Feszültség

2023.09.21. 21:29

Szülői értekezlet a GYAC-nál – Nem lettek nyugodtabbak a szülők

Szülői értekezletet tartott a Győri Atlétikai Club, melyen a szülők leginkább arra keresték a választ Szeles Szabolcs alpolgármestertől, hogy a közelmúltban alakult Rába ETO SE nem veszélyezteti-e a sportolók jelenlegi helyzetét?

Szabó Gábor

Borkai Zsolt, Szeles Szabolcs és Virág-Adorján Andrea.

Szülői értekezletet hirdetett csütörtök estére a Győri Atlétikai Club elnöke, Borkai Zsolt, melyre a város vezetését is meghívta, illetve ott volt a kiemelt állami támogatásra létrejött konzorcium másik két tagjának, a Győri Úszó SE-nek és a Győri Vízisport SE-nek a képviselője: az előbbitől Petrov Iván vezetőedző, az utóbbitól Ábrahám Csaba elnök.

Rajtuk kívül Nagy Gergely, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője, Kiss Dániel, a GYAC klubigazgatója, elnökségi tagja, valamint Szeles Szabolcs alpolgármester, egyben szintén GYAC-elnökségi tag és Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos volt jelen. Dr. Dézsi Csaba András polgármester is meghívást kapott, de a város első embere korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a szülői értekezleten.

Elsőként Borkai Zsolt elnök üdvözölte a szülőket, majd elmondta: elsősorban azért szerette volna létrehozni ezt a párbeszédet, mert bár a GYAC, a GYÚSE és a GYVSE is évek óta meghatározó szerepet tölt be a város és az ország sportéletében, hiszen hazai és nemzetközi fronton is szállítják az eredményeket, most mégis aggódnak a szülők, mert három hete bejelentették a Rába ETO SE megalakulását.

"Már a bejelentést követően rengeteg üzenetet kaptam, és ezek mindegyike gyakorlatilag arról szólt, merre tovább győri sport, mi lesz most a Győri Atlétikai Clubbal. A három kiemelt egyesületben nagyjából ezerötszázan sportolnak, az ő jövőjüket érzik – szerintem is teljes joggal – veszélyben a gyerekek szülei.

Azt gondolom, ez a három klub óriási értékkel bír, éppen ezért nem értem, nem értjük, ebben a nehéz anyagi helyzetben, melyben állítólag a város van, miért az volt a legfontosabb, hogy még egy több szakosztállyal rendelkező klubot hozzanak létre, miért nem oda koncentrálják az erőt, ahol már amúgy is van. Ráadásul mindez kevesebb mint egy évvel az olimpia előtt történt. Szeles Szabolcs alpolgármestertől meg is kérdezem, hogy tud-e megnyugtató választ adni arra, hogy a Rába ETO-t nem a most meglévő klubok rovására hozták létre" – kezdte a GYAC elnöke, aki arra is kitért, hogy a korábbi költségvetésben azért talált érdekességeket, hogy bizonyos pénzek nem a GYAC keretén belül lettek felhasználva.

Szeles Szabolcs azzal kezdte, hogy Győrnek továbbra is fontos a sport, és nem látja a problémát abban, miért baj, ha új sportegyesületek születnek, és minél több gyereket tudnak a sportba bevonni.

"Szerintem jó, hogy ilyen lehetőségek vannak, és megfelelő keretek között tudnak edzeni a gyerekek. Azt azért hozzáteszem, hogy bár az hangzott el, hogy a város hozta létre a Rába ETO-t, ez nem így volt. Ha egy civil szerveződésből létrejön egy klub, abban semmi kivetnivalót nem látok. Természetesen a városnak feladata, hogy lehetőségeihez mérten minden sportegyesületet támogasson. Ugyanakkor szerintem ez a GYAC szülői értekezlete, nem tudom, miért egy másik egyesületről beszélünk" – fogalmazott az alpolgármester.

Ez a válasz többeknek nem tetszett, mert továbbra sem látják azt, hogy ugyanannyi sportolási felületen hogyan tud osztozni több klub, több szakosztály, több gyerek úgy, hogy egyik klub se sértse a másik érdekeit. Nehezményezték azt is, hogy nyáron sokszor 30 fokban, télen pedig 16 fokban kell edzeniük a gyerekeknek, és nem volt ritka, hogy még tartott az edzés, mikor lekapcsolódtak a fények, amiből balesetek is voltak.

Ezzel kapcsolatban számos szülői kérdés érkezett Szeles Szabolcshoz, aki igazából nem tudta lenyugtatni a kissé feszült szülőket, akik miután úgy érezték, továbbra sem kapnak konkrét válaszokat, még jobban felhergelték magukat. Sokszor már személyeskedésbe is átcsapott a párbeszéd.

Az is kiderült – a jövő heti közgyűlési anyagok már nyilvánosak, a város honlapján megtalálható –, hogy a város a jövő héten dönt a pályázati úton támogatott sportszervezetek támogatására szolgáló pályázati keretösszegekről. Ebben jól látható, hogy a GYAC és a Rába ETO SE 35–35 millió forintot kap. A szülők közül többen nem értettek egyet abban, hogy egy három hete alakult egyesület ugyanannyi pénzt kap, mint a hazai és nemzetközi sikereket évek óta szállító klub, de közös nevezőre itt sem nagyon jutottak a szülők és az alpolgármester.

Időközben Nagy Gergelytől kérdezték meg, biztosított lesz-e a Győr Projekt Kft. által üzemeltetett létesítményekben legalább a mostani edzésidő és -lehetőség a GYAC-osok vagy a GYÚSE számára, amire válaszként – némi hezitálás után – érkezett egy konkrét igen.

A végén Jungi Csaba, a GYAC tiszteletbeli elnöke, korábbi alpolgármester kért szót a közönség soraiból.

A korábbi alpolgármester, Jungi Csaba is szót kért.

"Bevallom, azért jöttem ide, hogy én is megnyugtató választ kapjak, de sajnos azt kell látnom, Győr sportjában eluralkodott a káosz. Nem jó az irány. Nagyon bízom benne, hogy mihamarabb a helyére kerül minden, mert a város sportélete nem ezt érdemli" – mondta Jungi Csaba, aki vastapsot kapott a közönségtől.

A szülői értekezletet Borkai Zsolt zárta le azzal, hogy szerinte két óra elteltével sem lehet senki nyugodtabb, de ő továbbra is azon dolgozik, hogy a náluk sportoló gyerekek, felnőttek a lehető legjobb körülmények között edzhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában