Tárlat

2024.04.04. 13:14

Fókuszban a fiatal építészgeneráció - Vándorkiállítás nyílt Sopronban

Egyedülálló bemutatónak ad otthont a soproni Esterházy Palota Erdészeti Múzeuma, ahol április 3-án nyílt meg a „fiatalok feketén-fehéren 2023” építészeti díj vándorkiállítása, amely a 40 év alatti építészek legnagyobb múltra visszatekintő elismerése és bemutatkozási platformja.

Varga Henrietta

Smiló Dávid és Beke András az általuk megálmodott munkákat mutatta be. Fotó: Máthé Daniella

A díjat Reischl Gábor, a kortárs építészet egyik kiemelkedő alakja alapította azzal a céllal, hogy az elismerés mellett a kezdő építészeknek valamilyen szintű támogatást tudjon nyújtani. A rendhagyó tárlatot Guba Sándor, a pályázat egyik kurátora nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez a legrégebbi, nagyjából 20 évre visszatekintő fiatal építészeket megszólító kiállítássorozat, ami jelenleg egyedülálló Magyarországon. 

Vándorkiállítás
A rendhagyó vándorkiállítást Guba Sándor kurátor nyitotta meg. Fotó: Máthé Daniella

Az építészet számunkra egy széles értelmezési tartomány, amelybe nem csak a konkrét épületek megvalósulását célzó tevékenységek tartoznak bele, hanem például az épített környezettel foglalkozó elméleti, kritikai tevékenységek is. Ennek fényében határoztuk meg a 2023-as mottót is, ami az inklúzió lett. Az idei pályázatra 26 munka érkezett és a szakmai zsűri ezekből a munkákból választotta ki azt a nyolcat, amelyet ezen a vándorkiállításon bemutatunk. Azt szerettük volna, hogy olyan munkákat mutassunk be, amik nem feltétlenül a klasszikus építészetről szólnak, hanem megmutatják azt, hogy ez a generáció mivel foglalkozik. A kiállított munkák között például cikksorozatot, tanösvényt, de klasszikus építészeti munkákat is láthatnak az érdeklődők

 - foglalta össze a tárlat látnivalóit.

Vándorkiállítás
Az építészet egy széles spektrumú értelmezési tartomány Fotó: Máthé Daniella

A kiállításon két alkotó is bemutatkozott. Egyikük Smiló Dávid, a Paradigma Ariadné társalapítója, ő a Dunakeszi tőzeglápos területére tervezett Teknős Tanösvényt mutatta be. Elmondta, hogy a körülbelül 1 kilométer hosszú építészeti beavatkozás célja, hogy megismertesse az embereket a hely különleges ökológiájával, az ott élő állat- és növényvilággal. Hozzátette, hogy az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak és a nyomvonal létrehozásához egyetlen fát sem vágtak ki. 

A másik bemutatkozó kiállító Beke András volt az RJZS Architects képviseletében, aki a Zebegénybe tervezett vendégházukat mutatta be az érdeklődőknek. - Ebben az épületben az ember egyszerre tapasztalhatja meg a bent- és a kintlét élményét. Az épület különlegessége az éjszakai megjelenés, hiszen sötétben lámpásként világít az erdő mélyén. A tető síküvegből készült, ezért az ember belső térben alhat a csillagok alatt - osztotta meg lapunkkal.

Vándorkiállítás
Smiló Dávid és Beke András az általuk megálmodott munkákat mutatta be. Fotó: Máthé Daniella

A tárlat április 14-ig látogatható hétfőtől vasárnapig 10 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában