A vállalkozó szellem gálaestje - Galéria

Rimányi Zita
2008.11.20. 21:59
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Győr-Moson-Sopron - A régió gazdasági életének rangos társadalmi eseményén, a Kisalföldi Presztízs Díj gáláján a világválság ellenére idén is volt ok ünneplésre. A kivezető útra ugyanis az olyan vállalkozások segítségével térhetünk rá mielőbb, amelyek a hetedszer kiosztott elismerésre méltóak.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.
Látvány, elegancia, szórakozás, no és nem utolsósorban üzleti kapcsolatok megalapozása – a Presztízs-díjat mindig különleges rendezvény keretében adták át, ebben a tegnapi, hetedik gálaest sem tért el az előzőktől. Viszont amiatt különlegesnek számított, hogy a világválságból, a recesszióból kivezető út megtalálása érdekében a szokásosnál többet esett szó az összefogásról, az abban rejlő erőről.
A hetedik alkalommal megtartott díjátadóra a győri egyetemi csarnokot az előző évek tapasztalatára alapozva, de új ötletekkel varázsolták ünnepi díszbe.

Képek a Presztízs-gálláról. Galéria!

A győri egyetemi csarnok fényjátékkal, hófehéren, szépen terített asztalokkal, felmasnizott székekkel várta a meghívott vendégeket. A belépőjegy jótékony célokat is szolgált, amiért cserébe remek szórakoztató műsort kaptak. A díjátadó ceremónián fellépő művészek, a magyar könnyűzene igényes ágainak képviselői – a Hot Jazz Band, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és az Adagio énekesei – újraálmodták az operett műfaját és ismert melódiákat szólaltattak meg a szokásostól eltérően, ahogy mondani szokták: „ugyanazt, de kicsit másképp". Ez a kifejezés, a tartalma pedig napjainkban a gazdasági életben is alkalmazandó. Az üzleti világ szereplőinek is olyasmi jár manapság a fejében, mint a gála fellépőinek a felkészülésükkor, ugyanis a szokásos módon minden egyes nap meg kell küzdeniük cégük, vállalkozásuk fennmaradásáért, csak most egy kicsit másképp, mint korábban, a bevett gyakorlatot is át kell alakítani. A gazdasági világválság átírta a stratégiáikat, az előállt helyzetnek megfelelő lépéseket kell találniuk boldogulásukhoz, ami a térségben élő sok ember megélhetését is jelenti.

Az est háziasszonya, Ördög Nóra tévés szerkesztő-műsorvezető is a történelmi múltat idéző zenés összeállítás kapcsán beszélt arról, hogy hazánk a múlt századelő óta nagyhatalom az operett terén, amit a gazdaság akkoriban nagy tempóban fejlődő időszaka tett lehetővé. Ám a pénzügyileg kedvező korszakot egy nehezebb előzte meg, amikor csak kiegyezve, együtt sikerült az embereknek a fellendülést elérniük. Ezzel pedig már napjaink teendőire utalt, amiben épp a megjelenteknek, a korábban és a most díjazottaknak, a következő évek esélyeseinek, azaz a példamutató vállalkozásoknak lehet nagy szerepük. „A nehézségeket legyőzni csak vállalkozó szellemű emberekkel lehet" – szögezte le Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is.

A fejlődés persze eddig is rendre változtatásokkal járt és a Presztízs-díj alapítói is évről évre alkalmazkodnak kiírásukkal a régió gazdaságának, egyéb fontos történéseinek alakulásához. Ezért idén megint változás történt a választható kategóriákban is: Az év vállalkozása kategória megbontásával létrejött Az év ipari vállalkozása és Az év vállalkozása – szolgáltatás díj. Egyre több ugyanis szerencsére megyénkben az elismerésre érdemes, példamutató teljesítményt felmutató vállalkozás, ezért érdemes a két egymástól jelentősen eltérő ágazatban külön-külön megmérettetést biztosítani nekik és megbecsülni díjjal is egyet-egyet az ipari cégek és a szolgáltatók közül is.

A bírálóbizottság tagjainak szempontjain ez igazából nem változtatott, ezúttal is az adott feladatot, hogy a számos elismerésre méltó eredményt felmutató pályázó közül úgy válasszák ki a díjra javasoltakat, hogy ne csak a nyereséget vegyék számításba. A győri Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az alapító vállalatok szakembereiből álló zsűri mérlegelte többek között azt is, milyen menedzselési formákat alkalmaz a cég, milyen a kapcsolata környezetével, milyen hatást gyakorol az adott vállalkozás a régió, a megye gazdasági életére, munkaerőpiacára – azaz hány embernek biztosít megélhetést –, vagy innovatív megoldásaival mennyiben járul hozzá az iparág fejlődéséhez. Most mindez azért is fontos, mert a gazdaságélénkítő és a társadalmat befolyásoló tevékenység a recessziós hullámvölgyből kilavírozáshoz járulhat hozzá egy-egy evezőcsapással.

S hogy mennyire nemcsak a pénzről, az anyagi javakról szól a Presztízs-díj, azt a tavaly bevezetett különdíj is bizonyítja. A díj közösségért címmel olyan szervezeteket kívánnak elismerni az alapítók, amelyeknek a tevékenysége túlmutat az üzleten. Első ízben a Revita Televízió részesült a díjban, ezúttal a Vaskakas Bábszínház, mivel a kis társulat nagy ereje, hogy számos szabadtéri, nagy látogatottságú ingyenes rendezvényt tart, szervez. A másik két jelölt is – a Família Nagycsaládosok Egyesülete és a Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért – kap százötvenezer forintos támogatás tevékenységéhez.

A téren az egyes kategóriák közt nincs eltérés, hogy az eddig díjazottak mind profitáltak az elismeréssel járó jutalomból. Azért is érdemes ugyanis a Presztízs-díjra nevezni, mert az erkölcsi siker mellett a Lapcom kft. a nyilvánosság erejével támogatja a győzteseket, akik az elnyert kommunikációs csomaggal lehetőséget kapnak a megjelenésre a Kisalföldben és a kiadó egyéb termékeiben. A nyertes pályázóknak ez átlagosan négyoldalnyi megjelenést jelentett, s az elkövetkező évben a mostani győztesek megoszthatják országgal-világgal, mi a kiemelkedő siker titka.

Idén a tavalyinál több, negyven pályázat érkezett a felhívásra. Közülük 2008-ban a Kisalföldi Presztízs Díjat Az év ipari vállalkozása kategóriában a Leier Hungária Kft. nyerte, Az év vállalkozása – szolgáltatás díjat a Sopron Bank Zrt. Az év középvállalkozása a Matusz-Vad Kft. lett, Az év üzletembere Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Az év innovációja díj a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.-hez került, Az év kisvállalkozása díj Szalay Imre esztergályosmesterhez.
A díjátadó ceremónián fellépő zenészek, énekesek – a Hot Jazz Band, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és az Adagio – megmutatták, hogy kell megújítani a bevált dallamokat.

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!

Olvasóink írták

  • 1. antalszabo 2008. november 21. 18:38
    „gratulálok.))”
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...