Labdarúgás

2024.04.10. 11:48

Legendás csornai kupasikerekre emlékezünk

Papp Győző

Az 1977-es csornai csapat a Népstadionban. Állnak, balról: dr. Papp László elnök, Koós László edző, Pásztor, Csonka, Konkoly, Hernicz, Tatai, Horváth G., Póczik, Milus, Turbók, Tihanyi, Pődör. Guggolnak: Németh László, Papp Ferenc, Németh, Fehér, Balázs, Sulyok, Lukács, Kocsis, Élő, Kovács Miklós.

A Rábaköz fővárosában napjainkig felejthetetlen dátum 1977. április 20. Negyvenhét évvel ez- előtt a Magyarország–Csehszlovákia (2–0) válogatottmérkőzés előtt a Népstadionban ekkor rendezték a Szabad Föld-kupa-döntőt, amelyet a Csornai SE nyert meg a Szeghalmi MEDOSZ ellen. Az erkölcsi elismerésen túl a győztes együttes felszerelést és egy NDK-beli utazást kapott. Mindkét településről különbuszok és -vonatok indultak Budapestre, 8000 néző foglalt helyet a lelátókon. 
Már a 6. percben megszületett a Csorna vezető gólja: Németh remekül indította Balázst, aki 18 méterről bombagólt zúdított a bal felső sarokba, 1–0. A tudósítás szerint a 27. percben Balázs labdájával Hernicz lefutotta a védőjét, középre adott és Balázs az ötösről elegáns mozdulattal továbbított a hálóba, 2–0. A 60. percben mesterhármast érhetett volna el Balázs, mert Fehér buktatásáért büntetőt ítélt a játékvezető, de a szeghalmi kapus, Kozári nagy vetődéssel hárított. 
A Kisalföldben évtizedekkel később Balázs László így emlékezett a népstadionbeli góljaira: 

Az elsőt harmincöt méterről, a másodikat Németh Laci beadásából szereztem. Nagyszerű, összetartó csapat voltunk, igazi barátok. A mai lehetőségek mellett az NB II-ben is megállnánk a helyünket. 

Csornai bomba a Népstadionban.

Koós László edző csapata ebben az összeállításban szerepelt a döntőben: Póczik – Pásztor, Horváth G., Tatai, Csonka – Németh, Fehér, Turbók (Konkoly) – Balázs, Hernicz, Sulyok (Lukács), a Szabad Föld szerint kapott érmet Mikes és Élő is. 
Egy évvel később, 1978-ban a Csornai SE újra játszhatott a Szabad Föld-kupáért, ahol a döntőben a Tiszavasvári volt az ellenfele. 

Rendhagyó módon, ezúttal november 1-jén, az Üllői úti stadionban játszották a finálét, méghozzá a Ferencváros–Magdeburg KEK-mérkőzés előtt. A meccs második félidejét már 25 ezer ember szurkolta végig. A csornai foci újabb szép napja volt ez. 

A 27. percben Sulyok beadását Konkoly lekezelte és 12 méterről a léc alá bombázott, 1–0. Egy perc sem telt el, ismét Sulyok száguldott el a szélen és beadását Melegh elegánsan perdítette a hálóba, 2–0. A második félidőre eleredt az eső, a csúszós pályán a Vasvári mindent egy lapra téve rohamozott. Egy perccel a mérkőzés vége előtt egy szöglet nyomán kipattant labdát Németh óriási erővel bombázott a jobb felső sarokba, 3–0. A Fradi közönsége nagy ünneplésben részesítette a csornai zöld-fehéreket. 
A Csornai SE győztes csapata: Szigeti (Turi, 86.) – Pásztor, Hernicz, Milus – Horváth I, Varga (Potyondi, 85.) – Tatai (Kránitz, 86.), Németh – Melegh (Horváth II, 81.), Konkoly (Nagy, 76.), Sulyok. Edző: Tihanyi György. 
Az egykori középhátvéd, Hernicz Sándor később így idézte a daliás időket: 

Az egymást követő évek kétszeres kupagyőzelme azóta is szinte egyedülállónak számít a magyar amatőr labdarúgásban. Visszamenőleg is köszönöm a szurkolóknak az akkori biztatást. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában