Női kézilabda

2023.12.11. 21:16

A magyar válogatott 10. lett a világbajnokságon, ezzel olimpiai selejtezőt vívhat

A magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőtornán játszhat, miután a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján drámai csatában 23–22-re legyőzte a horvát csapatot. Az összesítés alapján a magyar együttes a tizedik helyen zárt. Alapesetben a vb 2–7. helyezettjei játszanának áprilisban ötkarikás kvalifikációt. Ez azonban tovább tolódott a franciák és a norvégok negyeddöntőbe jutásával, valamint a brazilok helyezésével.

Kisalföld.hu

Albek Anna és Gyõri-Lukács Viktória örül a győzelemnek.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Eredmény, középdöntő, 3. forduló, I. csoport (Göteborg): Magyarország–Horvátország 23–22 (8–11)

A Győri Audi ETO játékosai közül Győri-Lukács Viktória 5, Szöllősi-Schatzl Nadine 1, a Motherson Mosonmagyaróvárból Albek Anna 2 gólt lőtt, Pásztor Noémi nem talált be.

A tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán Japánnal, Kamerunnal és a mostani vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik. A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint az áprilisi selejtezős torna megrendezésére pályázni kellett, az MKSZ ezt megtette. A nemzetközi szövetség a jövő héten dönt a rendezőkről.

Golovin Vlagyimir szerint együttese elhitte, hogy az utolsó negyedórában csodát tud tenni, ennek volt köszönhető a horvátok legyőzése. A szövetségi kapitány kiemelte: jó ez a csapat, hiszen amit eddig megbeszéltek, az mindig működött.

"Bármit gyakoroltunk és beszéltünk meg, ezen a meccsen negyven percen keresztül nem voltunk jók taktikailag. Az utolsó húsz percre viszont váltottunk a kicsit eltolt öt-egyes védekezésre, amit tegnap gyakoroltunk a Montenegró–Horvátország mérkőzésből tanulva, de nem gondoltam, hogy az utolsó húsz percet folyamatosan így kell védekeznünk" – fejtette ki.

"Két szerzett labda akkora erőt adott, hogy elhittük, tizenöt percben is tudunk csodát tenni. A végén mindenki hozzá tudott tenni védekezésben és támadásban is. Kiemelhetjük Böde-Bíró Blankát is, aki hetest és ziccereket hárított, ami még egy kis pluszt adott, hogy higgyünk – emelte ki kapusát Golovin. – A sport olyan, hogy szerencse kell hozzá. Most hozzánk is pártolt, és ugye mondják, hogy ahhoz szegődik, aki többet tesz érte."

A szövetségi kapitány elárulta: védekezésben tervben volt, hogy keresni fogják a testkontaktust, ennek ellenére a horvátok negyven percig azt csinálták, amit akartak, a záró húsz percre viszont úgy lezárták a területeket, hogy nem volt levegő a horvát játékosok körül.

"Megvoltak az ütközések, a megállító faultok, ketten voltunk egy emberen, nem ment tovább a labda, a védekezésben ez a jó mentalitás azt eredményezte, hogy az addig nyugodtan játszó horvát válogatottat zavarba hoztuk. Nagyon egységesek voltunk a végén. Nálunk nincs most olyan játékos, aki egyedül meg tud nyerni meccseket, csapatként viszont sok mindenre képesek vagyunk" – fogalmazott. Kiemelte: nagyon örülnek a győzelemnek, amely lehetővé tette az olimpiai selejtezőtornán való részvételt.

"Folytatnunk kell az elkezdett munkát, úgy látom, hogy nem hiába dolgoztunk ennyit" - zárta gondolatait.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában