16. Nemzeti vágta

2023.10.01. 19:17

Szépen helyt álltak a térségünk lovasai a Nemzeti Vágta döntőjén - Soksok fotó

Hat tapasztalt észak-dunántúli lovas szállt nyeregbe hétvégén Szilvásváradon a 16. Nemzeti Vágtán. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a győri Ördöglovasok kápráztatták el a teltházas aréna nézőközönségét.

Simon Roberta

Lángoló produkcióval kápráztatták el a nézőket a győri trükklovasok a 16. szilvásváradi Nemzeti Vágtán.

Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta

Idén vidékre költözött Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovasversenye, a Nemzeti Vágta. A döntő futamokra izgatottan készültek a térség lovasai, rajthoz állt a hétvégén Nyúl, Iván, Rábatamási, Rábakecöl és Tata képviseletében is egy-egy páros.
Idei újdonsága volt a versenynek, hogy az elővágtákon és a döntőn is a magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhattak. A nemzetközi futam valamennyi lovasa pedig lipicai lóval szállt versenybe.

Kocsitolás és trükklovaglás

Különleges program évről évre a kocsitoló verseny, amelyben az Iváni Lóbarátok Egyesülete is részt vett, végül a döntő futamban harmadik helyet értek el.
Az egyik leglátványosabb produkciót ismét a győri Ördöglovas csapat produkálta. Pazar, tüzes és kicsit sem veszélytelen előadásuktól a teltházas közönségnek is elállt a szava.

A szervezők szerint a szilvásváradi pálya a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvezett, a sikeres szerepléshez ló és lovasa még erősebb együttműködésére volt szükség idén.

Nyúl a középdöntőbe repült

A nyúli Marczali Laura neve már ismerős lehet, a korábbi években kishuszárként is megmérette magát, tavaly volt az első alkalom, hogy a Nemzeti Vágtán a felnőtt kategóriában szállt versenybe. Akkor kevés ideje volt összeszokni új lovával, Kökénnyel, idén nyárra viszont már összecsiszolódott párosként álltak rajthoz. Sikerrel is zárult az első szilvásváradi mérkőzés, hiszen Laura ismét Nyúl községet képviselve hatalmas eredményt ért el. A szombati előfutamában az első helyet szerezte meg, így a vasárnapi középdöntőben ismét teljesíthetett, ahol harmadikként ért célba. A fiatal tehetségre nem csak családja és barátai nagyon büszkék, hanem a település lakói is, akik egyként szurkoltak érte a faluban.

A nyúli Marczali Laura hatalmas győzelmet aratott szombaton az előfutamában, a középdöntőben harmadikként ért célba Kökénnyel. 
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta

Előfutamokon mérkőztek

A 16. Nemzeti Vágta döntőjébe több gyakorlott vágtázó is bejutott. Somogyi József Remény hátán, Iván színeiben szállt nyeregbe a felnőttek közt, Takács Gábor és Szellő nevű lova pedig Rábakecölről érkezett Szilvásváradra. Tapasztalt párosként mérettette meg magát Rábatamást képviselve Kocsis Mátyás és Széplaki Rózsa. A szomszédos megyéből pedig Mátyás Edina Daniella Mámor hátán Tatát képviselte a vágta első előfutamán.

Somogyi Józsefnek hajszál híján múlt a középdöntőbe kerülés, az iváni lovas és lova a második helyen ért célba. Mátyás Edina Daniella és Kocsis Mihály harmadik helyre futott be a saját futamába, míg a rábakecöli Takács Gábor a negyedik helyet zsebelte be. Mivel a felnőtt mezőny előfutamainak elsőként célba érő versenyzői jutottak a középdöntőbe, így ők már nem szállhattak nyeregbe vasárnap.

Iván - Somogyi József és Remény 2. hely az előfutamban
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta
Kocsis Mátyás és Széplaki Rózsa az előfutam 3. helyére futott be.
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta
Rábakecöl -  Takács Gábor és Szellő előfutam 4. hely
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta
Tata - Mátyás Edina Daniella és Mámor az előfutamban 3. helyen ért célba
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta

Méltó versennyel zárult a 16. Nemzeti Vágta döntője, melyet Kecskemét képviseletében Tóth Tamara nyert meg Galaxy nevű lovával.
 

Sérülés miatt új beugró

Idén csak egy kishuszárnak szurkolhattunk a Kisalföldről: Czinder Kata az Iváni Vágtán kvalifikálta magát Rábatamási képviseletében Angéla nevű lovával. A 14 éves csornai fiatal újoncként azonnal sikert aratott, de időközben lesérült, így Szilvásváradon már nem szállhatott versenybe. Helyette, Halászy Boglárka ült Angéla nyergébe a 16. Nemzeti Vágtán. A hirtelen beugrás nem várt sikert hozott, ugyanis a rábatamási lovas második helyen ért célba az előfutamon, így kvalifikálta magát a középdöntőbe, ahol végül negyedik helyen ért célba.

A Kishuszár vágtán Rábatamásiból Czinder Kata helyett sérülés miatt Halászy Boglárka és Angéla indult, és a 2. helyen végzett az előfutamban, ezzel bejutott a döntőbe
Fotó: HAJDU KRISZTINA/Nemzeti Vágta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában