Curling

2021.01.27. 11:33

Új szakosztály alakulhat Győrben

Bár hivatalosan még nem dőlt el, de jó esélye van annak, hogy a jégkorong és a műkorcsolya mellett curlingszakosztállyal bővül a Győri Nemak ETO HC „kínálata”. Erről egyeztetett tegnap a klub, az országos szövetség és a város vezetése.

kisalfold.hu

A megbeszélésen a Magyar Curling Szövetség részéről Fóti Balázs alelnök, Mihályi Petra főtitkár és Kiss Bálint sportigazgató, a várostól Petrov Iván sportért felelős polgármesteri biztos, egyben a Győri Nemak ETO HC elnökségi tagja, továbbá Bartalis József, a Győri Jégsportért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Nagy Ákos, a Győri Nemak ETO HC klubmenedzsere vett részt.

„Még semmi nem dőlt el, de nagyon szívesen vennénk, ha Győr bekapcsolódna a curling vérkeringésébe. Adott ez a kiváló létesítmény, tulajdonképpen minden rendelkezésre áll, már csak versenyzők kellenek” – mondta Fóti Balázs, aki hozzátette: a magyar curling vegyes párosban világbajnoki arannyal és ezüsttel is büszkélkedhet.

„Nyilván a cél az olimpiai részvétel, emellett viszont az utánpótlás biztosításán is dolgozunk, ehhez pedig ki kell használni minden lehetőséget” – tette hozzá az alelnök.

Petrov Iván szerint is van létjogosultsága a sportágnak a megyeszékhelyen.

„A klub szlogenje eleve az, hogy együtt a sokszínű győri sportért, így minden olyan kezdeményezést támogatunk, mely ezt szolgálja, és ezért is örültünk ennek a megkeresésnek. Nyitottak vagyunk arra, hogy Győrben legyen curlingszakosztály, ehhez a feltételek rendelkezésre állnak. Most keressük azokat a vállalkozó szellemű sportembereket, akik fantáziát látnak ebben. Ők nyugodtan keressék az ETO HC-t” – fogalmazott a sportért felelős biztos.

A hivatalos program végén a sportágat ki lehetett próbálni, az első gurítás Petrov Iváné volt. Kipróbálta a curlinget Téglássy Tamara is. Az egykori műkorcsolyázó 1988-ban ott volt Calgaryban a téli olimpián. Ő jelenleg az ETO HC műkorcsolya-szakosztályát vezeti és edzősködik is.

Szabályok

A curlinget négyfős csapatok játsszák. A csapatok felváltva csúsztatnak 8–8 gránitkövet – ezek súlya 20 kg – a 45 méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba, egy leginkább céltáblához hasonlító felfestett felületre, a „házba”. Mindkét csapatnak az a célja, hogy mind a 16 kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt (endet), amelyiknek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve. Az adott verseny lebonyolítási rendjétől függően általában 8–10 endből áll egy mérkőzés. Ha a játék végén döntetlen az állás, extra end, vagyis hosszabbítás következik.

Petrov Iván sportért felelős polgármesteri biztos próbálta ki elsőként

a sportágat a győri jégcsarnokban.

Fotó: Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában