Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Darnózseli története

A település megközelíthető: az 1-es útról Mosonújhelynél, az M1-es autópályáról Lébénynél kell letérni, és tovább északi irányban, esetleg Mosonmagyaróvárról délkeleti irányban egy mellékúton Halászin keresztül.

A hajdan különálló, de a történelem során fokozatosan összeépülő két település, Darnó és Zseli alkotja a mai községet. Dombhorgason, a Duna-ágak által körülölelt falu legmagasabb részén van a temető, és itt építtette 1440 körül Héderváry Lőrinc az első templomot. Az építtető személye ezt valószínűsítheti, de írásos bizonyíték nincs rá. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy a ma látható apszismaradvány templomhajóját Viczai Jánosné Hédervári Katalin építtette. Halálakor (1681) már álltak a falak, de a befejezés fia, Viczai János nevéhez fűződik. 1703-ban szentelték fel a 18 méter hosszú, 8 méter széles egytornyú, egyhajós barokk templomot. A Duna áradásai ismételten megrongálták, a XIX. században egy tűzvész a teljes tetőszerkezetet és boltozatot elpusztította. 1965-ben. a restaurálás során az apszist felújították, és szemléletes módon jelölték a XVII. századi barokk templom alapfalait.

A hajdan különálló, de a történelem során fokozatosan összeépülő két falu, Darnó és Zseli lakói - hogy együvé tartozásukat kifejezzék -, közösen szorgalmazták a régi, sokat szenvedett, a falu fő utcájától távol fekvő templom helyett egy újnak megépítését. A tervek már 1914-ben készen voltak, de csak 1929-ben kezdték építeni, és 1930-ban szentelték fel.

Az 1809-es kismegyeri csata idején Szigetköz Napóleon csapatainak felvonulási területe volt. A Zseli erdő mellett kanyargó Hidegkúti-ér partján áll a "Francia kőkép". Az itt elesett lengyel származású George Rilovit emlékére állíttatta felesége. A falu is saját halottjának tekintette az idegen földben nyugvó tisztet.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóny története

A község első írásos emléke – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevél… Tovább olvasom