kisalfold.hu podcast

2024.02.23. 10:35

Sikeres nők nyomában - Sopron és a nők - Taschner-Schmidt Erikával beszélgettünk

Taschner-Schmidt Erika volt podcaststúdiónk vendége, aki az általa megálmodott Sopron és a nők tematikus sétáról beszélt lapunknak.

Varga Henrietta

A Bezerédj-palotánál több érdekesség is várja az érdeklődőket-mondta Tascner-Schmidt Erika Fotó: Máthé Daniella

Erika idegenvezetőként dolgozik Sopronban és hétvégén, az Idegenvezetők Világnapján debütál az általa kigondolt és elképzelt séta, amellyel olyan hölgyekre szeretné ráirányítani a figyelmet, akik híres soproni férfiak támaszai voltak vagy nőként szereztek hírnevet maguknak.

Hallgassa meg!

- A férjemmel már korábban is beszélgettünk arról, hogy olyan séta, amely a nőkre irányítja a figyelmet nincs a városban, viszont ez eddig csak gondolati szinten maradt. Most, hogy felkértek arra, én is vegyek részt az Idegenvezetők Világnapján eszembe jutott a téma és szerencsére az elképzelésből valóság lett - osztotta meg lapunkkal az ötlet születését Erika. - Azt tartja a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, amivel én is, és hölgytársaim is tudunk azonosulni. Minden jól működő kapcsolatba kellenek az asszonyok, hiszen ők vezetik a háztartást, viszik a gyereknevelést a hátukon, dolgoznak és mellette támogatják a férjüket, ezért is tartom fontosnak, hogy most elsősorban rájuk irányuljon a figyelem- tette hozzá.

- A sétán szó lesz például Széchenyi István nagy szerelméről Crescence-ról, aki házasságukat követően minden törekvésében és közéleti tevékenységében támogatta a grófot. Hatással volt Széchenyi életére, akinek leírásaiból tudjuk, hogy mindig imponálni szeretett volna feleségének. Például híres felajánlását is azért tette, hogy lenyűgözze vele szíve választottját, ezzel bizonyítva, hogy a szerelem jobb emberré tette. Azt gondolom, hogy ez a történet is mutatja, hogy sok minden köszönhető a hölgyeknek.

- Sopronban szinte minden prominens férfinak, híres embernek van emlékműve vagy van olyan épület, amely a nevéhez fűződik. Ezeket a helyszíneket keressük fel az idegenvezetés során, de amikor odaérünk, nem a férfiakról, hanem a hozzájuk tartozó nőkről lesz szó, akik feleség, múzsa, esetleg saját jogon kapcsolódnak az adott helyhez - avatta be lapunkat Erika a séta részleteibe. A résztvevők Crescence mellett megismerkedhetnek Berzsenyi Dániel lelki és szellemi társával Dukai-Takách Judittal, Kottanner Ilonával, aki ellopta a visegrádi várból a Szent Koronát, Thuránszky Tihamérné, Gaál Erzsébettel, aki Kisfaludi Stróbl Zsigmondnak állt modellt a Szabadság-szoborhoz, de megismerhetik Slachta Etelka írónőt is. Bízom benne, hogy a sétát követően minden érdeklődő élményekkel gazdagabban tér majd haza - zárta a beszélgetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában