Harc a másodpercekkel

2020.12.21. 09:20

A győri triatlonos két órán belül érne célba 1500 m úszás, 40 km bringázás és 10 km futás után

A triatlonisták olyan távokat úsznak, bringáznak, futnak egyhuzamban, amelyek hallatán a hétköznapi emberek ösztönösen megijednek. A győri Lovász László a hazai rövid távos mezőny legjobbjai közé tartozik, s hiszi, hogy kemény, kitartó edzésmunkával faraghat az eddigi legjobb idején.

Szeghalmi Balázs

A Győri Triatlon Sportegyesület versenyzője és utánpótlásedzője közel egy évtizede él a folyók városában. „Miskolcon jártam egyetemre, kereskedelem és marketing szakra. Dolgoztam is a pályán pár évet, de nem az én világom volt” – kezdte Lovász László.

Tudatosan javítani a hibákat

„Szerencsére a sport gyerekkorom óta része az életemnek. Több mint öröm számomra, hogy most már a medence partján keresem a kenyerem” – folytatta a kisalföldi triatlonos, aki a Győri Úszó SE utánpótlásedzőjeként a legkisebbekkel foglalkozik. Lovász László nem titkolja a civil munkája és a sportolói pályafutása közötti paradoxont.

„Az úszás a leggyengébb számom. Elég későn, húszéves koromban kezdtem el triatlonozni, de az már az út elején látszott, hogy a bringázás és a futás egész jól megy, mindkettőben erős vagyok. Eleinte ebben a két számban próbáltam kompenzálni a lemaradást, amit a vízben szedtem össze. Borzasztóan zavart azonban, hogy a vízből kijövet már csak üldözni tudtam a mezőnyt. Tudatosan kezdtem a hibáimat javítani.

Az elméleti szakirodalomtól kezdve a videós mozgáselemzésen át az edzésekig minél jobban beleástam magam a részletekbe, hogy előbb egy-egy másodpercet, aztán perceket faragjak az időeredményemen a vízben. Bár most sem az úszóteljesítménnyel jutok a versenyek élmezőnyébe, büszkén mondhatom: már nem számít mumusomnak az úszás és lényegesen jobb időre vagyok képes, mint egykoron” – folytatta Lovász László. A kisalföldi sportembertől megkérdeztük, hogyan egyeztethető össze a civil munka és versenyszerű sport. Rövid választ adott: rengeteg lemondással és óriási kitartással.

Faragni a másodperceken

A Győri Triatlon Sportegyesület versenyzője főleg olimpiai távon (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) érzi magát otthon, de teljesített már ironmant is (3,2 km úszás, 180 km kerékpározás, 42,2 km futás). „A rövidebb számokban az a jó, hogy lehet versenyezni, gyorsak a futamok. Itt is minden karcsapásnak, lépésnek megvan a helye, a taktika több, mint hangsúlyos, de lehet vetélkedni is a versenyzőtársakkal” – hallottuk. Lovász László az idei egyik legjobb eredményét a 36. Vasi Vasember rövidtávú triatlonversenyen érte el, 2 óra 1 perc alatt teljesítette a távot.

Ez a korosztályában a második helyre volt elég abban a mezőnyben, ahol profi versenyzők is küzdöttek a dobogóért. „Hiszek benne, hogy képes vagyok két órán belül célba érni. Harminc után az ember ugyan már nem lesz sokkal gyorsabb, ám az állóképesség fejlesztésével, a technika javításával és sok-sok edzésmunkával lehet faragni a másodperceken. A versenyeken az az első számú motiváció számomra, hogy minél jobb időeredményt érjek el. Ha ez sikerül, akkor meccsben leszek az előkelő helyezésekért is” – beszélt 2021-es céljairól Lovász László.

A győri sportember duatlon-versenyeken (futás, kerékpározás) is próbára teszi magát. Idén a 30–34 év közöttiek kategóriájában az országos bajnoki cím mellett ő gyűjtötte a legtöbb pontot, így a hazai ranglistát is első helyen zárta.

Lovász László

Ingyenedzés karácsonyi ajándékba

„Most, hogy a korlátozások miatt – ismét – kihúzták a tanmedencékből a dugót, limitálták azok körét, akik használhatják az uszodákat, nem tudok sem úszást oktatni, sem edzéseket tartani, amivel gyakorlatilag »elvesztettem az egyik lábam«, már ami a megélhetésemet illeti” – beszélt őszintén jótékonysági akciójáról Lovász László, aki Flying Mount nevű oldalán hirdette meg a lehetőséget.

„A jelentkezők közül egy sportoló – legyen triatlonista, futó vagy épp kerékpáros – felkészülését ingyen segítem jövőre az edzések megtervezésétől egészen a frissítési tervek összerakásáig, amelyekhez a géleket, szeleteket, egyéb nyalánkságokat is biztosítom majd” – mondta Lovász László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában