Környezetvédelmi díj: Gerab Műanyagfeldolg. és Szolg. Kft.

2004.11.26. 14:19
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

A 2004- es év Környezetvédelmi díját a Gerab Műanyag-feldolgozó és Szolgáltató Kft. vehette át.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.Szilárdtestek műanyagból

Vidák Gábor
Egy jó győri marketinges, ha igazán perspektivikus üzletet lát, nem sokat tétovázik, maga lát neki a megvalósításának. A Kisalföldi Presztízs Díjak 2004. évi környezetvédelmi kategóriájának nyertese legalábbis ezt tette.

Vidák Gábor, a Gerab Műanyag-feldolgozó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója eredetileg marketinggel foglalkozott, amikor megismerkedett egy környezetvédelmi tevékenységet folytató svéd társasággal. A svédek azóta továbbálltak, a Gerab pedig, a két évvel ezelőtti veszteségét feledtetve, tavaly csaknem az előző évi árbevételt elérő nyereséget produkált.

– Családon belül vásároltuk meg a svéd üzletrészeket 1998-ban – tudtuk meg az ügyvezetőtől –, azóta álltunk át a műanyag-feldolgozásra. A termocsigás extrudert, amire vállalkozásunkat alapoztuk, eredetileg faapríték brikettálására hozták be Magyarországra, a mi ötletünk volt, hogy átalakítjuk a műanyag hulladék újrahasznosítására. Részben a mi elképzelésünk alapján egy svájci cég Németországban is átállította ezt a gépet kommunális hulladék feldolgozására.

– Mindenféle műanyag hulladékot képesek kezelni?

– Elsősorban a polipropilént. Ezt főként élelmiszerek csomagolására használják, élelmiszer-ipari üzemekben a vágást, méretezést követően – különösen a kommunális hulladékhoz képest – viszonylag nagy mennyiség kerülne a szemétbe belőle, ha mi nem hasznosítanánk újra.

– Az előállított oszlopok szilárdsága felér például az akácéval?

– Igen. Német vizsgálatok bizonyítják, hogy használati értéke meghaladja a fáét, a betonét. Az ára pedig alacsonyabb.


Gerab-ugrás 2003-ban

A tavalyi év minőségi ugrást jelentett a tíz éve alapított Gerab Műanyag-feldolgozó és Szolgáltató Kft. tevékenységében. A műanyag hulladékok feldolgozására és újrahasznosítására specializálódott társaság megtalálta azt a piaci szegmenst, amely ötletét jelentős mennyiségű megbízással honorálta. A korábbi tanácsadási tevékenység során megismert, majd megvásárolt termocsigás extruder továbbfejlesztésével a különböző műanyag csomagolóanyagok gazdaságos újrafelhasználását tették lehetővé.

A családi vállalkozás alapterméke a 9x9x245 centiméteres, mintegy 16 kilogramm súlyú oszlop, amely alkalmas a különböző – vas, fa, beton – alapanyagú kerítéselemek kiváltására, ezzel a legszélesebb felhasználói kör igényeinek kielégítésére.

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...