gyepűrendszer megerősített kapuja. A kapu védelmére erősséget emeltek és a "kapu" taghoz kapcsolódott a "vár" szó. 1387-ig királyi vár, ekkor a rábaközi Osl nemzetségből származó Kanizsayak kezére kerül. Őket a Nádasdyak, majd kis szünettel az Esterházyak követik a tulajdonosok sorában.

Az ország életében jelentős tisztségeket betöltő birtokosok elősegítik fejlődését. 1558-ban már mezőváros volt, s fejlődése - a török dúlást leszámítva - folyamatos. Bár 1871-ben mezővárosi rangja megszűnt, a XIX. század végén vasutat kapott, malom épült, kórház kezdte meg működését, majd később, a térség állattenyésztésére alapozva, ipar települt. A trianoni békeszerződés után egy ideig a megye székhelye volt. A II. világháború után gimnázium nyitotta meg kapuit. 1969-ben várossá nyilvánították.

Kapuvárhoz tartozik, de már kis faluvá nőtt Öntésmajor.

A település megközelíthető közúton: az M1-es autópálya felől a Sopron, illetve Ausztria irányába vezető 85-ös úton; vasúton: a Sopron-Győr vonalon.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóny története

A község első írásos emléke – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevél… Tovább olvasom