Kézilabda

2024.02.02. 16:20

10 éve hunyt el Karl Erik Böhn, aki vezetőedző is volt Győrben

Tíz évvel ezelőtt, 2014. február 2-án hunyt el a norvég Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Kisalföld.hu

Emberileg és szakmailag is nagyon sokat kaptunk tőle. Leginkább a ritkaság számba menően pozitív kisugárzása ragadott meg, bárkiben fel tudta erősíteni legjobb tulajdonságait és legfőbb erényeit kézilabdázóként, ennek óriási szerepe volt abban, hogy 2012-ben bronzérmesek lettünk vele az Európa-bajnokságon

 - emlékezett a szövetség honlapján Görbicz Anita, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a Győri Audi ETO KC elnöke, aki játékosként Győrött és a válogatott csapatkapitányaként is tanítványa volt a norvég szakembernek.

Az 1965. február 14-én született Böhn játékosként 126-szor szerepelt hazája válogatottjában. Visszavonulását követően először a norvég férfiválogatott másodedzőjeként dolgozott és 1996-ban részt vett a világbajnokságon. A Drammen férficsapatával 1999-ben KEK-elődöntős, 2001-ben KEK-negyeddöntős volt. A Larvik női együttesével ötszörös bajnok, KEK-győztes és KEK-döntős lett.

Akkori élettársa, Heidi Löke győri átigazolása miatt menesztették, és ezt követően, 2011-ben lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fél szezon erejéig a Győr vezetőedzőjeként is dolgozott, és a klubbal Bajnokok Ligája-döntős, valamint bajnok volt 2012-ben.

A válogatottal 2012-ben Európa-bajnoki bronzérmes lett, a magyar nemzeti csapat azóta sem jutott el az elődöntőig világversenyen.

Ő volt az első külföldi szakvezető a magyar válogatott élén. Szaktudásával, közvetlen viselkedésével, humorával gyorsan a játékosok és a szurkolók kedvence lett.

Böhnnél 2013 februárjában diagnosztizáltak akut leukémiát. A szakember hat kemoterápiás kezelésen és egy csontvelő-átültetésen esett át, 2013 novemberében pedig úgy tűnt, sikerült legyőznie a betegséget, ám karácsony előtt kiderült, hogy leukémiája gyógyíthatatlan. A 49 éves edzőt a tonsbergi kórházban érte a halál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában