Színdarab

2024.02.14. 17:45

Az ember tragédiája diákszemmel Sopronban - sok-sok fotó az előadásról + videó

Órási sikerrel mutatták be kedden este a Soproni Petőfi Színházban az Ádámok és Évák ünnepe program keretében Az ember tragédiáját.

Varga Henrietta

Az előadásban a városból és környékéről hat oktatási intézmény vett részt, így a nézők az általános és középiskolások szemszögéből láthatták Madách Imre művét.

Az Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű országos kezdeményezés, több mint húsz éve indult el hódító útjára a Szolnoki Szigligeti Színházból, amely a soproni teátrum színpadára 15 év után tért vissza Kiss József színi direktornak köszönhetően. Közös alkotómunkára invitálták az iskolákat, melynek célja, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a színház világához és saját élményként éljék át a színjáték varázsát.

Az előadás előtt Kiss József köszöntötte a meghívott vendégeket, aki kiemelte, hogy rendkívül büszke arra, hogy ez az előadás létrejöhetett, hiszen rengeteg munka van mögötte. Hozzátette, hogy színházilag, de főként pedagógiailag nagy tett, amit a fiatalok előadnak. Olyan kihívásnak felelnek meg, olyan megmérettetésen mennek keresztül, ami tulajdonképpen egy beavatás. Beavatás a magyar kultúrába, egy igazán nagy, alkotó ember, csodálatos elképzeléseibe.

A résztvevő iskolák diáksága október óta ismerkedett Madách gondolataival és próbálták a maguk képére formálni a színeket úgy, hogy ezeken keresztül önmagukról beszéljenek.

- A gyerekeket megpróbáltuk bevonni az alkotó folyamatba is. Kezdetben volt egy kép bennünk arról, hogy mit szeretnénk csinálni és ezt alakítottuk a közös munka során. A Falanszter szín volt a miénk, így például a gőzgép kialakítását, ritmusát a diákok találták ki. A felkészülésnek és az előadásnak köszönhetően olyan dolgokat tanultak meg, mint az egymásra figyelés vagy az együttműködés. Úgy gondolom a közös munka meghozta a gyümölcsét, mert egy fantasztikus előadás részesei lehettünk - osztotta meg lapunkkal Sipos Ferenc, a Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI igazgatója.
Hetedik osztálytól tizenkettedik osztályig léptek színpadra a fiatalok és adták elő saját élményeik alapján a különböző színeket.

Divós Dóra a soproni Petőfi-iskola nyolcadik osztályos tanulója, Éva karakterét formálta meg a Falanszterben. Elmondta, hogy hatalmas élmény volt számára a teljes felkészülési folyamat, és az, hogy egy ilyen volumenű produkció részese lehetett. Nagyon tetszett neki a többi szín is, izgalmas volt, hogy minden csapat a saját stílusát és egyéniségét vihette bele a feladatba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában