Érzékenyítő programok

2023.02.22. 14:24

A parasport napját ünnepelték Győrben - fotók

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum adott otthont a parasportnapnak. A speciális sportágak kipróbálására is volt lehetőség, emellett több előadás, érzékenyítő foglalkozás és inkluzív testnevelésóra is szerepelt a programban.

Szabó Gábor

Érzékenyítő játékokat is kipróbálhattak a diákok.

Fotó: Csapó Balázs

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

Idén tehát már hatodik alkalommal rendeztek országszerte parasportnapot, nem volt ez másként Győrben sem, ahol folyamatosan bővülnek a sérültek sportolási lehetőségei, és egyre több az olyan esemény, melyen az épek és sérültek közösen sportolnak.

Győrben ezúttal a Sport és Kreatív Technikum volt a házigazda a regionálisra bővült programnak, hiszen a győri Szabóky- és Bárczi-iskola mellett Vas megyéből az ivánci szakosított otthon képviselői is jelen voltak. Őket a házigazda intézmény tanulói és a Széchenyi-egyetem rekreáció szakos hallgatói segítették. Ők közösen inkluzív testnevelésórán is részt vettek, közös csapatok sorversenyben küzdöttek egymással.

Az esemény megnyitóján Dézsi Csaba András elmondta: sérült embertársainktól nagyon sokat lehet tanulni, a legtöbbször ők adnak rengeteg energiát, hiszen megvan bennük a kitartás, a hit, az életszeretet.

Számomra az a nagy csoda, hogy a legnagyobb tragédiában megtalálják a pozitívumot, és amíg az épek teljesen jelentéktelen dolgok miatt tudnak panaszkodni, ezek az emberek akkor sem esnek kétségbe, ha nekik nem vagy csak nehezen megy az, amit mi teljesen természetesnek veszünk. Ezért is jók az ilyen rendezvények, mert ilyenkor megtapasztalhatjuk, hogy nem feltétlenül a mi bajunk a legnagyobb

– mondta a város első embere.

Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester azt emelte ki, hogy Győrben egyre nagyobb hangsúly van a parasporton.

"Tavaly négyállomásos programsorozatot szervezetünk, ahol a parasportolók is szép számban képviseltették magukat. Éppen a körzetem, Adyváros lett a legsportosabb városrész, aminek nagyon örültem. A környéken fejlesztettük a sportolási lehetőségeket, hiszen van kültéri fitneszpark, kosárpálya, a közelben van a Barátság Sportpark és lassan a célegyenesbe ér a Grabo-sátor felújítása, mely a győri női kosarasok utánpótlásának lesz majd az otthona. Ebben az iskolában is történtek fejlesztések, hiszen kézi- és kosárlabdapálya is létesült a közelmúltban" – fogalmazott a városvezető. 

Kertész Tamás, a főszervező Emberség DSE elnöke úgy fogalmazott: a sport is az egyetemes kultúra része, és ezen keresztül is tudunk értékeket teremteni.

"Győr hatodik éve szervezi meg a parasportnapját. Idén ezt regionális szintre tudtuk emelni. Nagyon fontos, hogy ezekkel az eseményekkel erősíteni tudjuk egymást, hiszen

a társadalom igazi erejét az mutatja meg, hogyan tudunk viszonyulni egymáshoz.

Az elfogadás nagyon fontos, és hiszem, folyamatosan tapasztalom, hogy az ilyen alkalmak mindig hozzájárulnak ahhoz, hogy már fiatalon toleránsabbak legyünk a másikkal" – mondta Kertész Tamás.

A mozgalmas délelőttön Vígh Zsolt paraasztalitenisz-edző irányításával pingpongozni lehetett, voltak érzékenyítő foglalkozások, feladatok, csörgőlabda-bemutató. Ki lehetett próbálni az ülőröplabdát, a dartsot, a bocciát és a vakfutást is.

Előadásokat is hallgathattak az érdeklődők, többek között Patkás Tamás, Győr parasport nagykövete beszélt élményeiről, így arról is, hogy "szökött meg" az Alcatraz börtönéből, azaz lábak nélkül hogyan úszta át azt az öblöt, mely egészséges sportembereknek is komoly kihívás. Izgalmas témáról beszélt a fiataloknak Varga Annamária a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól, ő az ivánci otthon speciális olimpián érmes sportolókkal érkezett. Ugyancsak nagy figyelem övezte a Széchenyi-egyetem sporttudományi tanszéke munkatársának előadását, Kovácsné dr. Tóth Ágnes témája az volt, hogy középiskolásként is lehet valaki tudós. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában