Balett

2023.10.27. 07:20

Újra színpadon a Skarlát betű - 7 év után álmodta újra a Győri Balett + Fotók

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Újabb nagy dobásra készül a Győri Balett, hét év után ismét bemutatják egykori nagysikerű darabjukat a Skarlát betűt, melyet Velekei László az együttes vezetője és az előadás koreográfusa újraálmodott. - Százhúsz százalékon kezdtük az évadot, a premier hét alatt is már egy másik premierre készülünk - árulta el az igazgató. - Bizonyos elemek ugyan visszaköszönnek a Skarlát betűben, a jelmezek és a díszlet is a korábbi produkciót idézi majd. Az új mozgáselemek és zenei hangzás viszont még magasabb szintre emeli a produkciót és még újabb élményeket kínál a táncszerető közönségünknek - fogalmazott Velekei László.

Hozzátette, hogy a felújított darab eleje a filmből építkezik, míg a többi rész az a regényre reflektál. 

-Alkotói oldalról fogalmazódott meg bennem az, hogy ebben a darabban még van mondanivaló. Aktualitásából nem vesztett, sőt úgy éreztük Csepi Alexandra dramaturggal, hogy még jobban tud reflektálni a jelenre.

Velekei László szerint nyitott a Győri Balett közönsége, és a modernebb, elrugaszkodott megközelítésektől sem riadnak meg, így kísérleteztek a következő premier kapcsán is, amit pénteken mutatnak be a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.
Főszerepet a jól megszokott módon Jekli Zoltán és Matuza Adrienn párosa táncolja. Emellett pedig számos balettnövendék is szerepet kap a színpadon. 

- Célkitűzésem, hogy ha a darab is megengedi, akkor együtt dolgozhassunk gyerekszereplőkkel. Nem csak az előadásnak, hanem a társulatnak is pluszt adnak, töltenek minket nap mint nap. Ők is és mi is sokat tanulunk a közös munka alatt. Azt a rendkívüli fegyelmet is kicsit feloldják, ami jellemzi a szakmánkat a szürke hétköznapokban - mondta el Velekei László.

A pénteki és a szombati bemutatón az elismerések is főszerepet kapnak, ugyanis az Audi Hungaria idén is odaítéli valamelyik győri művésznek a Minőségi Táncművészetért díjat, valamint a Kardirex-díjat is átadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában