Helyi sport

2015.06.29. 10:01

Kosárlabda - Natasa parádés jutalomjátéka

Szenzációsan sikerült a női Európa-bajnokság égisze alatt a győri női együttes közel két évvel ezelőtti autóbusz-tragédiájában súlyos sérülést szenvedett szerb játékos, Natasa Kovacevic tiszteletére rendezett gálameccs. A találkozón Natasa remekelt, élvezte a legendás kosarasok és a szurkolók szeretetét.

Botár László

Hemzsegtek a közeli és a valamivel távolabbi múlt világsztárjai a gálameccsen. Sok korábbi NBA-bajnok, olimpiai győztes, világ- és Európa-bajnok, valamint EB-érmes kiválóság gyűlt össze, s lépett pályára a FIBA jóvoltából.

Az egyik legnevesebb meghívott, a szerb Dejan Bodiroga focizás közben összeszedett kisebb sérülése miatt elegánsan, civilben figyelte a találkozót.

Mint közismert, a győri csapat 2013 szeptemberében történt buszbalesetének – amelyben [namelink name="Tapodi Péter"] klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette – következtében Natasa Kovacevic egyik lábát térd alatt amputálni kellett. A nemzetközi szövetség segítségével is kapott egy protézist, amelynek köszönhetően már egy ideje edz, és a szombat esti gálán megmutathatta tudását.

A találkozó díszvendége, a szerb Natasa Kovacevic a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság All Star-gáláján a budapesti Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban 2015. június 27

A találkozó díszvendége, a szerb Natasa Kovacevic a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság All Star-gáláján a budapesti Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban 2015. június 27-én. A sportoló, aki a győri csapat 2013-as busztragédiájában elvesztette az egyik lábát, az Eb gáláján tért vissza a pályára egy speciális protézissel.MTI Fotó: Illyés Tibor

A gálán a sok kiválóság között négy korábbi remek magyar kosaras hölgy is játszott, Balogh Judit, Béres Tímea, Károlyi Andrea és Kiss Lenke.
A bemutatás végén szólt a legnagyobb taps a kezdőkörbe befutó Natasának, aki egy bekeretezett szerb 7-es mezt kapott hazája szövetségének elnökétől.

A játéktéren hamar „egymásra talált" a két „őrült" spanyol, Jorge Garbajosa és Amaya Valdemoro. A társak természetesen tömték labdákkal Natasát, de az első dobások a kezdeti elfogódottság s megilletődöttség miatt kimaradtak. Közben volt egy érdekes „ütközet" az egyik palánk alatt Alekszander Volkov és Irina Szumnyikova, Szöul férfi és Barcelona női bajnoka között...

Natasa pihent pár percet, majd az első félidő hajrájában visszaállt, s bedobta első tripláját. Ekkor – ahogy mondani szokták – kiszakadt a zsák, s megállíthatatlanul szórta a kosarakat, közelről, távolról egyaránt, sőt, nemegyszer szellemes, ügyes átadásokkal hozta helyzetbe társait.
Nem az eredmény volt a lényeg – azért említsük meg, hogy a kék mezes csapat 57–54-re legyőzte a fehéret, s Natasa mindkét gárdában helyet kapott –, hanem hogy a múlt kiválóságai úgy szórakoztatták a közönséget, hogy közben ők maguk is láthatóan élvezték a játékot, még ha a gyorsaság itt-ott meg is kopott.

A pazar gálameccset követően Natasa Kovacevic fülig érő szájjal, óriási örömmel, mosolyogva mesélte: – Óriási, örök életemre meghatározó, felejthetetlen élmény volt ez a mérkőzés. Nagyon köszönöm a FIBA-nak, hogy létrehozta ezt a találkozót, és külön köszönöm a sok-sok korábbi kitűnő játékosnak, hogy játszott ezen a mérkőzésen, nagy megtiszteltetés volt nekem velük együtt játszani. Boldog vagyok, hogy sokan nézték meg a helyszínen a meccset. Nagyon örülök annak, hogy a játék is jól ment, ez a meccs óriási erőt ad arra, hogy folytassam. Egyelőre az edzéseket, aztán ki tudja, egyszer majd talán a versenyszerű kosarazást is...

Szerb arany

Eredmények, döntő: Franciaország–Szerbia 68–76. A 3. helyért: Spanyolország–Fehéroroszország 74–58. Az 5. helyért: Törökország–Oroszország 68–66 – hosszabbítás után. A 7. helyért: Montenegró–Litvánia 89–77.

Az Európai Kosárlabda Szövetség vezetőségének budapesti döntése alapján Csehország rendezi a 2017-es női Európa-bajnokságot. A 2017. június 16. és 25. között Prágában és Hradec Královéban rendezendő EB-t a világbajnokságokhoz hasonlóan bő két hét helyett már csak kilenc nap alatt bonyolítják le. A mezőny 20-ról 16 csapatra fogyatkozik. Az EB-selejtezők sorsolását szombaton tartják Münchenben.

Natasa Kovacevic (fehérben) a spanyol Elisa Aguilarral küzd a labdáért a legendák gálamérkőzésén. Fotó: mti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában