Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

A Dél-Alföld kincsei: elfeledett kastélyok

Az országos átlagot nézve a Dél-Alföldön található a legkevesebb egykori főúri rezidencia, de ezek is az elmúlt évtizedek során szinte teljesen feledésbe merültek. Magyarországon 1500-2000 közé tehető a kastélyok száma, közülük sok az üres, az elhanyagolt és a pusztulás szélére került.
A fertődi Esterházy, a keszthelyi Festetics, a gödöllői Grassalkovich és a nagycenki Széchenyi – hazánk talán négy legismertebb kastélya, amelyeket évente több ezer külföldi és hazai turista keres fel. Magyarország területén körülbelül 4000-4500 kastély és kúria található (pontos adat nincs), ebből 1500 és 2000 közé tehető a kastélyok száma. Az országos átlagot nézve a dél-alföldi megyékben található a legkevesebb főúri rezidencia, de az a kevés is már a feledés homályába merült, pedig építészetileg és szépségileg felveszik a versenyt az ország más hajdani úri lakhelyeivel.

A derekegyházi kastély.
A derekegyházi kastély

Kétségtelenül Csongrád megye egyik legimpozánsabb kastélyát Nagymágocson találjuk, amelyet Ybl Miklós tervei alapján 1896–1987-ben a Károlyi család építetett. Az ország egyik legbefolyásosabb famíliája 1722-ben szerezte meg magának a birtokot a hódmezővásárhelyi uradalomból, ahol ezután mintagazdaságot hoztak létre, amelynek később állítólag Petőfi Sándor apósa, Szendrey Ignác volt a jószágkormányzója. A hatalmas kastély eklektikus neobarokk, historizáló stílusban épült. A Károlyiak főként nyaranta lakták a 40 hektáros, arborétumszerű parkkal körülvett házat, amelyet ennek ellenére korszerű fűtési technikával szereltek fel: a nagyobb termekben padlófűtés volt, a világítást először gázlámpákkal, majd később gőzgéppel termelt villamos árammal biztosították. A hely turisztikai látványosságát növelik az Angol-kert ritka őstölgyei és fenyőféléi, valamint egy 10 hektáros tó. A nagymágocsi kastély – aminek csak bizonyos részeit látogathatják a turisták – 1954 óta szociális intézményként funkcionál, amely 365 ember befogadására alkalmas. Az intézmény működtetése évente 500-600 millió forintjába kerül az azt fenntartó Csongrád megyei önkormányzatnak. Az összeg jelentős részét a fűtés és az áramhasználat költsége teszi ki.

A szabadkígyósi kastély.
A szabadkígyósi kastély

A pusztulás szélén

A nagyrészt felújított és hasznosított kastélyok mellett pusztuló uradalmakat is találhatunk Csongrád megyében. A delmagyar.hu már többször beszámolt a Makótól légvonalban mintegy 15 kilométerre fekvő gencsháti Návay-kastélyról, amelyet tulajdonosa márciusban 10 millió forintért ajánlotta fel a Maros-parti város önkormányzatának. A képviselő-testület azonban egyhangúlag úgy döntött, nem vásárolják meg a romos épületegyüttest és a hozzá tartozó 3 hektáros parkot. A szebb napokat is látott kastély felújításához legalább 500 millió forintra lenne szükség.

Az országban az elmúlt ötven évben számtalan gazdátlan kastély tűnt el szinte teljesen nyomtalanul, mert az ott található értékeket, valamint tégla- és faanyagot széthordták a környékben élők. A felmérések szerint csupán azok az óriási főúri lakok maradtak meg jó állapotban, amelyekben valamilyen intézmény kapott helyett. Így gyönyörködhetünk még ma is például a Szentestől 13 kilométerre lévő derekegyházi, valamint az Eperjestől 20 kilométerre fekvő árpádhalmi kastélyban. Az előbbiben egészségügyi intézmény, míg az utóbbiban művelődési ház, iskola és könyvtár működik. Mindkét épületet a Károlyi család tagjai építették: a derekegyházit barokk-copf, míg az Árpádhalmon lévőt klasszicizáló, eklektikus stílusban. Az eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és egyéb mellékhelyiségekből álló kastély közelében egy igazi ritkaságnak számító favázas római katolikus kápolnát láthatunk.

A nagymágocsi kastélyhoz hasonlóan szintén Ybl Miklós tervezte a Békés megyei Szabadkígyóson található Wenckheim-kastélyt. A gróf Wenckheim Frigyes és Krisztina által 1875 és 1879 között emeltetett neoreneszánsz-eklektikus épület reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható, amely október 26-ig minden szombat délután 1 és este 8 óra között, vagy telefonos előzetes egyeztetés után tekinthető meg. A hatalmas épület hatalmi jelképnek számított, a család csak nyaralónak használta, így a kastély szobáiban elhelyezett értékes márványkandallókban sohasem lobogott tűz. A kastélyhoz 23 hektáros park tartozik, ahol franciakert, híd és egy évszádos szökőkút is található.

A nagymágocsi kastély.
A nagymágocsi kastély

Kastélyt, kúriát vennék!

Az interneten böngészve vagy a hirdetőújságokat lapozva számos eladó kastélyra és kúriára akadhatunk. A Tolna megyei Bölcskén például egy 20 szobás, 1100 négyzetméteres, felújításra váró kastélyt, 56 ezer 498 négyzetméteres telken 130 millió forintért kínálnak. Csepregen, az Alpok keleti lábánál a Nádasdy-család egykori 3 szintes kastélya várja új gazdáját, az ára 159 millió. Kúriát láttunk 35, 48 millió forintért is, sőt 220-ért is. Utóbbit Makovecz Imre tervezte. A legtöbb kastélyt és kúriát azonban nem magánemberek, hanem cégek vásárolják meg, az épületeket pedig többek között szálloda vagy wellness központként hasznosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom