Fiatalok a fókuszban

2024.03.28. 20:53

Autósportban is az élre tör a győri Széchenyi István Egyetem – galéria

A győri Széchenyi István Egyetem UNI Győr WMS gokartcsapata kiemelkedő sikereket ért el az elmúlt időszakban. Erről, valamint a csapat terveiről számoltak be az egyetem és a csapat képviselői.

Szabó Gábor

Bemutatkozott a Széchenyi-egyetem autósport-szakosztálya.

Fotó: Csapó Balázs

A sajtóeseményen jelentették be, hogy Lipovics Patrik, a KMS Europe gokartcsapat versenyzője a jövőben szorosabb együttműködésbe kezd a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) motorsportszakosztályával. Ez a partnerség még erősebb kapcsolatot teremt a csapat és az egyetem között, és új lehetőségeket kínál mind a versenyzőnek, mind az intézménynek.

A beszédeket prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese kezdte, aki elmondta: "Megtisztelő, hogy részesei lehetünk ennek a projektnek is. A sport az egyetem számára nagyon fontos. Az autósporttal szorosan összefügg a mérnökképzés is. Fontos, hogy a legújabb szakmai eredmények alapján történjen a képzés. Örömmel számolhatok be a sikereinkről, például arról, hogy a SZEnergy Team világbajnok lett. Nem véletlenszerű volt ez az eredmény, markánsan a mi rendszerünk volt a leghatékonyabb. Ami még nagyon fontos, látva itt a fiatal, még általános iskolás versenyzőket, hogy minél korábban megtaláljuk a tehetségeket, annál könnyebben tudjuk biztosítani az utánpótlást, ezzel pedig a továbbiakban is sikereket érhetünk el." 

Dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének elnöke arról beszélt, hogy manapság az egyetemek, sportszervezetek versenyeznek egymással, és erre a versenyre jól kell reagálni.

"Látható, hogy az UNI Győr név több sportágban megjelenik, eredmények vannak. Hozzáteszem, gyakorlatilag minden esetben a csapatok, a versenyzők kersnek meg bennünket. A sportszervezetek a kezdeményezők, mert azt látják, érzik, hogy a családok számára rendkívül fontos, hogy a sportkarrier mellett mi lesz a tanulással. Jó néven veszik, ha partneri kapcsolatban van az adott klub a középiskolákkal, az egyetemmel. Ezzel ugyanis kettős életpályamodellt tudunk kínálni. Egy éve alapítottuk meg az autómotor-sport szakosztályunkat. Bízunk benne, hogy jó helyre tettük le a voksunkat. Nem követni szeretnénk más egyetemeket, azt szeretnénk elérni, hoy ha az autómotor-sportot bárhol megemlítik, akkor arról a Széchenyi-egyetem ugorjon be mindenkinek."

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Győr kedvező megítélését emelte ki: "Bármerre járok az országban, kíváncsi vagyok, mit gondolnak városunkról mások. Általában az jön le, hogy gazdaságilag erős város, ahol jelen van a minőségi ipar, sokszínű a kulturális élet, melynek része a sport is. Az oktatást is kiemelik, és előkelő helyen áll a Széchenyi István Egyetem is. Magam is bízom benne, hogy gokart – ahol már több fiatal is megmutatta már tehetségét – ugyancsak ráirányítja a figyelmet az egyetemre. Ehhez kívánok további sikereket a résztvevőknek."

 

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. elnöke így fogalmazott: "Három éve fogalmaztuk meg a város autósport stratégiáját, hiszen Győrben jelen van a sportág tradíciója, emellett pedig erős az autóipari kötődés is. Ezt pedig tovább szeretnénk erősíteni. Kiemelten kell kezelni az utánpótlásnevelést. A gokart az autóversenyzés első lépcsőfoka, érdemes pénzt, energiát, figyelmet fordítani erre, hiszen ez lehet a mi zászlóshajónk. Remélhetőleg az országban is lesznek majd követők. Hozzáteszem, mi nem főszereplők szeretnénk lenni, hanem a hátteret biztosítjuk, hogy a sportolóknak csak a versenyekre kelljen koncentrálniuk." 

Willisits Vilmos, az UNI Győr WMS csapat vezetője elmondta: "Jelenleg valamivel több mint negyven versenyzőnk van, célunk, hogy ezt a számot növelni tudjuk. Nagyobb létszámból, főleg ha minél fiatalabb korban elkezd valaki versenyezni, több jó és sikeres versenyző jöhet ki. Fontos számunkra, hogy a tömegsportot is fejlesszük, minél nagyobb kört, minél fiatalabb korban meg tudjunk szólítani. Mi is abban reménykedünk, hogy országos mintaprojekt lehetünk." 

Kálmán Péter, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökségi tagja, a KMS Europe csapat vezetője kiemelte: "Győri születésűként nagy örömmel állok most itt. Beleborzongok, hogy részese lehetek ennek az egésznek. Édesapám nyugdíjazásig ebben az intézményben tanított, szinte itt nőttem fel, szóval nekem ez érzelmi döntés is volt. Munkatársaimmal azon leszek, hogy a tapasztalatot, a tudást átadjuk, teljes szívvel és lélekkel."

A versenyzők közül ifj. Willisits Vilmos, az UNI Győr WMS csapat versenyzője 13 éves, a győri Móra-iskolában tanul.

"Egészen fiatalon, két és fél évesen ültem először gokartban, az első versenyem négy és fél éves koromban volt. Az eredményre nem emlékszem, de élveztem. Két versenysorozatban szerepelek idén" – mondta a tehetséges versenyző. 

Lipovics Patrik, a KMS Europe csapat versenyzője 14 éves, a Péterfy-iskola tanulója.

"A gokart előtt kajakoztam, eveztem, három évig jégkorongoztam, de végül a gokart mellett kötöttem ki. Elektromos gokarttal kezdtem, először csak elmentünk családdal, barátokkal kipróbálni, aztán megtetszett, jött a gokart-szakkör, majd a gokart-tábor. Hat éve a szülinapomra megkaptam első gokartomat, ott el is dőlt a sorsom. Öt éve volt az első versenyem Kecskeméten, azóta pedig rengeteg versenyen indultam, idén négy vagy öt hazai és nemzetközi sorozatban veszek részt" – árulta el Lipovics Patrik.

A tájékoztató előtt és után meg lehetett tekinteni a csapat legújabb fejlesztéseit és az általa használt technológiákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában