Labdarúgás

2024.02.07. 13:21

Foci - Hány győri labdarúgó játszott az ETO bajnokcsapataiban? Utánajártunk, mutatjuk a számokat

Napjainkra nemcsak a világ vált nemzetközivé, hanem a labdarúgás is. A régi időkhöz képest kevesebb jelentősége van annak, egy-egy csapatban mennyi a hazai futballista és mennyi az odaigazolt vagy a légiós.

Papp Győző

A Győri ETO csapata 1963-ban. Hátsó sor, balról: Pécsi Béla szakosztályvezető, Palotai, Szániel, Izsáki, Morvay, Orbán, Kiss, Horváth, Máté, Hidegkuti Nándor edző, Dombos Ágoston pályaedző. Első sor: Szaló, Bulyovszky, Szabó B., Barna, Tóth, Keglovich, Soproni, Korsós, Glaser.

Nemrégiben az ETO egyik, a hatvanas években ismert játékosa így nyilatkozott a médiában: 

Az én időmben a csapat hetven százaléka győri volt, most meg talán két játékos az.

Ez adta az ötletet, az érdekesség kedvéért utánajártunk, az ETO 1963-as bajnokcsapatára nézve ez az állítás hogyan állja meg a helyét. Győrinek tekintettük, aki a városban született, illetve felnőttkora előtt került az ETO-ba. Nem győrinek, aki felnőtt futballistaként igazolt a zöld-fehérekhez.

Nos, ilyen szempontok alapján Koós László, Orbán Árpád, Tamás László, Szaló József és Glaser József képviseli az első kategóriát. A második csoport tagjai, zárójelben a korábbi klubjukkal: Barna Sándor (ZTE), Tóth László (Nagyszentjános) kapusok, Palotai Károly (Békéscsabai Építők, illetve Freiburg), Máté János (MTK), Morvay Lajos (Kaposvári MTE), Izsáki László (Tatai SZSE), Korsós István (Zalaegerszegi Dózsa), Orosz László (Komáromi Textiles), Povázsay László (MTK), Keglovich László (Soproni VSE), Kiss Zoltán (Újpesti Dózsa), Szániel János (Csepel), Adrigán Zoltán (Mosonmagyaróvári TE) mezőnyjátékosok.

Ilyen távlatból már tévedhet az emlékezet: a 18-as keretből tehát csak 5 volt a győri. 

A nyolcvanas években két aranyérmet szerzett a Rába ETO, ennek a sikersorozatnak 27 játékos volt több-kevesebb alkalommal részese. 

A cikk előző részében vizsgált szempontok alapján győri játékosnak tekinthető: Csonka Gyula, Glázer Róbert, Gyurmánczi Attila, Hannich Péter, Hlagyvik Gábor, Magyar Lajos, Palla Antal, Pardavi Károly, Póczik József, Szabó Ottó, Szijártó László, Turbék István, Varga József és Wunder ­András.

Az igazoltak: Burcsa Győző (Videoton), Füzi Géza (Petőháza), Hajszán Gyula (Soproni SE), Hornyák Béla (Kossuth KFSE), Kiss Csaba (Pécsi MSC), Koltai István (Mosoni Vasas), Kovács László (Videoton), Mile Sándor (Szolnoki MTE), Onhausz Tibor (FTC), Rezi Lajos (Bakony Vegyész), Szentes Lázár (ZTE), Szepessy László (Kecskeméti SC) és Vági János (Kecskeméti SC). Itt „a győriek győztek” 14:13 arányban. 

A 2012/13-as bajnokcsapatban 34 játékos jutott szóhoz, immár sok külföldivel. Itt mindössze Dudás Ádám, Kalmár Zsolt, Koltai Tamás, Matetits István, Novák Csanád és Varga Tamás alkotja a győri kontingenst, utóbbi három a bajnokság legvégén kapott epizódszerepet egy-egy alkalommal. 

Mint ahogy kitűnik, a játékosok származása önmagában nem visz közelebb a sikerhez, ennél fontosabb a tudás, a profizmus és a klub szeretete. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában