Filmes helyszínek kötetben

2024.02.08. 14:49

Könyvbemutatót tartott Cserteg István filmkutató Oroszlányban

Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg az „Így írnak Ők…” sorozat idei első elő- adását az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében, ahol legendákról és legendás vármegyei filmjelenetekről volt szó. Előkerültek híres oroszlányi és majki helyszínek is.

Kisalföld.hu

Wágner Zsanett

A hagyományos, évek óta tartó oroszlányi rendezvény vendége ezúttal Cserteg István volt, aki „Legendás filmek, legendás helyszínek – Komárom-Esztergom megye” című könyvét mutatta be. Beszélgetőtársa Kozmáné Gombkötő Hajnalka könyvtáros volt. 

Cserteg Istvánnal Kozmáné Gombkötő Hajnalka beszélgetett.

A könyvben a vármegyében készült filmek története elevenedik meg filmcímeken, szereplőkön, rendezőkön keresztül. Cserteg István könyve 301 filmet mutat be, és 233 rendezőt. A 160 oldalas, a filmforgatások helyszínein készült fotókkal is gazdagon illusztrált könyvet a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat adta ki. 

A szép kivitelű kiadvány remek céllal szolgál arra, hogy a mozikedvelők utána tudjanak nézni annak, milyen sok filmet készítettek a múltban térségünkben. Megtalálhatóak benne a fontosabb dokumentum-, játék-, tv- és gyermekfilmek, beleértve a külföldi alkotásokat is. Így 13 ország 301 filmje szerepel a kutatásban 1917-től napjainkig. 

Az író-olvasó találkozón nagy elismerést váltott ki az Oroszlány és Majk körzetében forgatott filmek ismertetése. A kötet szerzője elismerően szólt az Oroszlányról szóló filmek rendezőinek – főként Mészáros Márta és Hűvös Récsy Lídia – alkotói munkásságáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában