A nagyi falvédője

2024.02.09. 20:45

Takarékosság és tudatosság - Rajkáról startolt el a vándorkiállítás - fotók

A Szegény ember vízzel főz című kiállítás 2019 novemberében nyílt meg Győrben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Most egy utaztatható változata érkezett Rajkára, ahonnan további kilenc településre juthat el fél év alatt.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

„Szegény ember vízzel főz” – Takarékosság és józan anyaghasználat a népi kultúrában címmel nyílt vándorkiállítás a Rajka Faluházban, mely még egy hétig megtekinthető.

Amint azt Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a pénteki megnyitón kiemelte, a 2019 novemberében Győrött megnyílt időszaki néprajzi kiállítást Tanai Péter ötlete nyomán T. Városi Ágnes rendezte. Tavaly Mosonmagyaróváron is láthatta a közönség a Flesch Központban, hamarosan pedig Dunaszerdahelyre is elviszik. Eközben egy roll-upokból álló, utaztatható változata a vármegye kistelepülésein vándorol. Ennek első megállója Rajka, ahonnan további kilenc helyre jut el Mosonmagyaróvár és Sopron térségében.

– Azért is ezt a témát választottuk, mert ez nem helyspecifikus. A paraszti takarékosságról és józan anyaghasználatról szól, amelyeket a harmadik évezredben a fenntarthatóság, környezettudatosság, újrahasznosítás vagy zéró hulladék szavakkal írhatunk körül – tette hozzá a múzeumigazgató.

Ez a program, melyet továbbiak követnek a Rajka Faluházban a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, a Petőfi program keretében valósulhatott meg.

Tóthné Boda Éva Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatója szerint fontos cél a vidéki kistelepülésekre is minőségi, értéket közvetítő programokat elvinni, élményeket nyújtani az ott élőknek. Továbbá az is, hogy a népi hagyományainkat összegyűjtve átadják a jövő nemzedékeinek.

A programban részt vevő intézményeknek és munkatársainak mondott köszönetet Kiss Vince rajkai polgármester, hogy elvetik a minőségi kultúra magját.

– A korábbi években több minőségi programot tudtunk megtartani a településen, neves művészeket és kiváló előadásokat láthatott a közönség helyben, de több alkalommal részt vehettek a rajkaiak kirándulásokon, tematikus látogatásokon az ország több pontján. Részesei lehetünk a Déryné és a Petőfi programsorozatnak – hangsúlyozta a faluvezető.

A projekmegnyitón közreműködött Egerszegi Nikoletta, a HatARTalanul Színjátszótársulat tagja.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában