Két bv.-s zenél egy színpadon

2023.12.29. 12:02

Hogy kerül egy színpadra két büntetés-végrehajtási dolgozó? Horváth Enikő Sára alezredes énekel, Beke Áron főhadnagy pedig vadászkürtön játszik

Horváth Enikő Sára bv. alezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fegyelmi tisztje és Beke Áron bv. főhadnagy, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet informatikusa. A közös nevező Mary McDonald Jesus! című musical-oratóriuma – és persze Szilágyi Miklós karnagy.

Bódvai Ildikó

Horváth Enikő Sára ének-zene tanár és egyházzenész szakon végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Huszonhárom évvel ezelőtt csatlakozott a büntetés-végrehajtáshoz, de az énekléssel továbbra sem hagyott fel. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fegyelmi tisztje 14 éves kora óta tanul magánéneket, tíz éve vállal fellépéseket előadóművészként, hét éve énekel a Soproni Petőfi Színház zenés darabjaiban – most éppen a Hamupipőke című zenés mesejátékban –, néhány előadásban pedig korrepetitorként segíti a színészek munkáját. Énekel a soproni Fidelissima Vegyeskarban, a Concentio kamarakórusban – az előbbiben lányával együtt –, és karnagyként vezeti a fertőrákosi Német Dal- és Kultúregyesület kórusát. 

Beke Áron és Horváth Enikő Sára Mary McDonald Jesus! című musical-oratóriumában lépnek színpadra.

A mérnökinformatikusként diplomázott Beke Áron az általános iskola második osztályába járt, amikor először fogott vadászkürtöt a kezébe, két évre rá már Kőszeg Ifjúsági Fúvószenekarában játszott, 2004-től pedig a nagy múltú kőszegi fúvószenekar tagja – tizennégy éve az együttes vezetőségében is tevékenykedik. Áron számára a zenekar akár a család szinonimája is lehetne, hiszen az édesapja, a felesége, az öccse és annak párja is Kőszeg Város Fúvószenekarának tagja. 

Enikő és Áron mostanában többször szerepelnek egy színpadon: a Fidelissima Vegyeskar, a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület és Kőszeg Fúvószenekarának előadásában felcsendülő Jesus! című musical-oratórium előadásain. A közös nevező Szilágyi Miklós, aki mindhárom együttes karnagyaként és művészeti vezetőjeként állította színpadra a Jézus születését és feltámadását két részben „elmesélő”, eredetileg zongorára és kórusra íródott, később szimfonikus zenekarra hangszerelt, ezúttal fúvószenekari kísérettel elő- adott darabot. 

Az ősbemutató november végén volt Sopronban, a kőszegiek december 17-én láthatták-hallhatták a musical-oratóriumot – mindkét előadás telt házas volt. Aki lemaradt, január 6-án Sopronban a Liszt-központban még megnézheti a három együttes közös produkcióját, a január 17-i kőszegi koncertre azonban már elfogytak a jegyek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában