Helyi sport

2015.06.12. 12:23

Európa-bajnokság Sopronban - A kapitány bízik a csapatában

Pénteken 19 órakor a svédek ellen kezdi meg szereplését a magyar női válogatott az Európa-bajnokságon.

Botár László


Stefan Svitek együttese szabadnappal indította a kontinensviadalt, ám mától hétfőig minden napra jut egy nagy csata. A sorozatot megelőzően beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal.

– Hogy érzi, mennyire sikerült a csapattal elvégezni a tervezett munkát? – tettük fel a kérdést Stefan Sviteknek.

– A tervezett munkát el tudtuk végezni. Ami nehézséget jelentett, hogy jó néhány játékosnak volt kisebb sérülése, akik ezek miatt napokat voltak kénytelenek kihagyni. Quigley Alexandria pedig csatlakozhatott volna valamivel korábban is hozzánk, de ez van, így kell megoldani a feladatot.

– Ha már Quigleyt említette, a legtöbben nyilván az ő, valamint a szülése után visszatérő Fegyverneky Zsófia állapotára kíváncsiak, hiszen éppen az ő teljesítményük lehet fontos.

– Úgy látom, Zsófi napról napra jobb, és ami nagyon fontos, az önbizalma is fokozatosan nő. Quigley képességeit jól ismerem, játékban van, ráadásul a világ legerősebb bajnokságából, az amerikai profiligából, a WNBA-ből érkezett. Igaz, nem töltött túl sok időt velünk, de nagyon bízom benne, hogy mind Zsófi, mind pedig Allie sokat hozzá tud majd tenni a csapat teljesítményéhez, s mindketten hasznos tagjai lesznek az Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak.

A magyar válogatott tagjai: Quigley Alexandria, Krivacevic Tijana, Horti Dóra, Fegyverneky Zsófia, Honti Kata, Határ Bernadett, Vajda Anna, Zsovár Orsolya. Előttük: Czank Tímea, Raksányi Krisztina, Zele Dorina. Legelöl: Simon Zsófia.
Fotó: Tóth Zsombor
Fotó: Tóth Zsombor


– A sors(olás) szeszélye folytán szabadnappal kezd csapata, majd egymás után négy nap is pályára lép. Szerencsésnek tartja ezt a menetrendet?

– Nem igazán, de ez van, nem tudunk mit tenni ellene. Várhatóan négy nagy iramú, a játékosokat alaposan megterhelő találkozó vár a csapatra, a legjobb az lenne, ha két vagy három meccs után jönne a szabadnap. Kis pozitívum, hogy egy napot még építhettük a csapatot, hogy például Quigley még dolgozhatott kicsit együtt a többiekkel.

– Van egy válogatott kialakításának az adott kapitány számára mindig kissé kellemetlen, talán fájó pontja, ez pedig a keret szűkítése. Önnek mennyire esett nehezére meghozni a döntést?

– Valóban nem egyszerű a dolog, sem emberileg, sem szakmailag. Azoknak a játékosoknak, akik együtt készültek a csapattal, de végül nem kerültek be az Európa-bajnoki keretbe, köszönettel tartozunk, sokat segítették a munkát, a felkészülést és hozzájárultak az Európa-bajnokságon pályára lépő magyar válogatott reménybeli jó szerepléséhez.

– Szlovákként, de a magyar válogatott szövetségi kapitányaként az utolsó csoportmeccs Szlovákia ellen az ön számára érdekes, pikáns lehet. Nyilván nem bánná, ha a továbbjutás szempontjából már nem lenne tétje, mert már mindkét csapat továbblépett...

– Nem lesz pikáns, úgy tekintek rá, mint egyikre a csoportmérkőzések közül, amelyen annyi előnye lesz csapatomnak, hogy a szlovák játékosok erősségeit, gyengéit ismerem. A csoportban amúgy a spanyolok kiemelkednek, úgy gondolom, a másik négy válogatott közel azonos játékerőt képvisel.

Nekem stábommal a magyar csapat minél jobb szerepléséért kell dolgoznom. Igen, az jó lenne, ha a meccsnek már nem lenne tétje, de egyrészt ennek azért kevés a valószínűsége, másrészt nem is szeretnék ennyire előreszaladni. Nagyon fontos lesz a nyitómérkőzésünk a svédek ellen, először azt kell sikeresen megvívni.

Most pedig vegyük górcső alá a magyar válogatott Európa-bajnoki csoportellenfeleit a D jelű ötös fogatban.

U19-es vb-ezüstérmesek

Magyarország–Svédország, június 12., 19 óra.

A skandinávok 6. alkalommal jutottak be Európa-bajnoki döntőbe. Legjobb szereplésük két 7. hely, ezek egyikét legutóbb két éve érték el. A keret tagjai már fiatalon is eredményesek voltak: 2006-ban és 2009-ben az U18-as EB-n egyaránt bronzérmet szerzett a svéd csapat, míg az 1988–89-es korosztály 2007-ben, Pozsonyban világbajnoki ezüstérmet szerzett.

A régi dicsőségért

Litvánia–Magyarország, június 13., 19 óra.

A litvánok eddigi egyetlen Európa-bajnoki elsőségüket az 1997-es, hazánkban rendezett Európa-bajnokságon szerezték. A baltiak a 11. Európa-bajnoki fellépésükre készülnek. Legutóbb eléggé leszerepeltek, a 13. helyen zártak.

A címvédő

Magyarország–Spanyolország, június 14., 19 óra.

A spanyol női nemzeti csapatnak az idei a 30. EB-fellépése. Az 1993-as győzelmük még óriási meglepetés volt, a két évvel ezelőtti már korántsem. Nem rossz előjel, hogy a 22 évvel ezelőtti diadalukat követő EB-n, Brnóban felejthetetlen, kétszeri hosszabbításos meccsen, 108–105-re legyőztük a spanyol válogatottat...

Ismerős szomszédok

Szlovákia–Magyarország, június 15., 19 óra.

Önálló országként a 10. Európa-bajnoki fellépésére készül északi szomszédunk. Előny lehet, hogy Svitek meglehetősen jól ismeri a rivális játékosait, s Kassán Krivacevic Tijana is többekkel játszott egy csapatban. A csoport utolsó mérkőzése akár a továbbjutásról is dönthet...

Csütörtöki eredmények

A csoport: Montenegró–Csehország 71–52, Ukrajna–Franciaország 55–79. B csoport: Lengyelország–Törökország 54–57, Olaszország–Fehéroroszország 76–85. C csoport: Lettország–Szerbia 60–76, Oroszország– Horvátország 83–62. D csoport: Svédország–Szlovákia 69–72, Litvánia–Spanyolország 58–72.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában