Presztízsdíjas pálinka hír

Mészely Réka
2010.10.01. 15:21
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Látványfőzde, múzeum és gyümölcsaszaló is helyet kap a Héderváry Pálinka Udvarházban, melyet a Győri Likőrgyár Zrt. alakított ki egy 1773-ban emelt, sokáig ispotályként, majd moziként működő épületben.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.Igazi turisztikai attrakció nyitotta meg kapuit pénteken Héderváron: az egykori mozi épülete pálinkárium-látogatóközpontnak, egyedülálló interaktív főzdének, gyümölcsaszalónak és múzeumnak ad helyet.

Az ünnepélyes megnyitón Juhász József polgármester az eseményhez kapcsolódóan két nevet említett: gróf Viczay Mihályét, aki az ingatlant – melyben sokáig ispotály működött, de orvosi lakást is kialakítottak benne – 1773-ban emeltette, és gróf Khuen-Héderváry Károlyét, akinek a nevéhez az egykori szeszfőzde létrehozása fűződik. Nagy István országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy akkor lehet sikert elérni egy termékkel, ha azt kiváló minőségben gyártják. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója utalt a szeszfőzés évszázados hagyományaira a szigetközi településen, de a tervekről is beszámolt röviden.

Barabás Attila a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.Fotó: Krizsán Csaba
Barabás Attila a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.
Fotó: Krizsán Csaba


– A gyümölcsaszalás már elkezdődött, a gyümölcspárlat mellett bor-, cukornád- és gabonapárlattal is foglalkoznánk itt. Terveink között szerepel egy jó minőségű pálinkabrand kialakítása is, de a jövőbeni turisztikai fejlesztésekről is tárgyalunk – szögezte le a vezérigazgató.

A pálinkaházban múzeum is nyílt, amelybe a mosonmagyaróvári Radek Imre szolgáltatott anyagot: – Édesapám, Radek Sándor az 1948-as államosításig, tíz évig volt a hédervári szeszgyár vezetője. A tárlaton nemcsak szeszgyárvezetői oklevele látható, megőriztem régi fokolókat, okiratokat is.

Az udvarházat – melyet Szent Miklós, a pálinkafőzők védőszentje vigyáz – Németh László plébános áldotta meg. Helyben aszalt gyümölcsökkel is megkínálták a vendégeket.

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...