Női jégkorong

2023.06.29. 12:20

A győri jégkorongozó, Odnoga Lotti Amerika után Svédországban folytatja pályafutását

Az amerikai egyetem befejezése után a győri nevelésű Odnoga Lotti a svéd élvonalbeli Stocksund Danderyd Enebyberg (SDE) együtteséhez szerződött.

kisalfold.hu

A magyar válogatott hátvéd sokat fejlődhet a svéd bajnokságban.

Fotó: jegkorongblog.hu

A válogatott hátvéd nyolc évet töltött a tengerentúlon – a Vermont Academyn kezdte, majd az NCAA-s Dartmouth, aztán egy évig a St. Thomas játékosa volt –, most pedig visszatér Európába, bár egyelőre csak egy évre.

Mint azt a játékos elmondta: "Utána újra Amerikában szeretnék játszani, de egyelőre erre az évre koncentrálok. Nyolc év után hazahúzott a szívem, vonzott az európai élet, ráadásul a svéd első osztály szerintem a legerősebb liga a kontinensen. Örülök, hogy olyan ajánlatot kaptam az SDE-től, amely lehetővé tette, hogy jóval közelebb lehetek az otthonomhoz, és úgy voltam vele, miért ne próbáljam ki magam egy évig Svédországban, ha lehetőségem van rá. A koronavírus miatt az elmúlt időszakban ritkábban tudtam hazarepülni, a családomat is nagyon régen láttam, és a válogatott meccseken kívül ők sem nagyon láthattak engem játszani. Legutóbb talán a 2019-es vb-n volt erre lehetőségük, most megnézhetik pár meccsemet." 

A válogatott hokis egyébként nagyon fiatalon, még gimnazistaként került ki az Egyesült Államokba, édesanyja találkozott egy amerikai férfival, aki ismerte a Yale Egyetem játékosmegfigyelőjét, megadta a számát, Odnoga Lotti pedig felhívta, és megkérdezte tőle, tudna-e segíteni abban, hogy Amerikába igazolhasson.

"Nagyon készséges volt, megnézett egy-két videót rólam, aztán keresett egy középiskolát, ahova beiratkozhattam, így kerültem a tengerentúlra" – mesélte a játékos, aki a gimnázium után felkerült az egyetemi bajnokságba. Innen kicsit rögösebb volt az útja, mert noha az egyetemi bajnokság divízió egy osztályában szeretett volna játszani, szóban elkötelezte magát egy divízió hármas csapathoz. Viszont nem sokkal később megkereste a Dartmouth College, amely első osztályú volt az egyetemi ligában, így végül ott kötött ki.

"A svéd bajnokság szerintem egyedülálló a női jégkorongban, ott szabályos a bodicsek, sokkal keményebb fizikailag. Kíváncsi vagyok rá, mennyire fekszik ez nekem. Az sokat jelenthet, hogy Amerikában is sokkal engedékenyebbek a bírók a fizikai kontaktus szempontjából. Az biztos, hogy a svédeknél külön figyelmet fordítanak arra, hogy az idény kezdetére teljes mértékben felkészítsenek a liga elvárásaira. Bár a felkészülés csak augusztus 1-jén kezdődik, a csapatvezetővel és az edzőkkel már beszéltem, anyagokat és utasításokat kaptam, ezek alapján itthon csinálom a szárazedzéseket, emellett pedig a válogatottal is lesznek edzőtáboraink" – tette hozzá Odnoga Lotti.

Az SDE legutóbb a negyeddöntőig jutott az előző kiírásban, és a cél az új szezonban, hogy ennél jobban szerepeljenek, ami persze nem lesz könnyű, mert sok rivális csapatban számos olimpikon játszik.

A magyar válogatott hátvédet egyébként Helene Astrom, az SDE általános igazgatója tapasztalt, ambiciózus játékosnak írta le, aki jól illeszkedik a csapatba játékával és pozitív személyiségével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában