Az év vállalkozása: Diadal Ruhaipari Zrt.

2007.11.30. 09:48
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

A múltra alapozott jövőben hisz Papp József, a kapuvári Diadal Ruhaipari Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.Papp József
Kamarai tisztségviselőként éppen tegnap tért vissza egy röpke brüsszeli tanulmányútról. Uniós képviselőink munkájának hatékonyságát vizsgálták, és nem voltak elégedettek.

– Más, az uniós csatlakozást sikertörténettel záró országok alulról építkeznek, az ő képviselőik szolgálattételnek tekintik megbízatásukat – összegezte röviden, de sokat sejtetően tapasztalataikat.
A szigorú, racionális szemléletet Papp József az élettől tanulta. A ruhaipari szövetkezetből alakult társaság a hazai privatizáció egyik legreménytelibbnek tűnő, az esélyegyenlőséget leginkább szavatoló – a gyakorlatban mégis a legritkábban alkalmazott – megoldását, a munkavállalói részvényprogramot választotta.

A kibocsátott 19 ezer részvényből 12 ezer ma is az aktív dolgozók tulajdonában, egyharmada pedig a nyugdíjasokéban van. Fő munkaadójuk a németországi székhelyű Triumph International női fehérneműket forgalmazó multi, de 1994–2004 között a szintén német VOLMA cégnek férfifehérneműt is gyártottak amerikai licenc alapján. A társaság két telephelyen, öt varrodában hatszáz aktív foglalkoztatottnak ad munkát. A legfőbb veszély a bérmunkajelleg miatt leselkedik rájuk: a megbízó bármikor áttelepülhet alacsonyabb bérköltségű országba. Legfőbb törekvésük, az önálló, független piaci társaságként megjelenő, magas színvonalú termékeket gyártó erős vállalat megteremtése is ebből adódik.

Papp József tehát egyszerre gondol a cégvezetés utánpótlásának kinevelésére és a biztonságosabb jövőt szolgáló innovációra. Ruhaipari klaszter létrehozásán fáradozik, biztató tárgyalásokat folytatott ez ügyben a szomszédos országokban. Könnyen lehet, rövidesen ismét felveszik a gyártási palettára a férfifehérnemű-gyártást.

Diadal Zrt.
A Diadal Ruhaipari Zrt. négy évtizede működik a Rábaköz térségében, Kapuváron. Az akkor még „nyugatnémet" Triumph női fehérneműgyártó fűzőtermékeinek gyártására szakosodtak. Ma is főként a német társaság látja el munkával a céget, amely időközben először szövetkezetté (1984), majd részvénytársasággá (1991) alakult. A legmodernebb női fehérneműktől a német egészségügy által támogatott női alsóneműkig terjed gyártási palettájuk. A piaci helyzetet jellemzi, hogy megbízójuk a korábbi ötéves szerződések helyett manapság félévente versenyezteti őket az újabb és újabb megrendelések elnyeréséért. A
Diadal nevéhez hűen tartja magát, és a kapuvári térség legnagyobb női munkáltatójaként minőségi munkával állja a sarat a távol-keleti dömping által támasztott versenyben. Hogy ez mennyire kemény feladat, mutatja, hogy a tavalyi, szép eredménynek számító 47 millió forintos értékesítési árbevétel-növekményüket csak romló jövedelmezőség mellett tudták elérni.

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...