Új köntösben

2023.12.15. 06:31

Hárommilliárdból újult meg a nagycenki kastély

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül újult meg a 18. század évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú, nagycenki Széchenyi-kastély, melyet ünnepélyes keretek között csütörtökön adtak át.

Papp Fanni

A megújult kiállítás bemutatja gróf Széchenyi Istvánt, mint államférfit és mint magánembert is.

Fotó: Máthé Daniella

A magyar történelem kiemelkedő alakjának, gróf Széchenyi Istvánnak a nagycenki kastélya három éven át tartó felújítási munkálatokat követően, mintegy hárommilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és 332 millió forint hazai forrásból újult meg. Az átadó ünnepséget csütörtökön tartották meg, ahol a meghívott vendégek és a környező települések polgármesterei mellett részt vett Ágh Péter az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Barcza Attila országgyűlési képviselő és Oláh Zsanett az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ágh Péter a köszöntő beszédében hangsúlyozta, megtisztelő, december 14-én a Hűségnapján a legnagyobb magyar otthonában ünnepelni, amely lehetőséget ad arra, hogy a haza mellett a térségben élők előtt tisztelegjünk. - Sopron és a környező települések lakói 1921-ben az akkori népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntöttek. Köszönettel tartozunk az akkori ágfalvi, balfi, fertőbozi, fertőrákosi, harkai, kópházi, nagycenki, soproni és sopronbánfalvi polgároknak, hogy a haza mellett voksoltak - kezdett bele az államtitkár. - A mai nap közös ünnep, hiszen az, hogy a Széchenyi család otthona újra méltó lesz a régi nagy híréhez közös sikere az országnak és Sopron egész környékének. Sokan azt mondták az első világháborút követően, és annak zűrzavarai után, hogy Magyarország volt, azonban Széchenyi mottója alapján a nagycenkiek abban hittek, hogy Magyarország lesz! Számukra ugyanis a magyar szuverenitás és a magyarság ügye nem választás kérdése volt, hanem hűség, szívügy és hitt a közös sorsunkban - folytatta.

- A kormány támogatásával sok olyan eredményt tudtunk elérni, amelyek előrébb vitték a térséget. Sopron becsatlakozott a négy sávos utak rendszerébe, a különböző támogatások szolgálták a városok és falvak fejlődését, s a választókerület kiemelkedő helyszínein fejlesztésekkel növeltük a turisztika vonzerejét, kulturális értékeiket. Így van ez a fertődi Esterházy-kastély esetében, amelynek újjászületésre több mint kilencmilliárd forintot biztosított a kormány, de a nagycenki kastély renoválása is ide értendő. Az országvezetés szívügyének tartotta a nagycenki Széchenyi-kastély felújítást, melyre biztosította a forrásokat, mellyel egy új fejezetet nyílik a kastély életében, történetében. Bizodalmunk szerint ez a hely minden eddiginél jobban nemzeti zarándokhellyé válik - emelte ki Ágh Péter. Hozzátette, közös célunk, hogy mindazokat a fiatalokat, akik ide látogatnak Széchenyi példája megerősít majd abban, hogy tegyenek a haza érdekében.

Az egyszintes barokk kastély az 1750-es években épült, kialakítása során felhasználták az egykor a helyén álló majorsági épület alapfalait is. A kastély földszinti teremsora, lépcsőháza és emeleti nagyterme máig őrzi eredeti, barokk formáját. Az épület keleti szárnyában kápolnát, a nyugatiban színháztermet hoztak létre. Nagyjából erre az időszakra tehető a kastély előtti park kialakítása is, amelyet a korszak legjelentősebb főúri kertjei között tartottak számon. Széchenyi István külföldön szerzett tapasztalatainak szellemében mintagazdaságot hozott létre. A kastély egyes részeinek átépítésére és korszerűsítésére Hild Ferdinánd soproni építészt kérte fel 1834-ben. A főépület mellé mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat emeltetett, ahonnan a külföldi utazások során megismert technikai vívmányok, a fürdőszoba és a vízöblítéses illemhely sem maradhatott el. Ekkor vezették be a gázvilágítást is. A gróf az épület nyugati szárnyrészében alakította ki saját lakrészét, itt helyezte el könyvtárát és dolgozószobáját.

A megújult kiállítás bemutatja gróf Széchenyi Istvánt, mint államférfit és mint magánembert is. Család története és Széchenyi István életműve és otthona egyaránt megjelenik a kastély tereiben. A két téma eltérő világát kettő különböző hangulatú kiállítási arculat tükrözi, megtartva az egységes vezérfonalat, amely a teljes kiállításon és az egész kastélyegyüttesen végigvonul, mindezt izgalmas, interaktív elemek bevonásával.

- Külön öröm, hogy a megújult kastélyt gróf Széchenyi István leszármazottjainak körében adhatjuk át. A Magyarország nyugati kapujában található Nagycenk történelme szorosan egybefonódik a Széchenyi családdal, különösképpen Széchenyi Istvánéval, aki egy valódi innovátor volt. Tudását, világlátását, vagyonát a maga szolgálatába állította. Felbecsülhetetlen azt a szellemi örökség, amit mind a mai napig becsben tartunk - mondta Oláh Zsanett. - A nemzeti emlékhely kialakításával célunk, örök emléket állítani a gróf előtt, s bemutatni az eszmeiségét a mai kornak megfelelő, modern kivitelezésben - fűzte hozzá az ügyvezető.

Az átadó ünnepségen Barcza Attila beszédében kiemelte, ma is időszerű gróf Széchenyi István korszak formáló eszméi, tevékenysége és mindaz, amit örökségül adott nemzetünknek. - Széchenyi István a magyar közéleti és politikai élet egyik legjelentősebb alakja. Nagycenk különlegesen fontos, hiszen Széchenyi falujában vagyunk, s lépten nyomon megtaláljuk az ő keze nyomát. A Széchenyi örökség megőrzésében 2010 jelentette a fordulatot, amikor a kormány úgy döntött, hogy megőrzi hazánk kiemelkedő személyiségének hagyatékát. A cél, hogy minden iskolás korú tanuló mielőtt leérettségizik megismerje Széchenyi örökségét. Úgy gondolom, hogy a több milliárd forintos felújítás jelzi a kormányzat szándékát és elkötelezettségét a Széchenyi örökség iránt - mondta az országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában