Női kosárlabda Euroliga

2023.02.28. 13:48

Számolgatás helyett győzni megy Schióba a Sopron Basket

Szerdán 20 órakor a női kosárlabda Euroliga csoportkörének zárófordulójában a címvédő Sopron Basket az olasz Schio otthonában lép pályára, és amennyiben nyer, továbbjut, vereség esetén viszont még ki is eshet Gáspár Dávid csapata.

Botár László

Fegyvernekyék (sárgában) Sopronban legyőzték a Schiót, most is a sikerre van szükségük a biztos továbbjutáshoz.

Fotó: Tóth Zsombor

Nem számolgatni, nyerni megy Schióba a címvédő
Kosárlabda
Munkatársunktól
Nagyon érdekes helyzetet idézett elő a Sopron Basket múlt heti váratlan és kellemetlen hazai veresége a francia Basket Landes ellen a női Euroliga B csoportjában. A címvédő soproni együttes az eredmények szerencsés alakulása esetén még akár a 2. helyre is befuthatnak, de akár el is búcsúzhatnak a sorozattól.

Ez utóbbiról természetesen hallani sem akar Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője a ma 20 órakor kezdődő Schio elleni, idegenbeli találkozó kapcsán.

A szakember elméletben ismeri a végeredmény-variációkat a csoportban. Vereség esetén nem a saját kezükben lenne a nyolc győzelemmel és öt vereséggel álló soproniak sorsa, mivel a Salamanca–Girona spanyol rangadó eredményét is figyelni kellene. E szerint a forgatókönyv szerint ha ott a vendég Girona győz, akkor a magyar csapat búcsúzik az Euroligától, salamancai siker esetén pedig a negyedik – még továbbjutó – helyen zár a címvédő.

Az edző alapvető elvárásai kapcsán egyenesen, nyíltan fogalmazott: nyerni kell, nem számolgatni,

„Ha nyerünk, biztos, hogy továbbjutunk” – mondta lényegretörően a soproniak vezetőedzője.

A Schio már páholyból fogadja a soproniakat, az olasz együttes ugyanis biztosan ott van a rájátszásban. Gáspár Dávid az első körben 80–61-re legyőzött rivális kapcsán azt fejtegette: „Bár a Schio már biztos résztvevője a rájátszásnak, nem mindegy neki sem, hányadik helyen jut be, hiszen sokat számíthat, hogy pályaelőnyből vagy pályahátrányból kezdi-e meg a playoff-kört. Éppen ezért számukra is kulcskérdés a győzelem” – tette hozzá a szakvezető.

Saját csapata a Landes elleni vereség után a hét végén „legyűrte” a Szekszárdot. Határ visszatérésével és Epoupa érkeztével bővült a rotáció, ugyanakkor ez nyilván azzal jár, hogy a játékosok játékpercei változnak.

„Erre a lányok nem egyik pillanatról a másikra állnak majd át, de az biztos, mindenkitől minden pályán töltött perc ugyanolyan fontos, mint eddig, és remélhetőleg hamar sikerül megtalálni a leghatékonyabb, leginkább ideális rotációs rendszert” – mondta ezzel kapcsolatban Gáspár Dávid.

Ez azonban hosszabb távú történet. Most a cél egyértelmű: nyerni Schióban, ami nagyon nehéznek ígérkezik, nemcsak a csapatnál történt folyamat miatt, hanem azért is, mert a Schio nagyon erős, mély kerettel rendelkező, olasz, belga és spanyol válogatott játékosok mellett igen jó képességű WNBA-kosarasokkal felálló együttes, roppant bő taktikai repertoárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában